Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Analize

Viktor Orban promovează politici ultraconservatoare acasă și în străinătate

Ungaria
©EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND  |   A person wrapped in a rainbow flag sits next to pictures of Hungary's Prime Minister Viktor Orban in front of the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, 23 June 2021. The UEFA on 22 June turned down a request by the city of Munich to illuminate the Allianz Arena in rainbow colours for the UEFA EURO 2020 group stage match between Germany and Hungary on 23 June. The move was seen as a protest against a new law in Hungary that bans sharing content to under18s which is considered by the government to be promoting homosexuality or gender change.

Deși e o țară de numai zece milioane de locuitori, Ungaria a reușit să ajungă pe prima pagină în repetate rânduri vara aceasta. Mai întâi, participarea țării la Campionatul European de Fotbal s-a lăsat cu scandal, UEFA și primarul din Munchen fiind târâți într-o răfuială pe tema drepturilor comunității LGBTQI+. Apoi, guvernul premierului Viktor Orban a adoptat o lege care, spun criticii, amestecă membrii comunității LGBTQI+ cu pedofilii. Într-un fragment controversat din lege – despre care ONG-ul Hatterkent (Fundal) care se ocupă cu apărarea drepturilor LGBT spune că este „ciudat de asemănănătoare” cu legea adoptată în 2013 de președintele rus Vladimir Putin – se precizează: „această lege interzice difuzarea de materiale pornografice sau cu caracter sexual sau care promovează abateri de la identitatea de gen, schimbarea sexului și homosexualitate”. În realitate, este vorba de o interzicere totală a materialelor LGBT cu caracter educațional în școlile din Ungaria. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a catalogat legea LGBT drept „rușinoasă”. Premierul olandez, Mark Rutte, a plusat: Ungaria „nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană. Scopul pe termen lung este să punem Ungaria la punct în această chestiune”, a declarat el. Comisia Europeană a suspendat acordarea celor 7,2 miliarde de Euro care-i revin Ungariei prin planul de redresare post-pandemică și a dispus unele măsuri împotriva Budapestei pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTQI+.

Reprezentantul paloeconservatorilor, implicat în „războaie culturale”

Fără a se lăsa descurajat, Orban a mers mai departe anunțând organizarea unui referendum cu cinci întrebări referitoare la comunitatea LGBTQI+. Aducerea acestui subiect în prim plan poate fi o strategie riscantă în Ungaria, însă numeroase grupări ultraconservatoare internaționale au început să privească membrii cabinetului Orban – care pentru mulți moderați sunt un grup de paria iliberali – ca pe niște luptători în așa numitele „culture wars”, războaie culturale. La mijlocul lunii august, celebrul comentator politic Tucker Carlson a avut timp de o săptămână o emisiune la Fox News despre Ungaria. Analistul paleoconservator a lăudat Ungaria pentru că „nu a lăsat tinerii din țară la cheremul libertarianismului lui Soroș și Fundației Clinton – Orban hotărâse să ajute familiile  maghiare să se dezvolte”, a mai adăugat el. Carlson și-a încheiat săptămâna de elogii pro-Orban cu un discurs susținut în cadrul unui eveniment organizat de Colegiul Matei Corvin, o rețea educațională înființată de Orban pentru a-și promova valorile ultraconservatoare.

„Pentru cercurile conservatoare din America sau Europea Occidentală, Ungaria reprezintă o sursă de inspirație”, a declarat pentru Veridica Andras Biro Nagy, director al institutului Policy Solutions cu sediul la Budapesta,. „Asta pentru că Orban și-a consolidat poziția în ultimii ani – a reușit să facă lucruri la care ei doar visează. Acesta este motivul pentru care anumiți intelectuali conservatori americani și britanici, dar și alții din Europa, sunt tentați să vină în Ungaria. Există instituții în ziua de azi, precum Colegiul Matei Corvin, care îți oferă mii de dolari ca să vii aici cu o bursă, sau doar să participi la vreo lansare de carte alături de miniștrii Fidesz. Și se pare că acești intelectuali occidentali chiar profită de această ocazie – vin cu bucurie aici, pentru bani și ca să aducă elogii guvernului Orbán”, spune Biro Nagy.

Familia: produsul de export cel mai de preț al Ungariei

Cei peste zece ani petrecuți la putere i-au permis lui Orban să domine cultura Ungariei și să creeze un climat în care familiile tradiționale pot beneficia de asistență financiară din partea statului, pe când minoritățile sexuale sau etnice sunt marginalizate și demonizate în mass-media și chiar în școli.

Principala arhitectă a politicii conservatoare privind valorile familiei este Katalin Novak, pentru care Orban a creat postul de ministru al familiilor fără portofoliu. Forbes Ungaria a reconfirmat anul acesta că Novak că este cea mai influentă femeie din sfera publică din Ungaria, adăugând că „este considerată ministrul cel mai apropiat premierului. În ciuda crizei economice, portofoliul ei a primit o bună bucată din buget, iar mesajele ei conservatoare influențează din ce în ce mai mult dezbaterile publice”. În mod deloc surprinzător, Novak a fost cea care a anunțat că Summitul Demografic de la Budapesta, organizat de două ori pe an, va avea loc pentru a patra oară în septembrie, când sunt așteptați să participe 500 de vorbitori din 16 țări, printre care și Orban și alți cinci șefi de stat sau guvern, urmând „să discute despre importanța asistenței acordate familiilor”.

„Politicile maghiare referitoare la familie”, spune Novak, „au ajuns practic produsul nostru de export cel mai de preț”.

„Bineînțeles că are dreptate”, a declarat activistul LGBTQI+ Remy Bonny pentru Veridica, „acesta este unul dintre principalele produse pe care Ungaria le exportă în prezent. În ultimii cinci ani, ea și-a asumat rolul de lider, nu doar la Summit-urile Demografice de la Budapesta. Este președintele Rețelei Politice a Valorilor, o organizație internațională conservatoare care contestă drepturilor minorităților sexuale sau de gen. Totodată, în fiecare an ea susține prelegeri la Congresul Mondial al Familiilor”, a mai declarat Bonny. 

O mișcare anti-LGBTQ+ globală și bine coordonată

Bonny s-a arătat prima dată interesat de Ungaria pe când documenta încercările lui Putin de a influența atitudinile față de comunitățile LGBTQ din Europa de Est și Eurasia. Cu toate acestea, acum el spune că mișcarea este mult mai bine coordonată și extinsă la nivel global. „Novak a avut multe colaborări, inclusiv cu administrația Trump: Ungaria a fost una din țările importante care au semnat Declarația Consensului de la Geneva de anul trecut, o inițiativă a lui Mike Pompeo, care susținea că apără valorile familiei tradiționale și încearcă să prevină sau să interzică avortul. În afară de Statele Unite, Ungaria și Polonia, țările care au semnat declarația au fost cu precădere musulmane”, spune Bonny.

Anul acesta, Novak urmează să organizeze un eveniment intitulat Forumul Demografic Transnațional pentru Rețeaua Politică a Valorilor, o rețea ultraconservatoare a factorilor decizionali din America Latină și Europa. „Ea este acum președintele acestei rețele, și așa cum am văzut la celelalte conferințe, participanții sunt în general aceiași. Participă de obicei politicianul italian de extremă dreaptă Matteo Salvini, precum și Brian Brown, omul din spatele campaniei împotriva drepturile egale în căsătorie din SUA sau politicieni din America Latină”, mai spune Bonny. „Această expansiune către America Latină este o noutate. Există o legătură cu mișcarea catolică Tradiție, Familie, Proprietate (TFP)”. Înființată în anii ’60 în Brazilia, TFP „investește o groază de bani în organizațiile ultraconservatoare”, spune Bonny. „La fiecare eveniment de acest gen se prezintă drept o mișcare extrem de pozitivă – nu se declară anti-LGBTI+, așa că spun că susțin drepturile familiei. Nu este o organizație anti-avort, ci una pro-viață. Însă dacă privești dincolo de acești termeni, vei vedea că este vorba de o homofobie crasă”, a mai adăugat Bonny.

Folosirea mașinăriei de propagandă împotriva „inamicului din interior”

Guvernele populiste nu dețin însă monopolul asupra alianțelor. Pe când deputații maghiari adoptau legea anti-LGBTQI+ , activiști din Ungaria, Polonia și Belarus s-au întâlnit la Budapesta pentru o discuție la sediul centrului cultural comunitar Aurora, unde au schimbat păreri vizavi de situația în curs de deterioare a drepturilor persoanelor LGBTQI+ din Europa. „Niciun nazist până acum”, mi s-a spus la sosire, aluzie la tendința unor grupări de extremă dreaptă de a perturba prelegerile liberale sau de stânga care au loc la această locație, o clădire care mai găzduiește și sediul unor ONG-uri, expoziții de artă, concerte și programe after-school pentru copii.

Cel mai cunoscut incident de la Aurora a avut loc în 2019, când un grup de neo-naziști conduși de Gyorgy Budahazy au dat buzna în interiorul sălii și au întrerupt un eveniment organizat de Asociația maghiară LGBT împreună cu Labrisz, o asociație pentru lesbiene. I-au hărțuit pe participanți și au aruncat un șobolan mort într-o baie, în timp ce ofițerii de poliție priveau fără să facă nimic. După trei ore, Budahazy și însoțitorii săi au părăsit incinta. „Punct ochit, punct lovit”, spunea el.

Pentru această conferință însă, Aurora a fost declarată „zonă fără tirani” – aluzie la „zonele fără ideologie LGBT” din Polonia. Și în acest caz Comisia Europeană a ajuns să declanșeze procedura de infringement. Activistul belarus LGBT Nick Antipod descrie ultimele evenimente de la Minsk drept o amenințare din partea unui stat autoritar pe cale să devină totalitarist. „Armata a fost scoasă în stradă, și după aia a început teroarea. Au început să tortureze oamenii în centre de detenție, să le smulgă hainele. Mulți au fost violați – bărbați și femei – chiar au fost violați”, spune el. Activistul LGBT și regizorul de film Bart Staszewski a fost atât de impresionat de relatarea lui Antipod, încât a hotărât să se axeze pe Belarus, iar împreună au realizat documentarul „Nu am trăit în zadar” (We Have not Lived in Vain”.

Staszewski avertizează însă că „Polonia și Ungaria se îndreaptă cot la cot către două realități din Belarusul de astăzi: autoritarismul și cleptocrația. Activistul maghiar LGBT și asistentul social pentru refugiați, Zsolt Szekeres, spune că Orban folosește împotriva comunității maghiare LGBTQI+ aceeași mașinărie de propagandă de stat la care a apelat în timpul crizei refugiaților din 2015 și ulterior acesteia. „Diferența e că acum nu sunt vizați străini, ci inamicul din interior”, spune Szekeres.

De ce e posibil ca lui Orban să nu îi iasă jocul

Aliații politici ai lui Orban nu au fost de fiecare dată modele de virtute creștină. În iulie 2020, fostul ambasador maghiar în Peru, Gabor Kaleta, a primit o condamnare la închisoare cu suspendare de un an și o amendă de 540.000 de forinți după ce s-au descoperit în posesia lui 19.000 de poze cu caracter pedofil. Apoi, în luna noiembrie, europarlamentarul Fidesz, co-fondatorul partidului și unul din arhitecții Constituției din 2011, Jozsef Szajer, a fost prins pe când fugea de la o orgie gay din Bruxelles unde fuseseră încălcate restricțiile anti-COVID. Lista de scandaluri din jurul Fidesz include și o filmare apărută în presă cu primarul din Gyor, al șaselea oraș ca mărime din Ungaria, în care oficialul participa la o orgie cu cocaină și două prostituate pe un iaht de lux. Mate Kocsis, politicianul care a propus inițial legea anti-LGBTQI+ în Parlament, a pierdut un proces în 2016 împotriva unei foste deputate liberale, lesbiană asumată, care declarase public că atât el, cât și Szajer, sunt homosexuali.

Cu toate acestea, Orban nu bate deloc în retragere cu referendumul. Votul este programat în ianuarie sau februarie, cu puțin timp înainte de alegerile naționale din aprilie. Două dintre întrebări vor fi „Sunteți de acord ca minorii să aibă access la materiale care promovează schimbarea de sex?” și „Susțineți mediatizarea operațiilor de schimbare de sex în rândul minorilor?”

Banii nu sunt o problemă: campania de promovare de la ultimul referendum organizat în Ungaria pe tema cotelor de migranți în 2016 a costat mai mult decât bugetele adunate ale tuturor campaniilor pentru Brexit din Marea Britanie. Mai mult decât atât, Orban controlează acum cam 90% din mass-media maghiară. „Totul este bine pus la punct”, este de părere Biro Nagy. „Vor veni cu același mesaj pe toate agențiile de presă, chiar și pe conturile de Facebook. Este un mecanism extrem de bine gândit – iar ei dispun de fonduri pentru a-l finanța”.

Cu toate acestea, un „votant tradițional al Fidesz”, care a discutat cu Veridica sub protecția anonimatului, nu se arată deloc impresionat de campania anti-LGBTQI+ a lui Orban. „Chiar și pe vremuri, în majoritatea grupurilor de prieteni, inclusiv în al meu, cineva era gay și nimeni nu era deranjat”, a declarat el pentru Veridica. „De data aceasta, ei chiar insultă inteligența ungurilor”.


Alte articole
Jocurile Kremlinului: punctele de presiune pe care Moscova le va apăsa în Republica Moldova la parlamentare

Jocurile Kremlinului: punctele de presiune pe care Moscova le va apăsa în Republica Moldova la parlamentare

Rusia remarca prin vocea diplomației sale că UE și SUA s-ar amesteca în alegerile parlamentare de la Chișinău, programate pentru 11 iulie. Purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, spunea pe 13 mai că „este regretabil amestecul în creştere din partea SUA şi a ţărilor UE în procesele politice interne ale Republici Moldova, ceea ce noi condamnăm cu fermitate”. 

Cearta dintre Chișinău și Moscova. Ce se află în spatele războiului declarațiilor dintre Maia Sandu și Vladimir Putin

Cearta dintre Chișinău și Moscova. Ce se află în spatele războiului declarațiilor dintre Maia Sandu și Vladimir Putin

Rusia maschează, prin retorică agresivă, lipsa de idei și chiar de interes real pentru Moldova. Transnistria – un pion pentru viitoare schimburi, controlat tot mai ferm de Șeriff.

Războiul de propagandă – Rusia vs. Polonia (și restul UE)

Războiul de propagandă – Rusia vs. Polonia (și restul UE)

În ultimii ani, relațiile dintre Polonia și Rusia au fost marcate de tensiuni izvorâte din felul în care fiecare parte a ales să interpreteze istoria secolului al XX-lea. Neavând o imagine clară și roz a viitorului, Rusia manipulează din ce în ce mai agresiv trecutul. Dar și guvernul polonez folosește la rândul său metode radicale pentru a-și impune propria viziune asupra istoriei. Care sunt avantajele și dezavantajele acestor politici agresive de rescriere a istoriei?

Daniel Nolan

25 Aug 2021
Daniel Nolan

Timp de citire: 10 min
  • Politicile interne „pro-familie” ale lui Viktor Orban l-au transformat într-un adevărat port-drapel pentru conservatorii angajați în așa-numitele „războaie culturale”.
  • Numeroase grupări ultraconservatoare internaționale au început să privească membrii cabinetului Orban – care pentru mulți moderați sunt un grup de paria iliberali – ca pe niște luptători în așa numitele „culture wars”, războaie culturale.
  • Cei peste zece ani petrecuți la putere i-au permis lui Orban să domine cultura Ungariei și să creeze un climat în care familiile tradiționale pot beneficia de asistență financiară din partea statului, pe când minoritățile sexuale sau etnice sunt marginalizate și demonizate în mass-media și chiar în școli.
Cum sunt camuflate dezinformările Kremlinului în narațiuni aparent românești
Cum sunt camuflate dezinformările Kremlinului în narațiuni aparent românești

Pandemia de coronavirus a fost dublată de un adevărat val de fake news, al doilea în doar un deceniu. Dezinformările pe care le conțin sunt camuflate astfel încât să pară că este vorba de teme și de preocupări locale. Kremlinul și-a adaptat astfel strategia de diseminare a dezinformării la rusofobia notorie a românilor.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Nov 2021
De la SM-3 la SMR: Cum pun americanii România sub umbrela de securitate energetică
De la SM-3 la SMR: Cum pun americanii România sub umbrela de securitate energetică

Parteneriatul strategic dintre România și SUA va intra într-o nouă etapă, după semnarea de joia trecută a unui acord foarte important între compania de stat Nuclearelectrica și NuScale Power din SUA privind amplasarea în România a reactoarelor nucleare modulare, denumite pe scurt SMR, ce vor oferi accesul la o nouă sursă de energie nepoluantă.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
08 Nov 2021
Al Qaida, Statul Islamic, Talibanii. De ce se luptă jihadiștii între ei
Al Qaida, Statul Islamic, Talibanii. De ce se luptă jihadiștii între ei

Acest război între extremiști musulmani poate părea bizar. Ideologiile lor sunt extrem de similare. Cea mai mare parte a luptătorilor provin din aceeași regiune și au aceeași cultură și etnie. Principalul lor inamic este Occidentul, personificat de Statele Unite – a căror retragere din Afghanistan este percepută de mulți drept o înfrângere. Rivalitatea e dată însă de unele diferențe de nuanță între modul în care văd lumea și interpretează religia și jihadul. Este și o chestiune de politică, o dispută pentru întâietate și pentru prestigiu. Este, în sfârșit, o rivalitate care o reflectă pe cea, mai veche, dintre Al Qaida și Statul Islamic.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
08 Oct 2021
Arestarea procurorului general al Moldovei: un pas spre reformă, sau o etapă a luptei pentru instituții?
Arestarea procurorului general al Moldovei: un pas spre reformă, sau o etapă a luptei pentru instituții?

Procurorul general al Republicii Moldova a fost arestat pe 5 octombrie pentru corupție. Este ultimul dintr-o serie de scandaluri legate de această instituție. Va marca el adevăratul debut al reformei în justiție, sau avem de-a face cu o nouă etapă a războiului care se poartă pentru controlul unei instituții vitale?

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
06 Oct 2021