Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Există o limbă moldovenească diferită de cea română

Dezinformare

Fostul președinte socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a folosit de prilejul Zilei Limbii Române pentru a relua narațiunile false privind existența unei limbi și unei națiuni moldovenești distincte de cea română.

ȘTIRE: „De Ziua națională a Limbii, președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare cetățenilor Republicii Moldova. Cel de-al cincilea președinte al țării a remarcat că trei cuvinte cheie reprezintă identitatea noastră de neam: Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte. Liderul socialiștilor a îndemnat moldovenii să-și iubească limba, să fie mândri de identitatea lor și să ”nu să se aplece sub tendințele trecătoare ale vremii”. ”Din părinți şi prin tradiție, noi am moştenit un Pământ, o identitate, o religie şi un grai frumos şi dulce ca mierea. Mereu am declarat şi voi declara că trei cuvinte-cheie reprezintă identitatea noastră de neam. Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte. Aşa spun datinile vechi, aşa spune Constituția, aşa spun bătrânii noştri, cei care păstrează în memoria lor istoria vie a acestui popor. Să fim mândri că avem identitatea noastră distinctă şi originală - cea moldovenească. Să ne iubim limba, cea a părinților şi bunicilor - limba moldovenească, limba autentică a statului moldovenesc. Şi să nu ne aplecăm sub trendurile trecătoare ale vremii”, se menționează în mesajul semnat de președintele PSRM, Igor Dodon”.

NARAȚIUNI: 1. Populația din Republica Moldova are o identitate distinctă și originală - moldovenească (diferită de cea română); 2. Limba moldovenească este limba autentică a statului moldovenesc.

CONTEXT: Pe 31 august în Republica Moldova este marcată Ziua Limbii Române. Această sărbătoare a fost adoptată în 1990 și marchează o victorie importantă a mișcării de renaștere națională apărută la sfârșitul anilor '80. După ce sovieticii încercaseră să submineze identitatea românească a populației din Moldova, inclusiv prin impunerea tezelor privind existența limbii moldovenești – de fapt româna scrisă cu alfabet chirilic – revendicările-cheie ale marilor adunări populare au fost revenirea la limba română cu alfabet latin. La 31 august 1989, Sovietul de la Chișinău a votat legislația cu privire la limba oficială și revenirea la alfabetul latin. Odată cu adoptarea legislației respective, limba română cu grafie latină revine în școli și administrația publică, încă din 1989. Limba română, ca limbă oficială  se regăsește și în Declarația de independență a Republicii Moldova, votată la 27 august 1991. 

În Constituția Republicii Moldova, votată în 1994, însă, este indicată limba moldovenească ca limbă oficială, subiect ce a provocat pe parcursul acestor ani disensiuni în societate și a alimentat tezele moldoveniste care au revenit în politică și în spațiul public odată cu partidele formate din vechea nomenclatură. În 2013, Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență, în care este indicată limba română, prevalează asupra articolului 13 din Constituție, în care este indicată sintagma limba moldovenească. Parlamentul, însă, nu a modificat nici până în prezent articolul respectiv.

Liderul PSRM Igor Dodon este cunoscut ca un adept al curentului statalist-moldovenist. Această teorie își are rădăcinile în perioada sovietică, când s-a  încercat edificarea unei naţiuni şi a unei identități a moldovenilor diferită de cea românească.

OBIECTIV: Astfel de mesaje şi acţiuni sunt lansate de PSRM cu scopul de a promova curentul  moldovenist, pentru a submina identitatea românească în Republica Moldova și pentru a alimenta disensiunile în societate pe acest subiect.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile privind identitatea distinctă moldovenească și limba moldovenească au fost promovate în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, cu scopul de a șterge apartenență identitară românească a populației înglobate forțat în URSS. Tezele respective au fost reluate după declararea independenței, în anii 90, și speculate de clasa politică pentru a se menține la putere.

Din punct de vedere istoric, cultural, tradițional și lingvistic, populația Republicii Moldova face parte din poporul român, fapt recunoscut și dovedit de comunitatea academică. Acest lucru este stipulat și în Declarația de Independență, actul fondator al statului, text ce plasează Republica Moldova „în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale” și menționează limba română ca limbă oficială. De asemenea, Curtea Constituțională a declarat că limba română este limba oficială, așa cum este stipulat în Declarația de Independență.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: PSRM, partidei promoldoveniste.

 • Publicație / Media:
  ntv.md
 • Data publicării:
  31/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM, adepții teoriei moldoveniste, antiromâni
 • Amplificare:
  Presa afiliată PSRM și presa mainstream
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Există o limbă moldovenească diferită de cea română
Mariana Vasilache

03 Sep 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 3 min
DEZINFORMARE: Transnistria e parte din lumea rusă, pe care Putin o apără de atacul Occidentului
DEZINFORMARE: Transnistria e parte din lumea rusă, pe care Putin o apără de atacul Occidentului

Rușii din Transnistria trebuie să voteze cu partidul lui Putin la alegerile pentru Duma de Stat, întrucât acesta e cel care apără lumea rusă de Occident. Narațiunea e promovată prin presa de la Tiraspol în contextul alegerilor din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 Sep 2021
DEZINFORMARE: Refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Republica Moldova și Ucraina
DEZINFORMARE: Refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Republica Moldova și Ucraina

În contextul preluării puterii în Afganistan de către talibani după retragerea militarilor americani, presa rusă continuă să promoveze o serie de narațiuni despre pericolul refugiaților pentru Europa, acuzând NATO că va îndrepta fluxul spre Republica Moldova și Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2021
DEZINFORMARE: România a fost eliberată de Armata Roșie și Divizia Tudor Vladimirescu, formată din voluntari români anti-fasciști
DEZINFORMARE: România a fost eliberată de Armata Roșie și Divizia Tudor Vladimirescu, formată din voluntari români anti-fasciști

La 77 de ani de la intrarea Diviziei Tudor Vladimirescu în București, Ambasada Rusiei în România reia teze mai vechi privind eliberarea României de către Armata Roșie, rolul jucat de divizia respectivă, formată din foști prizonieri de război români, și cooperarea dintre România și URSS.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Sep 2021
DEZINFORMARE: Politica pro-europeană a guvernării de la Chișinău urmărește unirea cu România
DEZINFORMARE: Politica pro-europeană a guvernării de la Chișinău urmărește unirea cu România

Republica Moldova este un stat condus de o elită care promovează unirea cu România și un naționalism primitiv, încălcând drepturile minorităților etnice, potrivit unei narațiuni false preluate de publicații online. Autorul încearcă, totodată, să convingă că Moldova ar fi putut alege calea integrării în Uniunea eurasiatică, un model de bunăstare.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
30 Aug 2021