Jurnaliștii și experții Veridica analizează și demontează cele mai recente dezinformări răspândite în spațiul public. Dezinformarea este deseori integrată în construcțiile de tip fake news și combină de multe ori informații adevărate, verificabile, cu informații false. Echipa noastră îți prezintă contextul, obiectivele și realitatea din spatele fiecărei dezinformări analizate.
Occidentul a organizat prin jurnalistul Roman Protasevici protestele din Belarus, după modelul „revoluțiilor colorate”, iar acestea au putut avea loc pentru că Lukașenko a subminat identitatea rusă a poporului belarus. Narațiunile false sunt promovate de un fost ofițer ucrainean fugit în Rusia și se înscriu în discursul menit să mențină sfera de influență a Moscovei.
Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.
Ucraina e condusă de elemente fasciste, care au venit la putere în 2014. Narațiunea, utilizată deja de 7 ani, a fost reactivată în preajma zilei de 9 mai, când „lumea rusă” marchează victoria împotriva nazismului. Se face, totodată, asocierea și cu ciocniri care au avut loc pe 9 mai între separatiști și forțe pro-guvernamentale în Mariupol, oraș care în cele din urmă a rămas sub controlul Kievului.
Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.
Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.
Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.
Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.
Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.
În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.
Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.
Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile.
Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.
Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.
Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.
George Soros se află de trei decenii în spatele unui asalt asupra spațiului ex-sovietic. Rețeaua lui Soros a provocat revoluțiile colorate la mijlocul anilor 2000, iar mai recent a preluat controlul Moldovei și Armeniei și caută să captureze și alte state pentru a asedia Rusia.
Kremlinul și filo-rușii promovează narațiunea că Sputnik V e refuzat din motive ideologice, chiar dacă ucrainenii pot muri
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Raportează