Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci

Dezinformare

Igor Dodon a luat mită ca să le poată da bani oamenilor, în timp ce guvernarea pro-europeană mărește salarii pe spatele acestora. Narațiunea a fost lansată la Chișinău pentru a bagateliza corupția și a submina guvernarea pro-europeană, care are printre priorități lupta anti-corupție și reforma în justiție.

ȘTIRE: Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a scris pe contul său de Telegram că „Dodon dădea oamenilor bani reali, iar Sandu îi ia cu bombonica”. „Vrem kuliokul înapoi. Kuliokarii iau de la bogați să dea salarii la oameni. Oameni buni iau de la oameni să dea salarii la cei bogați”, a comentat deputatul socialist, în replică la un  pamflet, care făcea referire la episodul „kuliokul” în care a fost implicat ex-președintele Igor Dodon.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu a luat banii de la Plahotniuc pentru el și partidul său, ci pentru a-i da la cei săraci. 2. Igor Dodon nu este corupt, ci un „haiduc”, iar cazul cu sacoșa cu bani nu este unul de corupție, ci de binefacere. 3. Maia Sandu și PAS se folosesc de banii luați de la populație pentru a îmbogăți o pătură privilegiată.

CONTEXT: În 2019, după fuga din Republica Moldova a oligarhului Vladimir Plahotniuc, în spațiul public au apărut imagini video în care acesta negociază cu fostul președinte Igor Dodon în privința unei coaliții de  guvernare PDM-PSRM. Plahotniuc îi oferă o pungă neagră lui Igor Dodon, în care se presupune că ar fi o sumă mare de bani. Potrivit imaginilor, filmate la sediul PDM, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să-i transmită sacoșa cu bani lui Cornel (Furculiță, membru PSRM) pentru salarizarea membrilor partidului său. În imaginile respective Igor Dodon mai povestește că primește bani pentru partid, lunar, și din Federația Rusă. Cazul, numit de presă „kuliok” (sacoșă), a provocat un adevărat scandal în societate, însă Procuratura a refuzat să-l investigheze și a clasat dosarul pentru că nu a descoperit „elementele vreunei infracțiuni” și că „nu a fost posibil de stabilit” conținutul sacoșei și autorul înregistrării video. În acea perioadă, Vlad Plahotniuc exercita un control extins asupra țării, fiind extrem de influent în politică, mediul de afaceri și mass-media. Lui Plahotniuc i se atribuiau, de asemenea, relații importante în sistemul judiciar și cel administrativ. După fuga din țară a lui Vlad Plahotniuc, rețeaua sa a fost preluată în mare măsură de Igor Dodon și aliații săi, care timp de câteva luni au fost aliați cu Maia Sandu și PAS înainte de a forța plecarea acestora de la putere. Imaginea lui Dodon a ajuns să fie asociată cu corupția, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care fostul președinte a fost învins fără drept apel în alegerile prezidențiale iar, ulterior, formațiunea pe care o conducea, Partidul Socialiștilor, a pierdut alegerile parlamentare. Maia Sandu și PAS, care au câștigat respectivele alegeri, au venit la putere cu un discurs anti-corupție și au lansat o serie de reforme care vizează inclusiv justiția.

În ceea ce privește narațiunea că „oamenii buni” iau banii de la populație pentru a da „salarii la cei bogați”, autorul are în vedere majorările de salarii pentru funcționari, din 2022, operate de guvernarea PAS, inclusiv pentru cei șase  judecători ai Curții Constituționale (care vor primi aproximativ 30 de mii de lei moldovenești pe lună, ceea ce reprezintă circa 1500 de euro). Aceste majorări au servit drept subiect pentru numeroase articole din presa de la Chișinău, în special cea afiliată PSRM, mărirea salariilor fiind tratată ca un lucru negativ. Totodată, în acest context s-a încercat afilierea judecătorilor Curții Constituționale de Partidul Acțiune și Solidaritate. Presa nu a menționat, însă, că e vorba doar de șase judecători, care reprezintă cea mai înaltă instanță și care trebuie să garanteze supremația Constituției. Salarii mari, între 40 de mii și 150 de mii de lei, primesc și alți reprezentanți ai statului, șefi ai unor instituții de reglementare și agenții de stat, precum BNM, CNPF, ANRE, ASP, ANRCETI, dar și directorii unor întreprinderi de stat, MoldATSA, Moldtelecom, Termoelectrica, Radiocomunicații și altele.

Bogdan Țîrdea este unul dintre cei mai vizibili propagandiști din tabăra socialiștilor, fiind cunoscut în special pentru atacurile sale virulente și numeroasele dezinformări și fake news cu privire la societatea civilă din Republica Moldova – în fapt un număr de ONG-uri care au pledat constant, de-a lungul timpului, pentru reformarea țării, transparență, stat de drept etc., lezând astfel interesele rețelelor de corupție din zona politică și de afaceri.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a bagateliza cazul „kuliokul” și ideea de corupție în general, dar și de a spăla imaginea lui Igor Dodon care nu ar fi luat bani pentru beneficii personale sau de grup ci pentru popor. Totodată, deputatul socialist încearcă să minimizeze acest caz grav de corupție și să mute accentul pe guvernarea PAS, care a majorat salariile funcționarilor publici, inclusiv celor 6 judecători ai Curții Constituționale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Dosarul „Kuliok” este un caz grav de corupție, care a fost denunțat de politicieni și de societatea civilă. Imaginile video, filmate în sediul PDM și cel mai probabil lansate în public de însuși Vladimir Plahotniuc, arată clar faptul că Igor Dodon acceptă banii. El spune că îi va folosi pentru salariile PSRM, nu pentru a-i „da oamenilor”, așa cum susține Bogdan Țîrdea. Chiar dacă acești bani ar fi fost „dați oamenilor”, oricum este un caz de corupție, iar banii oferți de oligarhul fugar Plahotniuc provin, de asemenea, din surse obscure.

Mărirea salariilor judecătorilor Curții Constituționale (dar și a altor venituri) s-a făcut în mod transparent și ține tot de eforturile de reformă și combatere a corupției, în condițiile în care instituția a fost vizată de-a lungul timpului de suspiciuni de corupție. Astfel de suspiciuni există la nivelul a numeroase instituții, iar una dintre cauzele coruptibilității de-a lungul timpului a fost nivelul scăzut al salarizării. Beneficiarii corupției din Republica Moldova sunt tocmai „bogații” – personaje din mediul de afaceri sau cel infracțional, care obțin avantaje prin mituirea unor funcționari sau numirea unor apropiați în poziții cheie; bogații nu sunt cei cărora li s-au mărit salariile din care trăiesc.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Salariile judecătorilor au fost majorate de guvernarea PAS.

 • Publicație / Media:
  Pagina de Telegram a lui Bogdan Țîrdea
 • Data publicării:
  04/01/2022
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul favorabil unor politici sociale, dar care nu susține corupția, adepții PSRM, cei dezamăgiți de guvernarea PAS
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci
Mariana Vasilache

07 Jan 2022
Mariana Vasilache

Timp de citire: 16 min
 • Igor Dodon a luat mită ca să le poată da bani oamenilor, în timp ce guvernarea pro-europeană mărește salarii pe spatele acestora. Narațiunea a fost lansată la Chișinău pentru a bagateliza corupția și a submina guvernarea pro-europeană, care are printre priorități lupta anti-corupție și reforma în justiție.
 • NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu a luat banii de la Plahotniuc pentru el și partidul său, ci pentru a-i da la cei săraci. 2. Igor Dodon nu este corupt, ci un „haiduc”, iar cazul cu sacoșa cu bani nu este unul de corupție, ci de binefacere. 3. Maia Sandu și PAS se folosesc de banii luați de la populație pentru a îmbogăți o pătură privilegiată.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a bagateliza cazul „kuliokul” și ideea de corupție în general, dar și de a spăla imaginea lui Igor Dodon care nu ar fi luat bani pentru beneficii personale sau de grup ci pentru popor. Totodată, deputatul socialist încearcă să minimizeze acest caz grav de corupție și să mute accentul pe guvernarea PAS, care a majorat salariile funcționarilor publici, inclusiv celor 6 judecători ai Curții Constituționale.
DEZINFORMARE: România amenință Republica Moldova, dar nu va putea să mai facă nimic atunci când NATO o va abandona
DEZINFORMARE: România amenință Republica Moldova, dar nu va putea să mai facă nimic atunci când NATO o va abandona

România amenință existența Republicii Moldova, dar este un stat slab care își va pierde orice influența când NATO, la presiunile Rusiei, își va retrage bazele de pe teritoriul său. Narațiunile sunt lansate în contextul tensiunilor regionale și a cererilor Rusiei ca NATO să se retragă spre vest.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Jan 2022
DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația
DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația

Codul QR de pe certificatele Covid reprezintă un pas pentru impunerea așa-numitului „credit social” prin care românii – și restul omenirii – vor fi înrobiți de oculta mondială. Narațiunea falsă e promovată în medii anti-vacciniste și corona-sceptice și e legată de mai vechile teorii ale conspirației privind documentele cu date biometrice.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
20 Jan 2022
DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei
DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei

SUA a propus dezmembrarea României și a vrut să o ofere Rusiei la sfârșitul Războiului Rece, potrivit unei dezinformări apărute la București. Oferta ar fi fost făcută în baza tezelor din „Ciocnirea civilizațiilor”, lucrare care a apărut câțiva ani mai târziu.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
19 Jan 2022
DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass
DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass

Ucraina se pregătește să masacreze civilii din Donbass, potrivit presei din regiunea separatistă și de la Moscova. Narațiunea falsă este o reacție la știrea privind mobilizarea de către Kiev a unităților de apărare teritorială în contextul în care există rusul unei invazii rusești.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jan 2022