Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

Alegerile din Moldova: who’s who

Alegeri
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   An elderly woman prepare to vote at a polling station during the second tour of presidential elections in Hrusova village, 25 Km North from Chisinau, Moldova, 15 November 2020.

23 de concurenţi electorali luptă pentru cele 101 fotolii de deputat din Parlamentul de la Chişinău, în cadrul campaniei pentru alegerile din 11 iulie. Problemele cu care se confruntă Republica Moldova, sărăcia, corupţia şi oscilaţia între est şi vest, sunt reflectate şi în mesajele electorale ale partidelor concurente, iar temele centrale ale campaniei electorale sunt vectorul geopolitic al Republicii Moldova şi lupta cu corupţia.

Partidele președinților, favorite în cursa electorală

Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de președinta Maia Sandu, și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin și Igor Dodon, sunt date drept favorite de sondajele de opinie.

 „Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS, un partid de orientare proeuropeană, care pledează pentru implementarea reformelor conform angajamentelor luate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE, în special în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea economică. PAS mizează pe electoratul care a votat masiv la prezidențiale pentru fondatoarea formațiunii, Maia Sandu. În timpul campaniei, candidaţii PAS au vorbit despre scheme de fraudare şi delapidare, au organizat diverse acţiuni cu genericul „Hoţii la puşcării”, şi-au prezentat programele de luptă împotriva corupţiei, de dezvoltare economică şi îmbunătăţire a condiţiilor sociale.

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor promite că „împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echității sociale și dezvoltării economice. Împreună vom învinge!” Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor promovează apropierea Republicii Moldova de Federaţia Rusă. Deşi în programul electoral vorbesc despre industrializarea economiei, dezvoltarea agriculturii, a sistemului medical şi cel al educaţiei, mesajul principal promovat de reprezentanţii PSRM-PCRM în această campanie are un puternic iz geopolitic și apocaliptic: Moldova riscă să dispară ca stat dacă vin la guvernare partidele proeuropene; Occidentul vrea să controleze puterea de la Chişinău şi ameninţă independenţa statului, pe când Rusia este cel mai de încrede partener al Republicii Moldova etc. Toate aceste declaraţii sunt legate de preluarea mandatului de şef al statului de către Maia Sandu, care în opinia socialiştilor vinde străinilor Moldova lui Ştefan cel Mare, a mai provocat şi scumpirea preţurilor la produse, benzină, ulei şi chiar furtul miliardului, a distrus sistemul sanitar, vrea să închidă şcoli şi primării etc. De asemenea, PSRM şi liderul Igor Dodon au adus mai multe acuze şi ameninţări la adresa ambasadorilor european şi cel american la Chişinău.

La limita pragului electoral: partidele numite după liderul-locomotivă

„Noi lucrăm pentru oameni”  este sloganul cu care s-a lansat în campania electorală Partidul „ŞOR”, condus de fugarul Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul furtul miliardului. Acesta a intrat în politică pentru a scăpa de dosarele penale şi are destul sprijin din partea unei părţi a electoratului pentru a accede din nou în Parlament. Canalele media care îi aparţin promovează mesaje similare cu cele ale PSRM. De altfel, Partidul Şor şi PSRM au fost aliaţi în Parlament, votând împreună, la sfârşitul anului 2020, o serie de legi controversate, denunţate de opoziţie şi atacate la Curtea Constituţională. Ilan Şor, care a fugit din Republica Moldova în 2019, odată cu Vlad Plahotniuc, și este dat în căutare internaţională, organizează evenimente electorale on-line la care de obicei apare pe un ecran şi este aplaudat în picioare şi întâmpinat cu urale. Șor chiar a fost propus de partidul său pentru funcţia de prim-ministru.

Blocul electoral „Renato Usatîi” participă în campanie cu sloganul „Mână de fier în mănuşă de catifea”. Renato Ustaîi, primarul orașului Bălți, este un politican populist care s-a remarcat și prin pretinsele legături și contacte cu serviciile secrete. Usatîi încearcă să se prezinte ca un justiţiar, iar în programul său electoral el propune lichidarea şi reformarea instituţiilor de combatere a corupţiei şi de securitate şi formarea unui „Mossad moldovenesc”, dar și „interzicerea  constituțională  a dublei cetățenii pentru înalții demnitari de stat și conducătorii instituțiilor de forță” (se are în vedere în special cea românească redobândită de majoritatea moldovenilor). Usatîi, care și-a făcut averea în Rusia, insistă că Moldova trebuie să rămână neutră.

În căutarea electoratului: pro-europeni și unioniști

Platforma DA, condusă de fostul ministru de interne și candidat la primăria Chișinăului, Andrei Năstase, a evoluat în paralel cu PAS și are un discurs similar, pro-european și anti-corupție. Cele două formațiuni au și mers împreună la alegeri și au fost partenere de guvernare. Deputaţii Platformei DA au fost cei mai activi în actualul Parlament în denunţarea şi demascarea celor mai grave scheme de furt a statului, activând în comisiile parlamentare care au anchetat furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, spălătoria banilor ruseşti prin schema Laundromat, neregulile de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei etc. Sloganul de campanie al Platformei DA este „Fapta bună ne adună”. Sondajele de opinie plasează acest partid la limita pragului electoral, chiar sub aceasta.

Două formaţiuni care promovează unirea cu România concurează în aceste alegeri parlamentare – PUN şi AUR. „Pune umărul la unire”, îndeamnă în sloganul său electoral Partidul Unităţii Naţionale - un partid unionist, pro-european şi pro-NATO. Programul electoral al PUN este construit în jurul obiectivului Unirii Republicii Moldova cu România. PUN este condus de istoricul Octavian Ţîcu şi susţine că Unirea este un drept istoric şi etnic.

„Votează AUR, alege România” - Alianţa Unii Românilor, este un partid din România, care s-a lansat şi la Chişinău cu ocazia scrutinului parlamentar din 11 iulie. AUR a luat pe listele sale reprezentanţii Uniunii Salvați Basarabia și ai Partidului Liberal, formațiune care în urmă cu câțiva ani era principala exponentă a curentului unionist, dar care a fost erodată de participarea la guvernare alături de democrații oligarhului Vlad Plahotniuc. AUR s-a remarcat imediat prin diverse acţiuni cu impact mediatic precum protestul de la Varniţa, lângă regiunea separatistă transnistreană. Pe lângă mesajul unionist declarat al partidului, AUR şi unele publicaţii care îl susţin desfăşoară a campanie activă împotriva Maiei Sandu. Atacurile împotriva președintei sunt pe larg preluate de presa afiliată PSRM. La una din recentele acţiuni desfăşurate în faţa sediului Serviciului de informaţii şi Securitate, AUR o acuză pe Maia Sandu că vrea să elimine acest partid din cursa electorală.

Partidele de buzunar care mizează pe câte un personaj cunoscut

Ca la fiecare scrutin parlamentar din Republica Moldova, în lista candidaţilor mai regăsim Partidul Verde Ecologist, cu mesajul „Verde pentru sănătate, pentru viitor”, care pledează pentru un mediu sănătos. De data aceasta, formaţiunii s-a alăturat activistul civic Oleg Brega, care face partidul ceva mai vizibil decât în campaniile precedente.

O achiziţie proaspătă are şi alt partid prezent în toate cursele electorale – Partidul Legii şi Dreptăţii. Formaţiunea „generalului Alexei” se activizează, de obicei, în pragul scrutinului şi promite o luptă feroce cu corupţia – „Legea este pentru toţi”, atenţionează sloganul electoral al PLD. De data aceasta, formaţiunea o are cap de listă pe Mariana Durleşteanu, fostă ministră a Finanţelor în timpul guvernării comuniştilor, care a fost propusă recent, înaintea declanşării alegerilor anticipate, pentru  funcţia de premier din partea coaliţiei PSRM-Şor.

Şi fostul premier Ion Chicu, alt apropiat al lui Igor Dodon, cel care şi-a dat demisia cu o zi înainte de preluarea mandatului de către Maia Sandu, provocând alegerile anticipate, şi-a făcut un partid politic şi s-a înregistrat în cursa electorală. „Împreună pentru ţară”, aşa sună îndemnul electoral al Partidului Dezvoltării şi Consolidării. „La temelia deciziei de creare a PDCM stă convingerea noastră fermă că într-un orizont de timp relativ scurt, starea de lucruri în Republica Moldova poate fi schimbată spre bine, iar viaţa oamenilor poate fi îmbunătăţită semnificativ” scrie în programul electoral al fostului prim-ministru. 

Partide-clone și troli de campanie

În cursa electorală s-au înscris și formațiuni despre care experții spun că au scopul să bruieze campania electorală, să creeze confuzie, să distorsioneze mesajele partidelor cu șanse mai mari de a accede în Parlament, să hărțuiască unii candidați, sau să testeze anumite mesaje. Ținta predilectă a acestora este preşedinta Maia Sandu.

Primul în buletinul de vot pentru scrutinul parlamentar este PACE, Partidul Acasă Construim Europa, cu lozinca „Facem ordine în Moldova. Pentru oameni”. Formațiunea, condusă de fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, susține că este un partid cu viziuni pro-europene, de centru-dreapta și doctrină social-liberală. PACE s-a lansat în campania electorală într-un mod foarte excentric, realizând o mizanscenă funebră, în curtea unei case părăsite, iar o tânără a ieşit din sicriu, scenă pe care a comparat-o cu situația din Moldova. Anterior, reprezentanții PACE au mai depus un sicriu în fața Parlamentului, în semn de protest față de instituirea stării de urgență. Gheorghe Cavcaliuc a fost șeful poliției în perioada guvernării PDM, condus de Vlad Plahotniuc.

„Avem de ales” este sloganul Partidului Acţiunii Comune – Congresul Civic, noul proiect al fostului ideolog al comuniștilor, Mark Tkaciuk. Acesta a încercat să obțină eliminarea AUR din campania electorală, pe motiv că lansează apeluri publice pentru „lichidarea independenţei moldoveneşti”. Instanţele de judecată au respins însă cererea Congresului Civic de anulare a hotărârii CEC privind înregistrarea AUR.

Partidul Patrioţii Moldovei s-a lansat în campanie cu propunerea de organizare a unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Federaţia Rusă. Liderul formaţiunii, Mihail Garbuz vede Republica Moldova ca subiect federal separat, menţinându-şi statutul de republică, Guvernul şi Parlamentul. El crede că astfel va fi rezolvat şi conflictul transnistrean, dar şi alte probele economice şi energetice.

În această campanie s-a mai remarcat şi omul de afaceri Veaceslav Platon, recent eliberat din închisoare şi achitat în dosarul fraudei bancare. El participă la dezbateri electorale în numele candidatului independent Veaceslav Valico. Întrebat recent despre acuzaţiile privind implicarea sa în „Laundromatul rusesc”, a refuzat să răspundă, însă a atacat-o pe preşedinta Maia Sandu, pe care a acuzat-o de imixtiune în sistemul justiţiei, declarând că nu se deosebeşte de Plahotniuc. Printre trolii de campanie se numără și liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, care în cadrul unei emisiuni de dezbateri electorale, a declarat că dacă va ajunge în Parlament îi va oferi limbii ruse statut de limbă de stat, iar cei care vor spune că limba moldovenească se numeşte română, vor răspunde penal. El a refuzat să răspundă la întrebări pentru că nu i-au fost adresate în limba rusă şi a aruncat cu o sticlă de apă în panoul ProTV.

Partidul Noua Opţiune Istorică şi-a schimbat denumirea în Partidul Alternative şi Şanse cu puţin timp înainte de campania electorală. Formaţiunea a solicitat înregistrarea în calitate de simbol electoral a abrevierii PAŞ, care face trimitere directă la PAS, Partidul Acţiune şi Solidaritate. Comisia Electorală Centrală a respins, însă, această cerere.

Carte recomandata
Alte articole
Statul și națiunea moldovenească sunt amenințate din interior și din afară

Statul și națiunea moldovenească sunt amenințate din interior și din afară

Se reia naratiunea că există națiunea și limba moldovenească iar Republica Moldova e succesoare a principatului medieval al Moldovei.

Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți

Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți

La șapte luni de la un scrutin prezidențial complicat, Republica Moldova este din nou în plină campanie electorală. De data aceasta este vorba de alegeri parlamentare anticipate, dar contextul, actorii și mizele au rămas aproximativ aceleași. Principala bătălie se dă în continuare între Partidul Acțiune și Solidaritate, de centru-dreapta și pro-occidental, apropiat președintelui Maia Sandu, și Partidul Socialiștilor, de centru-stânga și pro-rus, condus de fostul președinte, Igor Dodon.

Mariana Vasilache

02 Jul 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 9 min
  • 23 de concurenţi electorali luptă pentru cele 101 fotolii de deputat din Parlamentul de la Chişinău, în cadrul campaniei pentru alegerile din 11 iulie. Problemele cu care se confruntă Republica Moldova, sărăcia, corupţia şi oscilaţia între est şi vest, sunt reflectate şi în mesajele electorale ale partidelor concurente, iar temele centrale ale campaniei electorale sunt vectorul geopolitic al Republicii Moldova şi lupta cu corupţia.
  • Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de președinta Maia Sandu, și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin și Igor Dodon, sunt date drept favorite de sondajele de opinie.
  • „Noi lucrăm pentru oameni” este sloganul cu care s-a lansat în campania electorală Partidul „ŞOR”, condus de fugarul Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul furtul miliardului. Acesta a intrat în politică pentru a scăpa de dosarele penale şi are destul sprijin din partea unei părţi a electoratului pentru a accede din nou în Parlament.
  • AUR s-a remarcat imediat prin diverse acţiuni cu impact mediatic precum protestul de la Varniţa, lângă regiunea separatistă transnistreană. Pe lângă mesajul unionist declarat al partidului, AUR şi unele publicaţii care îl susţin desfăşoară a campanie activă împotriva Maiei Sandu. Atacurile împotriva președintei sunt pe larg preluate de presa afiliată PSRM.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021