Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Monitor Fake News, Nr. 6: Apocalipsa beznei, cei care poluează Facebook și mandat de arestare pentru Papă

Monitor Fake News, Nr. 6: Apocalipsa beznei, cei care poluează Facebook și mandat de arestare pentru Papă
©EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   A person scrolls the screen of a mobile phone while loading information on how to counter 'fake news' in New Delhi, India, 02 May 2019.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Măştile nu sunt periculoase (nici) pentru copii

eu.usatoday.com / 29 oct. 2021

Un videoclip cu peste 22.000 de vizualizări pe Facebook în doar două zile, postat de un pastor australian cu 63.000 de urmăritori, încearcă să acrediteze ideea că purtarea măştilor de protecţie de către copii este periculoasă din cauza concentraţiei foarte mari de dioxid de carbon pe care o provoacă. În sprijinul teoriei, imaginile preluate de Robert Clancy de pe TikTok prezintă o fetiţă cu mască lângă care cineva – aparent citind indicaţiile unui aparat de măsură – avertizează că orice concentraţie de dioxid de carbon de peste 2.000 de părţi per milion este incceptabilă. Experţii consultaţi de publicaţia USA Today au fost de acord că clipul nu probează nimic din ceea ce pretinde. Aparatul de măsură impropriu – destinat măsurătorilor în încăperi -, modalitatea de măsurare total inadecvată unui astfel de test şi imposibilitatea dovedită fizic ca ţesătura măştii să reţină dioxidul de carbon sunt câteva argumente care duc în derizoriu aşa zisa demonstraţie. De altfel, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Centrul Federal pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie au precizat repetat că, spre deosebire de moleculele de dioxid de carbon pentru care masca nu este un obstacol, picăturile purtătoare de virus sunt suficient de mari pentru a fi oprite de ţesătura măştii.

Florin Cîţu – „fake news” sau superficialitate

romania.europalibera.org / 2 nov. 2021

Afirmaţia lui Florin Cîţu potrivit căreia România a depăşit Ungaria la Produsul Intern Brut i-a făcut pe jurnaliştii de la Europa Liberă să se întrebe dacă avem de a face cu o ştire falsă sau o simplă greşeală. Şi asta pentru că postarea cu iz triumfalist de pe Facebook a premierului interimar răstălmăceşte declaraţia oficialului Băncii Mondiale invocat ca sursă, denaturându-i atât conţinutul cât şi forma. Analistul economic Dragoş Cabat a identificat trei greşeli în susţinerea eronată a premierului. În primul rând, aşa cum a precizat pentru Hotnews, expertul Băncii Mondiale Marcel Heroiu a vorbit despre posibilitatea depăşirii Ungariei, neexistând o certitudine în acest sens. În al doilea rând, expertul nu s-a referit la „PIB pe cap de locuitor”, ci la „PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare” – un alt indicator calculat prin ajustarea Produsului Intern Brut per Capita pentru a facilita comparaţia între ţări. Cea de-a treia greşeală semnalată de analist este atribuirea datelor invocate Băncii Mondiale, când de fapt acestea aparţin EUROSTAT, departamentul de statistică al Comisiei Europene.

Presa românească în „Apocalipsa beznei”

veridica.ro / 2 nov. 2021

Lansarea de către ministrul austriac al Apărării a unei campanii de informare şi instruire a populaţiei pentru eventualitatea unei pene de curent a devenit pentru televiziunile şi publicaţii online senzaţionaliste din România prilejul promovării unei catastrofe continentale inevitabile şi prelungite. Analiştii de la veridica.ro au demontat mistificarea, arătând că Austria nu a avertizat că o pană de curent la nivel european este iminentă şi cu atât mai puţin nu a prezis amploarea şi durata acesteia. Ei au explicat că este vorba de o operaţiune preventivă de rutină care, luând în calcul scenariul extrem al unor crize diverse – de la atacuri teroriste la catastrofe naturale - are ca scop pregătirea unui răspuns adecvat din partea cetăţenilor şi a instituţiilor. Pe de altă parte, precedentele penelor de curent semnificative din ultimul deceniu arată că, din punct de vedere al capacităţii tehnologice actuale, riscul unor astfel de incidente de lungă durată şi pe teritorii extinse este foarte redus.

Topul „super poluatorilor” de pe Facebook

theguardian.com / 2 nov. 2021

Dezinformarea privind schimbările climatice a devenit tot mai agresivă pe Facebook. The Guardian publică rezultatele unui studiu realizat de organizaţia britanică Center for Countering Digital Hate care a identificat principalele zece publicaţii electronice, descrise ca „toxice”, responsabile de aproape 70% din conţinutul digital care neagă modificările de climă. Clasamentul include mai multe site-uri conservatoare sau de extremă dreapta din Statele Unite, unele finanţate de compania petrolieră Exxon, ca şi „vârfurile de lance” ale propagandei pro-Kremlin Russia Today şi Sputnik. Facebook a respins vehement rezultatele studiului, susţinând că metodologia cu care au fost analizate cele aproape 7.000 de articole negaţioniste este defectuoasă şi prezintă o imagine deformată a amplorii dezinformării tolerate pe platforma de socializare.

Fals mandat de arestare pentru Papă

reuters.com / 2 nov. 2021

Un videoclip asociat cu un articol larg distribuit pe reţelele de socializare anunţa că la nivel internaţional a fost emis un mandat de arestare pe numele Papei Francisc. Clipul, preluat la începutul lunii pe site-ul Bitchute – care găzduieşte curent promotori ai teoriilor conspiraţiei -, a strâns zeci de mii de vizualizări pe YouTube, Facebook şi Twitter. Atât filmul cât şi articolul pretind că mandatul de arestare, emis de Curtea Internaţională de Justiţie de Drept Comun, vorbeşte de presupuse „crime împotriva umanităţii” comise de Papă, pe numele său real Jorge Bergoglio, şi că recompensa pentru capturarea sa este de 10.000 de dolari. Agenţia Reuters a concluzionat cu uşurinţă că mandatul de arestare nu există, cum inexistentă este şi entitatea judiciară invocată ca aparţinând Tribunalului Internaţional pentru Crime ale Bisericiii şi Statului - evident, o altă invenţie.

Protest anti-şomaj interpretat ca anti-vaccin

france24.com / 2 nov. 2021

Încheiem revista dezinformărilor săptămânii cu un alt videoclip care a stârnit valuri pe internet. Câteva zeci de însoţitoare de bord de la compania aviatică Alitalia au protestat în centrul Romei, dezbrăcându-se într-o acţiune sincronizată în faţa trecătorilor. Antivacciniştii au pus imediat nemulţumirea femeilor pe seama presupusei lor concedieri în masă ca urmare a refuzului de a se vaccina anti-Covid. În realitate, aşa cum au arătat jurnaliştii emisiunii „Adevăr sau minciună” de la France 24, protestul coregrafic inedit viza decizia desfiinţării Alitalia şi înlocuirea acesteia cu noua companie de stat ITA Airways, care a preluat doar 3.000 din cei 11.000 de angajaţi ai vechii companii, în condiţii salariale inferioare.

(Horia Grușcă)

 

 


Other news
Bulgaria a raportat, marți, un nou record de decese provocate de COVID-19 în 24 de ore, 334

Bulgaria a raportat, marți, un nou record de decese provocate de COVID-19 în 24 de ore, 334

Mulți bulgari rămân sceptici asupra eficienței vacinurilor, din cauza dezinformării pe scară largă, a neîncrederii adânc înrădăcinată în instituțiile statului și a mesajelor contradictorii livrate de politicieni.

Cehii ies în stradă contra președintelui Milos Zeman, pe care îl consideră marioneta Moscovei

Cehii ies în stradă contra președintelui Milos Zeman, pe care îl consideră marioneta Moscovei

"Agenții ruși ucid și președintele tace" – au acuzat organizatorii protestului, după ce guvernul ceh a dezvăluit implicarea acestora în explozia din 2014 a unui depozit de muniție din estul țării, în care au murit doi oameni.

11 Nov 2021

5 minutes read
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat, miercuri, că la nivel comunitar ar trebui luată în calcul instituirea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat, miercuri, că la nivel comunitar ar trebui luată în calcul instituirea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19

Statisticile confirmă că rata modestă de imunizare e direct proporțională cu numărul deceselor provocate de noul coronavirus.

01 Dec 2021
Românii de pretutindeni au celebrat, miercuri, Ziua Naţională şi împlinirea a 103 ani de la crearea statului naţional unitar
Românii de pretutindeni au celebrat, miercuri, Ziua Naţională şi împlinirea a 103 ani de la crearea statului naţional unitar

În vara lui 1940, în urma unui ultimatum, URSS a anexat atât Basarabia, cât şi nordul Bucovinei, teritorii care aparţin, în prezent, fostelor republici sovietice Moldova şi Ucraina.

01 Dec 2021
Talibanii afgani au cerut, din nou, Statelor Unite să deblocheze cele nouă miliarde și jumătate de dolari ale băncii centrale de la Kabul, înghețate în bănci americane
Talibanii afgani au cerut, din nou, Statelor Unite să deblocheze cele nouă miliarde și jumătate de dolari ale băncii centrale de la Kabul, înghețate în bănci americane

Analiștii spun că banii din America sunt vitali pentru Afganistan, unde economia s-a prăbușit din nou, guvernul nu poate plăti mărfurile importate, iar angajații statului nu și-au mai primit salariile de câteva luni.

01 Dec 2021
Ucraina a cerut NATO să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei și să-și intensifice cooperarea militară cu Kievul
Ucraina a cerut NATO să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei și să-și intensifice cooperarea militară cu Kievul

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, avertizase, deja, că orice agresiune a Rusiei contra vecinei sale va costa scump și va fi urmată de consecințe politice și economice.

01 Dec 2021