Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul premierului suveranist Victor Orban la alegerile de anul viitor din Ungaria

Object Name: HUNGARY POLITICS PARTIES PROTEST
© EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT  |   Peter Marki-Zay, the mayor of Hodmezovasarhely, speaks at the Hungarian oppositional Momentum movement's anti-government protest in downt​own Budapest, Hungary.

Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul premierului suveranist Victor Orban la alegerile de anul viitor din Ungaria. Considerat inițial un outsider, Marki-Zay, 49 de ani, primar de provincie, catolic practicant și tatăl a șapte copii, a câștigat alegerile primare organizate de opoziția ungară pentru a-și desemna candidații cu cele mai mari șanse la mandatele de deputați și la cel de premier. Vrem o Ungarie nouă, mai curată și mai onestă, nu vrem doar să-l înlocuim pe Orban - a declarat Marki-Zay, citat de agențiile internaționale de presă. El însuși un om cu convingeri ferme de dreapta, Marki-Zay povestea că, în tinerețe, a fost un votant al partidului FIDESZ, condus de Orban, și că a suferit când acesta a cedat puterea socialiștilor ex-comuniști, după alegerile din 2002.

Peste 800 de mii de alegători au participat la cel două tururi de scrutin ale trialului organizat de opoziție, adică aproape o zecime din populația de 9,8 milioane de locuitori a Ungariei. Învinsa lui Marki-Zay în finală a fost eurodeputata de centru-stânga Klara Dobrev, câștigătoarea primului tur. Dobrev, soția fostului premier socialist  Ferenc Gyurcsany, căruia Orban i-a luat locul în 2010, părea favorită, după ce a primit 34% din voturi în primul tur. Ea are, însă, handicapul imaginii foarte proaste a soțului său, extrem de impopular după ce s-a aflat că, în 2008, în plină criză mondială, i-a mințit cu cinism și în mod repetat pe unguri în legătură cu starea reală a economiei. Primarul Budapestei, ecologistul liberal Gergely Karacsony, cu 29% din sufragii în primul tur, s-a retras și și-a îndemnat electorii să opteze pentru Marki-Zay, care primise doar 21 de procente.

Prim-planul scenei politice de la Budapesta e dominat, din 2010, de FIDESZ, care a câştigat trei rânduri de alegeri parlamentare, graţie divizării opoziţiei şi unei legislaţii ce favorizează partidele mari. Analiştii spun că e prima oară când Orban riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban".

Sondajele privind intenţiile de vot pentru parlamentare plasează FIDESZ şi opoziţia aproape la egalitate. Orban, notează comentatorii, rămâne popular, după ce a redresat economia în urma crizei din 2008, dar în marile oraşe politicile lui sunt mai prost prizate, mai ales după ce a încercat să-şi subordoneze sistemul judiciar şi mass-media şi şi-a atras, astfel, criticile repetate ale Uniunii Europene. Electoratul urban nu apreciază nici apropierea lui făţişă de Rusia şi China, de unde Ungaria a importat vaccinuri anti-COVID-19, fiind singura ţară din Uniune care le-a şi utilizat în campania de imunizare.

Tags: Viktor Orban, Fidesz

Other news
România și alte opt state membre ale Uniunii Europene solicită o discuţie strategică asupra Balcanilor de Vest

România și alte opt state membre ale Uniunii Europene solicită o discuţie strategică asupra Balcanilor de Vest

Miniștrii de Externe din aceste țări afirmă că o serie de evoluţii interne din regiune, peste care s-au suprapus provocările aduse de pandemia de COVID-19, au exacerbat tendinţe deja existente, unele dintre acestea având implicaţii geopolitice.

Liderii turc și grec anunță că au convenit ca dialogul dintre țările lor să să continue

Liderii turc și grec anunță că au convenit ca dialogul dintre țările lor să să continue

Formal aliate în NATO, dar inamici seculari, Turcia și Grecia sunt despărțite de un lung șir de divergențe.

Președintele ceh,  Milos Zeman, a acceptat demisia guvernului condus de populistul Andrej Babis

Președintele ceh, Milos Zeman, a acceptat demisia guvernului condus de populistul Andrej Babis

Acum o săptămână, Zeman a anunțat că e gata să-i încredințeze mandatul de a forma un nou guvern liderului alianței de centru-dreapta Împreună, Petr Fiala.

18 Oct 2021

2 minutes read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021