Pe 3 martie 2022 a avut loc o serie de atacuri cu rachetă asupra orașului Cernihiv din nord-estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia și Belarus. Era unul dintre primele atacuri aeriene masive de când, pe 24 februarie, Kremlinul declanșase războiul la scară largă. Raidul aerian a vizat o zonă rezidențială a orașului, omorând 57 de civili și lăsând fără locuințe alți 100.
O bombă a lovit o clădire înaltă de 14 etaje, alta un centru de cardiologie, iar alta a căzut între două blocuri de nouă etaje. Pentru zecile de oameni care au rămas fără locuință, era a doua oară în viața lor când au fost dislocați de un dezastru. În blocurile turn de pe strada Ciornovola locuiau mulți rezidenți din Prîpeat, un oraș construit de sovietici pentru miile de muncitori de la centrala nucleară de la Cernobîl înainte ca fatidicul incident nuclear din 1986 să-i forțeze să se mute aici.
Experții Human Rights Watch au investigat consecințele bombardamentelor și au constatat că la fața locului nu au existat echipamente militare care să justifice atacul, ceea ce face ca bombardamentul rușilor să fie considerat o posibilă crimă de război, potrivit HRW. O echipă de investigație a Amnesty International a stabilit că cel puțin opt rachete neghidate au lovit această zonă pe 3 martie.
De atunci, atacurile aeriene la scară largă sau multiplele atacuri cu rachetă care au vizat orașe ucrainene precum Dnipro, Kramatorsk, Kremenciuc, Vinița, Serghiivca și altele s-au întețit. În multe din aceste cazuri, Rusia pare că vizează zonele civile atât prin atacuri cu rachetă ghidate cât și neghidate, cum este cazul Cernihivului. În alte cazuri, precum bombardarea centrului comercial din Kremenciuc sau a complexului rezidențial din Dnipro, Kremlinul a folosit rachete Kh-22 concepute să distrugă portavioane.
Proiectul „The Reckoning: Mărturii din Ucraina” a intervievat supraviețuitorii atacului de la Cernihiv pentru a pune cap la cap evenimentele din viața lor înainte și după atacul din 3 martie. Interviurile spun povestea din spatele tragediilor din străzile Ciornovola și Boguna.
The Reckoning Project este inițiativa unei echipe internaționale de jurnaliști, cercetători, analiști și avocați, inclusiv din Ucraina, care adună dovezi despre crimele de război din Ucraina. Echipa alcătuită din 15 reporteri a înregistrat mărturiile detaliate ale persoanelor care au trăit aceste clipe de groază, care ulterior au fost analizate, verificate și pot fi folosite în presă sau pentru trimiterea în judecată a celor vinovați.