Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Temutul Comitet de anchetă rus a anunţat că va cerceta declaraţiile unui cântăreţ de rap, acuzat că a insultat veteranii din Al Doilea Război Mondial

Object Name: RUSSIA WWII VICTORY MILITARY PARADE
©EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL  |   Russian soldiers dressed in Red Army World War II uniforms march during the military parade marking the 75th anniversary of the Nazi defeat in WWII, in the the Red Square in Moscow, Russia, 24 June 2020.

Temutul Comitet de anchetă rus, care investighează cele mai grave dosare criminale din ţară, a anunţat că va cerceta declaraţiile unui popular cântăreţ de rap, acuzat că a insultat memoria veteranilor din Al Doilea Război Mondial. Alişer Morgenştern, 23 de ani, declarase, într-un interviu difuzat pe Youtube, că nu înţelege de ce în fiecare an, pe 9 mai, în Rusia se celebrează victoria asupra nazismului, care a  avut loc acum 76 de ani. Declaraţiile sale au provocat indignarea foştilor combatanţi. Ei au depus o plângere la Comitetul de anchetă, în care-l acuză pe Morgenştern că insultă memoria istorică a apărătorilor Patriei, care au luptat şi au fost ucişi între 1941 şi 1945. Preşedintele Comitetului, Aleksandr Bastrîkin, a ordonat sublaternilor săi să verifice dacă declaraţiile cântăreţului nu constituie o violare a legilor ruseşti, care interzic insultarea publică a memoriei apărătorilor patriei, precum şi reabilitarea nazismului. Pedeapsa maximă pentru astfel de delicte e de trei ani de detenţie. Morgenştern şi-a prezentat, deja, scuzele, a precizat că n-a vrut să bagatelizeze importanţa victoriei din 1945 şi a afirmat că declaraţiile sale au fost scoase din context. Avocatul său a adăugat că tânărul nu înţelesese de ce se celebrează tocmai victoria contra nazismului şi nu, de exemplu, aceea din 1812, asupra trupelor franceze ale împăratului Napoleon Bonaparte.

Asezonată cu gigantica paradă militară din Piaţa Roşie de la Moscova, Ziua Victoriei, cum e numită 9 mai în Rusia, este, în mod tradiţional, dedicată celor circa 20 de milioane de cetăţeni sovietici care au murit în ultima conflagraţie mondială. Preşedintele Vladimir Putin a celebrat-o de fiecare dată, în cele peste două decenii de când e la putere, pe de o parte exhibând puterea militară a Rusiei, iar pe de alta acuzându-i pe criticii săi din Occident  de revizionism istoric antirus şi de încercarea de a minimaliza rolul fostei Uniuni Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste. Anul acesta, cel mai vehement adversar al Kremlinului, opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la o amendă de 850.000 de ruble (echivalentul a circa 9.500 de euro), sub acuzația că a defăimat un suporter al lui Putin, veteran nonagenar al armatei sovietice din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tags: Vladimir Putin

Other news
România celebrează 17 ani de când a devenit membră NATO

România celebrează 17 ani de când a devenit membră NATO

Două treimi dintre români cred că, în cazul unei agresiuni externe, NATO va apăra România şi doar 29,3% consideră că ţara va trebui să se apere singură.

Statele Unite critică sever destituirea de către guvernul ucrainean a  șefului grupului energetic național Naftogaz, Andrii Koboliev

Statele Unite critică sever destituirea de către guvernul ucrainean a șefului grupului energetic național Naftogaz, Andrii Koboliev

Experții spun că el s-a luptat cu succes pentru a reduce dependența Ucrainei de livrările de gaz rusesc și că a reușit să reformeze concernul, până atunci măcinat de corupție.

27 Oct 2021

1 minute read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021