Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

În regiunea autonomă găgăuză din sudul Republicii Moldova au loc, duminică, alegeri pentru miniparlamentul local

Object Name: MOLDOVA GAGAUZIA REGION ELECTIONS
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Irina Vlah the appointed Governor of the Gagauzian Autonomy of Moldova (Bashkan), shakes the hands of her supporters during inauguration ceremony, in Comrat city, 112 km South of Chisinau, Moldova, 19 July 2019.Irina Vlah won the second mandate, been supported by Socialist Party of Moldova and from the Russian Federation, took more than 92 percent of the votes during elections in the autonomous territorial unit of Gagauzia.

În regiunea autonomă găgăuză din sudul Republicii Moldova au loc, duminică, alegeri pentru Adunarea Populară – autoritatea legislativă locală. Locuitorii regiunii își aleg deputații pentru un mandat de patru ani, în 35 de circumscripții electorale uninominale. Pentru validarea alegerilor în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin o treime din alegători. Potrivit Radio Chișinău, Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 123 de candidați, dintre care 100 sunt independenți. 21 sunt desemnați de Blocul Electoral prorus al Comuniștilor și Socialiștilor, cotat drept favoritul scrutinului, și doi de  Partidul “Acasă Construim Europa”. Majoritatea buletinelor de vot sunt tipărite în limba rusă, aproape 110 mii, sub patru mii în turcă-găgăuză și puțin peste trei mii în română. Numită oficial Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, regiunea are circa 125 de mii de locuitori, peste 80 de procente dintre aceștia fiind găgăuzi.

Ei sunt o populație turcică de confesiune creștin ortodoxă. Au fost colonizați în sudul Basarabiei de regimul țarist, care i-a adus acum două secole din estul Bulgariei. Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși rusificării forțate de către ocupanții sovietici, combinată cu o izolare forțată față de români, astfel  încât astăzi ei nu numai că nu cunosc defel limba română, dar nu mai vorbesc nici propriul lor idiom turcic. Potrivit experților în securitate, autoritățile de la Comrat au întreținut mult timp legături subterane cu separatiștii pro-ruși din Transnistria (est), deși bașkanul (guvernatorul) Găgăuziei e din oficiu membru al Guvernului de la Chișinău.

Relațiile dintre Republica Moldova și România sunt prezentate denaturat de către mass-media din UTA Găgăuzia, iar populația din regiune rămâne captivă propagandei - afirmă comentatorii politici din Republica Moldova, citați tot de Radio Chișinău. Zeci de grădinițe renovate, zeci de autobuze școlare pentru elevii liceelor din regiune, un centru de informare al României la Universitatea din Comrat, echipamente medicale pentru spitalul din Comrat sunt doar câteva dintre investițiile României în regiunea găgăuză. Totuși, la alegerile parlamentare anticipate din iulie, peste 80% din populația regiunii a susținut blocul electoral al stângii socialiste și comuniste.

„Această minoritate etnică nu a fost integrată în statul Republica Moldova și încă se raportează perioadei sovietice, sentiment care este puternic alimentat de spațiul informațional rusesc. Mass-media existentă acolo, de cele mai multe ori, nu reflectă corect relațiile moldo-române. Mai degrabă se încearcă menținerea unor fobii în raport cu România, pentru că astfel se crează imaginea permanentă a adversarului, inamicului care vrea să ducă la dispariția statului Republica Moldova” - afirmă comentatorul politic Ion Tăbârță. La rândul său, analistul Vlad Țurcanu consideră că „asistăm la un paradox, când investițiile europene, inclusiv românești, s-au întețit în regiunea găgăuză, iar populația rămâne captivă propagandei care ar trebui să trezească îngrijorări la Chișinău și în Uniunea Europeană. Dar nu trebuie să așteptăm ca investițiile românești din Găgăuzia să se traducă, neapărat, în voturi proeuropene, sunt investiții pe termen lung în bunăstarea populației. ”

Tags: Russia, the union of the Republic of Moldova with Romania

Other news
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol

Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol

Ea ar fi plecat din țară în august, la câteva zile după ce a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu supendare, sub acuzația că ar fi instigat la încălcarea normelor antiepidemice.

Se înmulţesc vocile care îi cer Uniunii Europene să intervină pentru a opri discriminarea românilor din Ucraina.

Se înmulţesc vocile care îi cer Uniunii Europene să intervină pentru a opri discriminarea românilor din Ucraina.

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a acuzat limitarea dreptului la învăţământ în limba maternă.

Opoziţia georgiană denunţă fraude masive la alegerile locale şi-şi cheamă susţinătorii să protesteze în stradă

Opoziţia georgiană denunţă fraude masive la alegerile locale şi-şi cheamă susţinătorii să protesteze în stradă

Situaţia e, deja, foarte tensionată în Georgia, după ce, pe 1 octombrie, fostul preşedinte Mihail Saakaşvili a fost încarcerat, când revenise în ţară după opt ani de exil.

19 Sep 2021

2 minutes read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021