Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Rusia a anunțat că, de vineri, începe retragerea efectivelor sale militare, desfășurate masiv lângă frontiera de est a Ucrainei și în Crimeea

Object Name: RUSSIA PUTIN
©EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / MANDATORY CREDIT  |   Russian President Vladimir Putin (R) and Defence Minister Sergei Shoigu spend their leisure time in the Siberian Federal District, Russia,​ 21 March 2021

Rusia a anunțat că manevrele s-au încheiat și că, de vineri, începe retragerea efectivelor sale militare, desfășurate masiv lângă frontiera de est a Ucrainei și în peninsula Crimeea, anexată de Moscova acum șapte ani.  "Trupele și-au dovedit capacitatea de a apăra țara" – a spus ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-un comunicat preluat de agențiile internaționale. Prezentate de ruși tot timpul ca simple exerciții, care n-ar fi implicat decât 10 mii de oameni, din forțele terestre, navale și aeriene, mișcările de trupe au stârnit o neliniște vie la Kiev și în cancelariile occidentale, unde s-a vorbit despre efective de până la 150 de mii. Ucraina a denunțat un plan de invazie, menită s-o distrugă, iar Rusia a afirmat că nu amenință pe nimeni și a denunțat ceea ce a numit provocările Kievului și activitățile amenințătoare ale NATO la frontierele sale. Şoigu a afirmat, de altfel, că armata trebuie să fie gata să răspundă rapid în cazul unor evoluţii nefavorabile, pe fondul exercițiului Defender-Europe al Alianței Nord-Atlantice, ce reunește aproape 30 de mii de militari din 26 de ţări membre și partenere. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus eventualitatea unui război contra republicii slave ex-sovietică vecină, pe care, potrivit experților, rușii încă o consideră  parte a sferei lor de influență. La rându-i, Ucraina a exclus orice plan de ofensivă militară împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas, unde se înmulțesc incidentele sângeroase între trupele Kievului și rebeli. Într-un limbaj specific comunicatelor oficiale ale Kievului, șeful armatei, generalul Ruslan Homciak, preciza că eliberarea cu forța a teritoriilor temporar ocupate s-ar solda cu numeroase victime, ceea ce e inadmisibil pentru Ucraina. El a repetat că autoritățile ucrainene susțin o soluție politică și diplomatică pentru a recupera teritoriile ieșite de sub controlul lor în 2014. În pofida dezmințirilor sale repetate, Moscova e considerată de aproape toți analiștii  protectoarea politică, militară și financiară a rebelilor. Donbasul, termen generic pentru regiunile industriale estice Donețk și Lugansk, are cea mai mare densitate de populație rusofonă și rusofilă din Ucraina. Încă de la începutul lunii, analiști militari ruși apreciau că țara lor uzează de gesturi belicoase pentru a negocia mai dur cu Occidentul, care a instituit, în ultima vreme, noi sancțiuni contra Moscovei.
"În lunile următoare, va fi un exercițiu de echilibristică: o vom face pe nebunii, vom părea gata să declanșăm un nou război" – a explicat unul dintre ei. Acesta argumenta că sunt doar câteva mii de soldați ruși la frontieră, insuficient pentru o ofensivă veritabilă, și că sezonul ploios din Ucraina face dificilă deplasarea de material militar greu. La rândul lor, experți militari occidentali calificau mișcările marțiale ale Moscovei drept o încercare de a intimida și destabiliza Ucraina și nu credeau că acestea sunt neapărat preludiul unei noi agresiuni militare. Miercuri, și analiștii financiari notau că moneda națională rusească, rubla, s-a apreciat în raport cu principalele devize convertibile, după discursul anual al președintelui Vladimir Putin privind starea Federației, pe care piețele l-au perceput ca pe un semnal că liderul de la Kremlin nu și-ar dori o escaladare a tensiunilor cu Occidentul.

Tags: Russia, NATO
Carte recomandata
Other news
Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a respins criticile  privind retragerea din Afganistan

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a respins criticile privind retragerea din Afganistan

"Poporului american nu-i place să piardă, mai ales în fața teroriștilor. Dar exact asta s-a întâmplat în Afganistan" - a acuzat, în timpul audierii lui Blinken, congresmanul republican Michael McCaul.

Turcia și Azerbaidjanul fac, din nou, manevre militare comune

Turcia și Azerbaidjanul fac, din nou, manevre militare comune

În toamna anului trecut, azerii, susținuți de turci, au înregistrat o victorie zdrobitoare asupra Armeniei vecine, tradițional susținută de ruși, într-un nou război pentru controlul asupra provinciei azere, cu populație majoritar armeană, Nagorno Karabah.

CEDO condamnă Turcia pentru încarcerarea unor jurnalişti

CEDO condamnă Turcia pentru încarcerarea unor jurnalişti

Judecătorii Curţii afirmă că nimic nu dovedeşte că acţiunile acestora s-ar fi înscris într-un plan care viza răsturnarea puterii de la Ankara.

22 Apr 2021

2 minutes read
Noul premier român desemnat este actualul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă
Noul premier român desemnat este actualul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă

Nominalizarea sa survine după ce un recent sondaj de opinie confirmă că Armata şi Biserica sunt pe primele locuri într-un top al încrederii românilor, iar clasa politică inspiră preponderent neîncredere şi e percepută drept coruptă şi incompetentă.

21 Oct 2021
Ucraina a înregistrat, joi, noi numere record de decese provocate de COVID-19 și de  contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi
Ucraina a înregistrat, joi, noi numere record de decese provocate de COVID-19 și de contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi

Înăsprirea restricțiilor, cred comentatorii, explică afluxul masiv de oameni care, în ultimul timp, merg să se imunizeze.

21 Oct 2021
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol

Ea ar fi plecat din țară în august, la câteva zile după ce a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu supendare, sub acuzația că ar fi instigat la încălcarea normelor antiepidemice.

21 Oct 2021
Vicepremierul Republicii Moldova, Vlad Kulminski, se află, joi, la Moscova
Vicepremierul Republicii Moldova, Vlad Kulminski, se află, joi, la Moscova

Analiștii de la Chișinău cred că Republica Moldova ar putea obține un preț mai bun de achiziție a gazelor rusești doar dacă va face cedări politice legate de dosarul transnistrean.

21 Oct 2021