Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Armata Roșie a fost doar o forță eliberatoare

Dezinformare

Federația Rusă, la fel ca și Uniunea Sovietică înaintea ei, promovează mitul Armatei Roșii eliberatoare, o forță care a răspuns agresiunii naziste și a salvat Europa. Eforturile, sacrificiile și faptele Armatei Roșii sunt în centrul unui cult cvasi-religios, cu propria sa mitologie, hagiografii ale eroilor și adevărate altare, sub forma monumentelor ridicate Armatei Roșii din Rusia până în Europa Centrală. Orice tentativă de îndepărtare de la canon, de de-sacralizare a unui altar – prin schimbarea denumirii sau îndepărtarea unui monument – este denunțată virulent de Moscova, care s-a erijat în sacerdot al cultului.

La finele anului trecut, primarul USR al Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihai preciza într-o postare pe Facebook că intenționează să lanseze o dezbatere publică pentru schimbarea denumirea parcului Fiodor Tolbuhin din Sectorul 2 cu un alt nume.

Fiodor Tolbuhin este un mareșal rus căruia, începând cu 1944, i s-a încredințat misiunea să demareze incursiunea militară rusă în Balcani și Europa Centrală și care a reușit, împreună cu camaradul său de arme mareșalul Rodion Malinovschi să cucerească cea mai mare parte a României și să împingă ofensiva asupra Budapestei.

"Regimul comunist a făcut tot ce a putut să şteargă cu buretele toate valorile anterioare şi le-a înlocuit cu simboluri PCR-iste. Recuperarea identităţii e un proces greu şi de durată. Chiar şi azi mai avem un astfel de exemplu în Sectorul 2. Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeaşi armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist. Voi cere cu insistenţă Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărata identitate şi astfel să mai închidem nişte răni rămase deschise de prea mult timp", a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Contactat de Veridica, primarul nu ne-a răspuns nici la apeluri și nici la mesaje pentru a afla în ce stadiu se află inițiativa lui.

Discuția despre redenumirea parcului în cauză este mai veche. În august 2017, viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, afirma că ar dori schimbarea denumirii acestui parc.

În replică, MAE rus preciza atunci în legătură cu acest subiect că „sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism, în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase“.

Chiar dacă primarul Radu Mihaiu nu ne-a răspuns, în schimb, Veridica a luat legătura cu Ambasada Rusiei, care ne-a precizat că punctul de vedere al Moscovei rămâne neschimbat pe acest subiect și a menținut ideea eliberării României la finele celui de-Al Război Mondial.

„Ambasada și-a expus punctul de vedere pe acest subiect în urmă cu circa doi-trei ani în urmă. Acesta nu s-a schimbat de atunci. Până acum nu a încurcat pe nimeni acest parc, dar întotdeauna înainte sau după alegeri cineva vrea să obțină mai multe puncte politice sau de imagine și atunci reactivează această temă”, a declarat pentru Veridica, atașatul de presă al Ambasadei ruse la București, Vasily Potenga.

„Nu văd nimic rău că acest parc se află acolo. Politica se schimbă mereu. Cândva România a fost republică socialistă, acum este o republică democratică. Atunci era o politică, acum altă politică, dar istoria nu se schimbă. Cum a fost așa și este. Fiecare acum încearcă să o refacă din perspectiva sa și de fapt aici nu este corect. Până la urmă, Tolbuhin a existat, poate nu a eliberat Bucureștiul […]. La eliberarea Ardealul, Armata Roșie a luptat înpreună cu Armata Română și au eliberat Ardealul românesc și acum sunt cele mai multe morminte și cimitire, unde ostașii sovietici sunt înmormântați. Asta este o dovadă și nu poți să negi așa ceva”, a mai spus diplomatul.

Întrebat dacă este cumva vreo tentativă a reinterpretare a istoriei, diplomatul ne-a spus că ea chiar există și că această tendință există la nivel global și că nu depinde nici de România și nici de Rusia, „ci de o putere globalistă care își impune agenda sa”.

Am contactat și MAE român, care ne-a răspuns că denumirea locurilor publice, inclusiv a parcurilor, revine autorităților locale.

„Denumirea locurilor publice reflectă simbolistica relevantă la un anumit moment în societate, existând numeroase exemple de monumente, piețe, străzi sau parcuri publice care au trecut printr-un proces de redenumire încă din anii ’90,” ne-a răspuns MAE. 

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România neagă contribuția Armatei Roșie la eliberarea sa de Germania nazistă. 2. Armata Roșie a fost o forță eliberatoare care a răspuns agresiunii naziste și, prin mari sacrificii, a salvat Europa.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Nu este pentru prima dată când Rusia acuză state europene că încearcă să „falsifice” sau să „reinterpreteze” istoria. Ținta predilectă în acest sens este Polonia, asupra căreia această retorică a Moscovei a fost des învocată în ultimii ani.

De asemenea, Rusia se află într-o dispută similară cu Cehia, după ce autoritățile pragheze au dispus demontarea și evacuarea statuii mareșalului rus Ivan Konev, în aprilie 2020. Konev este cel care a condus Armata Roșie și a intrat în Praga în 1945 contra trupelor naziste. Ministrul rus al Apărării a dispus chiar o anchetă în acest sens, acuzând Cehia că încearcă să rescrie istoria. De asemenea, relațiile dintre Cehia și Rusia au fost afectate și de redenumirea pieței în care este amplasată ambasada Rusiei în Praga în Piața Boris Nemțov, după numele opozantul rus ucis în centrul Moscovei pe 28 februarie 2015.

O situația similară a existat și în 2010, la Chișinău, odată cu instalarea de către fostul președinte interimar Mihai Ghimpu a Pietrei comemorative a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist din Chișinău în fața Guvernului, în locul fostului monument dedicat lui Lenin. Autoritățile ruse, dar și forțele politice interne din Republica Moldova au acuzat atunci Chișinăul de aventurism politic și stricarea premeditată a relațiilor cu Moscova.

La fel, în 2007, mutarea unui monument al ostașilor ruși din Tallin, Estonia, a condus la confruntări între autoritățile estoniene și etnicii ruși din această țară. Monumentul îi comemora pe soldații sovietici care au luptat cu trupele naziste în Estonia, cu toate că mulți estoni consideră Armata Sovietică o forță oprimatoare care nu a făcut altceva decât să îi înlocuiască pe naziști și să alipească Estonia și celelalte două țări baltice la Uniunea Sovietică. În contextul tensiunilor legate monument, Estonia a fost ținta unui masiv atac informatic, venit din partea Rusiei, care i-a vizat instituțiile guvernamentale; atacul a fost văzut drept o formă de război cibernetic.

OBIECTIV: În ceea ce privește România, se încearcă acreditarea ideii de binefacere și se punctează faptul că România și românii sunt, în general, nerecunoscători pentru „eliberarea lor” de către soldații sovietici. Același curent este promovat și pentru restul țărilor europene care resping moștenirea lăsată de URSS după cea de-a doua conflagrație mondială.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Deși meritele Armatei Roșii în câștigarea celui de-Al Doilea Război Mondial sunt indiscutabile, venirea sa a însemnat pentru Europa de Est înlocuirea unui totalitarism cu un altul. Pentru multe popoare est-europene, Armata Roșie e strâns legată cu crimele comunismului, iar în multe cazuri aceasta a fost văzută ca forță de ocupație și de represiune. Rusia neagă faptul că, în mare, a fost înlocuit „ocupantul nazist” cu „ocupantul sovietic” și au instaurat în aceste state „eliberate” regimuri socialiste total obediente Moscovei, fără pic de autonomie politică. Armata Roșie a luptat în Europa de Est cu trupele naziste, dar nu pentru a reda libertatea acestor state, ci fie pentru a le încorpora în Uniunea Sovietică, sau a le băgă în rândul sateliților socialiști ai URSS în așa-numitul „lagăr sovietic”, de după Cortina de Fier. În fapt, URSS după ce a reușit să controleze militar aceste teritorii și-a arogat importante despăgubiri de război din aceste țări și a exploatat aceste teritorii de importante resurse materiale, în România fiind constituie după cel de-Al Doilea Război Mondial societățile mixte sovieto-române denumite SOVROM-uri. Statele „eliberate” au fost ținut atent sub supraveghere economică în cadrul CAER.

Conotațiile negative cu privire la Armata Roșie și URSS nu se limitează strict la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Parlamentul European a stabilit printr-o rezoluție emisă la 19 septembrie 2019, că răspunderea pentru izbucnirea conflagrației, în 1939, o poartă atât Germania nazistă, cât și Uniunea Sovietică; ca braț al acesteia, Armata Roșie a invadat statele baltice și România și a atacat Polonia în timp ce aceasta încerca să reziste agresiunii naziste dinspre vest.

În sfârșit, în perioada Războiului Rece, Armata Roșie a fost forță de ocupație în mai multe state europene și a intervenit direct – în 1956 în Ungaria și 1968 în Cehoslovacia – ca forță de represiune.

 • Limba / Public țintă:
  cetățenii români
 • Amplificare:
  Agerpres, Hotnews, ZF, universul.net, etc
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  Românii încearcă reintepretarea istoriei prin schimbarea denumirii unui parc ce poartă numele unui mareșal rus
Timp de citire: 16 min
 • Federația Rusă, la fel ca și Uniunea Sovietică înaintea ei, promovează mitul Armatei Roșii eliberatoare, o forță care a răspuns agresiunii naziste și a salvat Europa. Eforturile, sacrificiile și faptele Armatei Roșii sunt în centrul unui cult cvasi-religios, cu propria sa mitologie, hagiografii ale eroilor și adevărate altare, sub forma monumentelor ridicate Armatei Roșii din Rusia până în Europa Centrală. Orice tentativă de îndepărtare de la canon, de de-sacralizare a unui altar – prin schimbarea denumirii sau îndepărtarea unui monument – este denunțată virulent de Moscova, care s-a erijat în sacerdot al cultului.
 • NARAȚIUNI: 1. România neagă contribuția Armatei Roșie la eliberarea sa de Germania nazistă. 2. Armata Roșie a fost o forță eliberatoare care a răspuns agresiunii naziste și, prin mari sacrificii, a salvat Europa.
 • OBIECTIV: În ceea ce privește România, se încearcă acreditarea ideii de binefacere și se punctează faptul că România și românii sunt, în general, nerecunoscători pentru „eliberarea lor” de către soldații sovietici. Același curent este promovat și pentru restul țărilor europene care resping moștenirea lăsată de URSS după cea de-a doua conflagrație mondială.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021