DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

Transportoare „Piranha-3 H” sunt expuse în cadrul ceremoniei oficiale de primire a acestor vehicule militare în Chișinău, Moldova, 12 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Transportoare „Piranha-3 H” sunt expuse în cadrul ceremoniei oficiale de primire a acestor vehicule militare în Chișinău, Moldova, 12 ianuarie 2023.

Dezinformare

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

ȘTIRE: Se consideră că politicienii români nu dorm nopțile  și se gândesc cu toții la anexarea Republicii Moldova, folosindu-se de contextul internațional favorabil și de unele (chiar dacă nu foarte convingătoare) argumente istorice. Dar nu este chiar așa.

Românii sunt îngrijorați de faptul că autoritățile moldovene, care au eșuat în gestionarea problemelor economice și de securitate energetică, vor să se mențină la putere pe spatele promovării rusofobiei și a exploatării „relațiilor frățești”  dintre Moldova și România.

Această îngrijorare l-a condus pe expertul român pe Rusia, Armand Goșu, într-un articol pentru Revista 22, la o concluzie neașteptată: „România ar face echipă cu Ungaria, interpretând partitura Rusiei”. Între timp, funcționarii moldoveni au început să vorbească despre necesitatea fortificării și dotării armatei și despre revederea statutului de neutralitate care nu ar fi în stare să asigure securitatea necesară în condițiile actuale”

Realitate

NARAȚIUNE: Republica Moldova devine o povară pentru România, care este îngrijorată de poziția belicoasă a Chișinăului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova și România au construit o relație specială în ultimii 30 de ani, chiar dacă au trecut și prin perioade de tensiuni, mai ales când la Chișinău a guvernat Partidul Comuniștilor. Atât la București, cât și la Chișinău există politicieni, reprezentanți ai intelectualității și o parte dintre cetățeni care optează pentru reunirea celor două state, subiect care nu a fost însă pus oficial în discuție. România a fost primul stat care a recunoscut Independența Republicii Moldova, iar în prezent este un susținător al integrării europene a acesteia.

Totuși, presa rusă și cea pro-Kremlin din Republica Moldova, precum și politicieni filoruși, prezintă România ca un stat revanșard iar unirea drept un „pericol iminent”. Narațiunea vizează în primul rând minoritățile etnice, dar și așa-numiții moldoveniști (mulți dintre ei foști nomenclaturiști sovietici sau apropiați ai acestora), care sunt speriați cu „jandarmul român” și decăderea morală occidentală, asociate și cu integrarea europeană a Republicii Moldova.

Comentariul din ng.ru, scris de un fost deputat comunist, pare să dea peste cap propaganda despre unire și înarmare a Republicii Moldova de către NATO și România, în vederea pregătirii acesteia să intre în război contra Rusiei, precum și o multitudine de articole despre intenția României de a anexa Republica Moldova și chiar o parte din Ucraina.

OBIECTIV: Noua narațiune pare să fie legată de o temă mai importantă pentru propaganda rusă și anume oboseala Occidentului de a mai ajuta Ucraina. Obiectivul este să prezinte, în cazul de față, guvernarea de la Chișinău drept una tot mai belicoasă, care și-a pierdut controlul și împinge țara în izolare. În același timp, este transmis un mesaj publicului rus că „dușmanii” Rusiei își pierd unitatea, se răzlețesc, iar Ucraina și țările care o susțin (în cazul de față R. Moldova) sunt părăsite de partenerii internaționali.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, Republica Moldova și guvernarea de la Chișinău nu au avut vreodată o atitudine militaristă sau pro-război. Chișinăul a condamnat intervenția militară, iar ulterior a început să vorbească despre necesitatea fortificării capacităților de apărare ale țării, dar nu s-a făcut referire la renunțarea la statutul de neutralitate. Mesajul Chișinăului este că Republica Moldova are nevoie de o armată modernă și bine echipată, ceea ce nu înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate, așa cum a declarat și președintele Maia Sandu la postul public de televiziune, la sfârșitul lunii decembrie.

Republica Moldova și România s-au apropiat și mai mult în ultimul an, în condițiile în care Bucureștiul a ajutat Chișinăul să gestioneze fluxul de refugiați ucraineni, i-a livrat energie electrică în toamna anului trecut, după ce Rusia a redus livrările de gaze și a distrus sistemul energetic ucrainean, a sprijinit diplomatic obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE, a fost printre organizatorii unei platforme internaționale prin intermediul căreia Republica Moldova a primit asigurări de asistență externă de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Am ținut să vin la Chișinău, pe final de an, pentru a transmite un mesaj puternic de susținere pentru toți cetățenii Republicii Moldova. România este alături și gata să ofere tot sprijinul și soluțiile necesare pentru a face față provocărilor”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu în timpul vizitei sale în Republica Moldova, la sfârșitul lunii decembrie.

Iar citatul expertului român Armand Goșu că „România ar face echipă cu Ungaria, interpretând partitura Rusiei” este scos din context. Armand Goșu vorbea de fapt despre relațiile României cu Ucraina și nu a vizat în niciun fel Republica Moldova sau relațiile cu aceasta.

Tags: Unirea Republicii Moldova cu România , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  ng.ru
 • Data publicării:
  15/01/2023
 • Amplificare:
  mybusiness.md, enews.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova devine o povară pentru România, care este îngrijorată de poziția belicoasă a Chișinăului.
Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 31 min
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial

Sportivii ruși sunt excluși de la Jocurile Olimpice din cauza nazismului occidental, care acuză nejustificat Rusia de agresiune împotriva Ucrainei, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
10 Jul 2024
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române

Armata Republicii Moldova va fi subordonată celei a României, afirmă politiciein pro-ruși care prezintă eronat un document cu privire la operațiuni sub egida organizațiilor internaționale.

Veridica
Veridica
26 Jun 2024
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia

Planul de pace propus de Moscova este respins de Occident pentru că acesta visează o „înfrângere strategică” a Rusiei, sprijinind agresiunea Ucrainei asupra rusofonilor din Donbas

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Jun 2024
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia

Cu sprijinul Occidentului, Ucraina racolează migranți din Asia Centrală pentru a organiza un atentat terorist asemănător cu cel de la Crocus City Hall, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jun 2024