Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

Dezinformare

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

ȘTIRE: Se consideră că politicienii români nu dorm nopțile  și se gândesc cu toții la anexarea Republicii Moldova, folosindu-se de contextul internațional favorabil și de unele (chiar dacă nu foarte convingătoare) argumente istorice. Dar nu este chiar așa.

Românii sunt îngrijorați de faptul că autoritățile moldovene, care au eșuat în gestionarea problemelor economice și de securitate energetică, vor să se mențină la putere pe spatele promovării rusofobiei și a exploatării „relațiilor frățești”  dintre Moldova și România.

Această îngrijorare l-a condus pe expertul român pe Rusia, Armand Goșu, într-un articol pentru Revista 22, la o concluzie neașteptată: „România ar face echipă cu Ungaria, interpretând partitura Rusiei”. Între timp, funcționarii moldoveni au început să vorbească despre necesitatea fortificării și dotării armatei și despre revederea statutului de neutralitate care nu ar fi în stare să asigure securitatea necesară în condițiile actuale”

Realitate

NARAȚIUNE: Republica Moldova devine o povară pentru România, care este îngrijorată de poziția belicoasă a Chișinăului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova și România au construit o relație specială în ultimii 30 de ani, chiar dacă au trecut și prin perioade de tensiuni, mai ales când la Chișinău a guvernat Partidul Comuniștilor. Atât la București, cât și la Chișinău există politicieni, reprezentanți ai intelectualității și o parte dintre cetățeni care optează pentru reunirea celor două state, subiect care nu a fost însă pus oficial în discuție. România a fost primul stat care a recunoscut Independența Republicii Moldova, iar în prezent este un susținător al integrării europene a acesteia.

Totuși, presa rusă și cea pro-Kremlin din Republica Moldova, precum și politicieni filoruși, prezintă România ca un stat revanșard iar unirea drept un „pericol iminent”. Narațiunea vizează în primul rând minoritățile etnice, dar și așa-numiții moldoveniști (mulți dintre ei foști nomenclaturiști sovietici sau apropiați ai acestora), care sunt speriați cu „jandarmul român” și decăderea morală occidentală, asociate și cu integrarea europeană a Republicii Moldova.

Comentariul din ng.ru, scris de un fost deputat comunist, pare să dea peste cap propaganda despre unire și înarmare a Republicii Moldova de către NATO și România, în vederea pregătirii acesteia să intre în război contra Rusiei, precum și o multitudine de articole despre intenția României de a anexa Republica Moldova și chiar o parte din Ucraina.

OBIECTIV: Noua narațiune pare să fie legată de o temă mai importantă pentru propaganda rusă și anume oboseala Occidentului de a mai ajuta Ucraina. Obiectivul este să prezinte, în cazul de față, guvernarea de la Chișinău drept una tot mai belicoasă, care și-a pierdut controlul și împinge țara în izolare. În același timp, este transmis un mesaj publicului rus că „dușmanii” Rusiei își pierd unitatea, se răzlețesc, iar Ucraina și țările care o susțin (în cazul de față R. Moldova) sunt părăsite de partenerii internaționali.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, Republica Moldova și guvernarea de la Chișinău nu au avut vreodată o atitudine militaristă sau pro-război. Chișinăul a condamnat intervenția militară, iar ulterior a început să vorbească despre necesitatea fortificării capacităților de apărare ale țării, dar nu s-a făcut referire la renunțarea la statutul de neutralitate. Mesajul Chișinăului este că Republica Moldova are nevoie de o armată modernă și bine echipată, ceea ce nu înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate, așa cum a declarat și președintele Maia Sandu la postul public de televiziune, la sfârșitul lunii decembrie.

Republica Moldova și România s-au apropiat și mai mult în ultimul an, în condițiile în care Bucureștiul a ajutat Chișinăul să gestioneze fluxul de refugiați ucraineni, i-a livrat energie electrică în toamna anului trecut, după ce Rusia a redus livrările de gaze și a distrus sistemul energetic ucrainean, a sprijinit diplomatic obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE, a fost printre organizatorii unei platforme internaționale prin intermediul căreia Republica Moldova a primit asigurări de asistență externă de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Am ținut să vin la Chișinău, pe final de an, pentru a transmite un mesaj puternic de susținere pentru toți cetățenii Republicii Moldova. România este alături și gata să ofere tot sprijinul și soluțiile necesare pentru a face față provocărilor”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu în timpul vizitei sale în Republica Moldova, la sfârșitul lunii decembrie.

Iar citatul expertului român Armand Goșu că „România ar face echipă cu Ungaria, interpretând partitura Rusiei” este scos din context. Armand Goșu vorbea de fapt despre relațiile României cu Ucraina și nu a vizat în niciun fel Republica Moldova sau relațiile cu aceasta.

Tags: unirea Republicii Moldova cu România , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  ng.ru
 • Data publicării:
  15/01/2023
 • Amplificare:
  mybusiness.md, enews.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova devine o povară pentru România, care este îngrijorată de poziția belicoasă a Chișinăului.
Veridica

17 Jan 2023

Actualizat la: 20 Jan 2023 12:28:51
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 31 min
DEZINFORMARE: Abandonați de propriul guvern, refugiații ucraineni sunt prost tratați și de Republica Moldova
DEZINFORMARE: Abandonați de propriul guvern, refugiații ucraineni sunt prost tratați și de Republica Moldova

Ucraina și-a abandonat cetățenii care s-au refugiat în afara țării, iar autoritățile de la Chișinău nu au grijă de refugiații care au ajuns în Moldova, scrie donbasstoday.ru. Narațiunea este aruncată pe piață după ce, anterior, refugiații ucraineni au fost ținta unei campanii menite să îi discrediteze. În realitate, organizațiile și lideri internaționali au salutat modul în care s-au mobilizat autoritățile de la Chișinău și cetățenii moldoveni pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.

Veridica
Veridica
06 Feb 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022