
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va încerca, din nou, luni, la New York, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, să relanseze dialogul dintre cele două comunități din Cipru. El se va întâlni, simultan, cu liderii politici ai ciprioților greci și ciprioților turci, într-un moment pe care observatorii îl găsesc puțin propice pentru reluarea negocierilor, aflate în impas din 2017. În aprilie anul acesta, în Elveția, la Geneva, o tentativă similară a lui Guterres s-a soldat cu un eșec, iar secretarul general a recunoscut că pozițiile părților sunt prea îndepărtate pentru ca discuțiile să dea rezultate.
Liderul ciprioţilor turci, Ersin Tatar, a afirmat, atunci, că negocierile cu administraţia cipriotă greacă sunt inutile câtă vreme părţilor nu li se recunoaşte un statut egal. Tatar, preşedinte al autoproclamatei republici a Ciprului de Nord (RTCN), a precizat că partea turcă nu-şi va abandona poziţia. El a susţinut o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, care a declarat că n-a putut fi găsită o bază comună pentru relansarea negocierilor. El a promis să sprijine în continuare demersurile ONU, dar a afirmat că Ankara doreşte ca tratativele să se poarte între două state, nu între două comunităţi.
Ciprioţii greci vor reunificarea insulei sub formă de stat federal, iar cei turci şi protectorii lor de la Ankara vorbesc despre două state independente şi egale pe insula din Marea Mediterană. Ciprul e divizat din 1974, când armata turcă a invadat treimea de nord a insulei pentru a-şi proteja conaţionalii, majoritari în zonă, în urma unei lovituri de stat la Nicosia, al cărei scop era unirea cu Grecia. RTCN, unde trăieşte circa un sfert din populaţia de sub un milion a Ciprului, e recunoscută doar de Ankara, în timp ce partea greacă e membră a ONU şi a Uniunii Europene.