Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

Dezinformare

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

ȘTIRE: Deputatul Radei Supreme din partea Partidului „Platforma de opoziție - pentru viață” Ilia Kiva a scris în Telegram că livrarea gazelor rusești către Ungaria prin ocolirea Ucrainei va duce în cele din urmă la prăbușirea țării, relatează RIA Novosti.

„Începutul sfârșitului economiei ucrainene, și mai târziu prăbușirea țării... Gazprom a început astăzi aprovizionarea cu gaze a Ungariei prin conducta de gaz Balkan Stream, care ocolește teritoriul Ucrainei! Toate acestea s-au întâmplat datorită poziției economice și politice criminale necugetate a autorităților", a scris Kiva […]

 „Toate acestea au fost făcute pentru a le face pe plac partenerilor americani și cu siguranță nu gratuit, care doreau atât de mult să-și vândă gazul lichefiat către Europa, dar au pierdut piața rusă. Iar Ucraina, jucând împreună cu America în acest joc, și-a distrus pur și simplu economia și viitorul. Povestea fatală a unui alt Afganistan", a conchis Kiva, citat de Sputnik.md.

Realitate

NARAȚIUNE: Livrarea gazului rusesc către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ungaria a semnat pe 27 septembrie a.c. un nou acord de achiziționare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, care va livra anual o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria. Ucraina a denunțat acest contract, despre care afirmă că îi amenință securitatea. „Considerăm că aceasta este o decizie exclusiv politică, nerezonabilă din punct de vedere economic, luată în favoarea Kremlinului și în detrimentul intereselor naționale ale Ucrainei și a relațiilor ucraineano-maghiare”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev. Partea ucraineană se va adresa și Comisiei Europene pentru a evalua conformitatea noului acord cu legislația europeană în domeniul energiei, a spus ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Kievul afirmă demult că Rusia preferă să utilizeze gazele naturale ca armă geopolitică. Până în prezent Ucraina și Rusia au avut 4 conflicte mari pe tema gazelor, în 2005-2006, 2008-2009, 2013-2014 și 2014-2018. De mai multe ori Rusia a încercat să determine prin gazele livrate la un preț mai mic sau mai mare cursul geopolitic al Ucrainei. Formațiunile politice pro-ruse de la Kiev au folosit de-a lungul timpului argumentul că venirea lor la putere va însemna gaz mai ieftine pentru populație. Rusia a tot șantajat Ucraina cu majorări ale prețului dacă la putere nu se aflau politicienii pro-ruși.

Din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia și lansarea acțiunilor militare din Donbass, subiectul gazelor a devenit o temă de securitate pentru Ucraina. Treptat, pentru Kiev este mai puțin important prețul la gaze decât problema viitorului sistemului ucrainean de transportare a gazelor, care asigura până la construirea conductelor marine (North Stream, North Stream 2, South Stream ș.a.) transportarea gazelor din Rusia spre statele UE. În urma construirii  North Stream 2, Ucraina riscă să piardă circa 3 miliarde de dolari americani pe an, care reprezentau tarifele achitate de Gazprom pentru tranzitare.

Așadar, tema gazelor este una dureroasă pentru Ucraina. „Monopolizarea rutelor de gaze de către Gazprom, pe care o observăm acum, ridică problema principiilor fundamentale ale funcționării piețelor gazelor din UE - concurență și transparență”, a declarat Serghii Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina într-un comunicat. Ungaria a respins aceste plângeri la adresa sa din partea Ucrainei. Ministrul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, acuzând o tentativă de a bloca noul acord pe termen lung dintre Ungaria și Rusia privind aprovizionarea cu gaze naturale furnizate de Gazprom. Șeful MAE de la Budapesta, Peter Szijjarto, a afirmat că acest lucru constituie o „violare a suveranității Ungariei”. Tema gazelor a fost utilizată de organele de presă controlate de Guvernul rus pentru a promova mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean, care ar fi fost din nou trădat de Occident.

OBIECTIV: Scopul narațiunii este de a semăna neîncredere în conducerea politică ucraineană, dar și în partenerii Occidentali ai Kievului. Dezinformarea urmărește să trezească emoții de regret în societatea ucraineană în urma faptului că are loc o îndepărtare a Ucrainei de Rusia, fără să fie amintite conflictul din Donbass, sprijinit de Moscova, sau anexarea Crimeii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, mesajul promovat de presa rusă despre prăbușirea Ucrainei în urma livrării gazelor rusești către Ungaria nu se bazează pe argumente economice. Narațiunea prezintă Rusia ca pe o salvare a Ucrainei, iar Occidentul – ca pe un inamic. Contractul dintre Ungaria și Rusia nu are nicio legătură cu gazul lichefiat din SUA, tot așa cum nu are nicio legătură situația din Ucraina cu cea din Afganistan. Vorbind despre acțiunile necugetate ale politicienilor ucraineni, parlamentarul pro-rus Ilia Kiva are în vedere politica Kievului de a se îndepărta de lumea rusă. De precizat că deputatul citat de presa rusă este membru al unui partid pro-rus, care participă deseori la emisiuni ale posturilor guvernamentale ruse de televiziune, criticând de cele mai multe ori forțele pro-europene din Ucraina. 

Rusia a tot tins începând cu 2005 să construiască gazoducte care să-i permită să o țină în șah pe Ucraina. Kievul a reușit în cadrul conflictelor energetice anterioare să scape de șantajul Moscovei datorită sistemului său de transportare a gazelor. Relațiile erau construite în baza principiului informal: „Șantajul vostru privind prețul la gaze înseamnă șantajul nostru privind prețul tranzitării”. Experții militari ucraineni sunt, de asemenea, îngrijorați că renunțarea Rusiei la sistemul ucrainean de tranzit i-ar putea dezlega mâinile Kremlinului să pornească în orice clipă un război împotriva Ucrainei. Or, până acum, exista riscul afectării gazoductelor prin care gazele rusești ajungea în UE.

Pe de altă parte, Ucraina este în căutarea unor soluții. Sunt și unele promisiuni din partea statelor din Occident. SUA și Germania au promis Kievului că vor face presiuni pe lângă Rusia să nu transforme gazele în armă geopolitică și să păstreze tranzitul prin Ucraina. În același timp, în timpul vizitei recente a ministrului de Externe al Ucrainei la Berlin, Germania a promis că va investi în dezvoltarea energiei pe bază de hidrogen în Ucraina pentru a compensa pierderile economice cauzate de construcția North Stream 2. Mai mult, Ucraina dispune de propriile rezerve de gaze, sonde continentale și maritime nevalorificate, care necesită investiții.  Așadar, livrarea gazelor rusești către Ungaria nu va cauza prăbușirea Ucrainei, iar „povestea fatală a unui alt Afganistan” poate avea loc doar în urma unor intervenții militare din afară – cele mai probabile, din partea Rusiei.

 • Publicație / Media:
  Ria Novosti, Sputnik
 • Data publicării:
  02/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii rusofoni din fostele state sovietice, cititorii de limba română din România și Republica Moldova
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare, posturile guvernamentale de televiziune ale Rusiei
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Livrarea gazului rusesc către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei
Marin Gherman

05 Oct 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 15 min
 • În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.
 • OBIECTIV: Scopul narațiunii este de a semăna neîncredere în conducerea politică ucraineană, dar și în partenerii Occidentali ai Kievului. Dezinformarea urmărește să trezească emoții de regret în societatea ucraineană în urma faptului că are loc o îndepărtare a Ucrainei de Rusia, fără să fie amintite conflictul din Donbass, sprijinit de Moscova, sau anexarea Crimeii.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021