Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Israelul a calificat drept imorală o nouă lege poloneză, ce ar putea bloca restituirea bunurilor evreiești spoliate de naziști

Object Name: POLAND WARSAW GHETTO UPRISING ANNIVERSARY
©EPA-EFE/WOJCIECH OLKUSNIK POLAND OUT  |   Head of the Office for Veterans and Victims of Oppression Jan Jozef Kasprzyk (2L) during the official ceremony marking the 78th anniversary of the Warsaw Ghetto Uprising at the Monument to the Ghetto Heroes in Warsaw, Poland, 19 April 2021. The 1943 Warsaw Ghetto Uprising against the Nazis was the largest single revolt by the Jews during World War II.

Polonia și Israelul și-au convocat reciproc ambasadorii la sediile ministerelor de externe, după ce ambasada israeliană la Varșovia a calificat drept imorală o nouă lege poloneză, care ar putea bloca restituirea bunurilor evreiești spoliate de naziști în timpul ocupației din cel de-Al Doilea Război Mondial.  Adjunctul ministrului polonez de Externe, Pawel Jablonski, a declarat media că vrea să-i explice ambasadorului israelian, Tal Ben-Ari Yaalon, ce stipulează legea de fapt și a acuzat  exploatarea temei de către politicieni israelieni care vânează capital electoral intern. Și ambasadorul polonez la Tel Aviv, Marek Magierowski, e convocat la ministerul israelian de Externe, al cărui director politic, Alon Bar, afirmă că încă nu e prea târziu ca Varșovia să stopeze un proces legislativ prin care încearcă să fugă de reponsabilitățile ce-i revin în restituirea bunurilor evreiești. Camera inferioară a   parlamentului polonez a adoptat un proiect de lege care, în esență, limitează la 30 de ani termenul până la care bunurile spoliate de naziști pot fi revendicate și returnate. Israelul afirmă că legea poate afecta grav relațiile bilaterale și acuză că, astfel, 90% din proprietățile vizate n-ar mai putea fi restituite. Aproape întreaga populație evreiască din Polonia, de circa trei milioane de persoane, a fost exterminată de ocupanții germani între 1939 și 1945. Mii de polonezi și-au riscat viețile încercând să-și salveze vecinii evrei, dar tot de ordinul miilor ar fi și numărul celor care i-au denunțat germanilor sau i-au ucis ei înșiși. Odată cu instalarea la Varșovia a regimului comunist pro-sovietic, numeroși supraviețuitori ai Holocaustului au emigrat în Israel, iar așa-numita republică populară și-a apropriat bunurile lor. Peste o sută de mii de oameni cu origini evreiești ar mai trăi în Polonia, dar mai puțin de zece mii dintre aceștia se declară evrei.

Tags: Poland

Other news
Teatre din România, solidare cu artiștii și protestatarii din Belarus

Teatre din România, solidare cu artiștii și protestatarii din Belarus

15 teatre din România şi unul din Republica Moldova se reunesc, luna aceasta, într-o acţiune de solidaritate fără precedent cu mişcarea teatrală şi cu cetăţenii din Belarus

Kosovarii îşi aleg duminică noul Parlament

Kosovarii îşi aleg duminică noul Parlament

Scrutinul are loc după ce în anul trecut au căzut două guverne, unul prin moţiune de cenzură şi celălalt în urma unei decizii a Tribunalului Constituţional.

În republica autonomă rusă Tatarstan e zi de doliu, după masacrul dintr-o şcoală din capitala Kazan

În republica autonomă rusă Tatarstan e zi de doliu, după masacrul dintr-o şcoală din capitala Kazan

Masacrul din republica populată majoritar de etnici tătari, de confesiune musulmană, e cel mai grav de acest tip înregistrat în ultimii ani în Rusia, unde atacurile în şcoli sunt mai degrabă rare.

28 Jun 2021

1 minute read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021