Eurodeputaţii români Victor Negrescu (S&D) şi Nicolae Ştefănuţă (Verzi) au fost aleşi, ieri, în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. Victor Negrescu a obţinut 394 de voturi, iar Nicolae Ştefănuţă 347 de voturi în prima rundă de vot.
Atribuțiile vicepreședinților PE
Împreună cu preşedintele Parlamentului European, vicepreşedinţii şi chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituţiei. În timp ce preşedintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum şi în relaţiile externe, acesta poate delega anumite atribuţii către vicepreşedinţi. Vicepreşedinţii (14 la număr) îl pot înlocui şi în prezidarea sesiunilor plenare. Preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului European au un mandat de doi ani şi jumătate.
Roberta Metsola, un nou mandat
Tot ieri, eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost realeasă preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate. Metsola, care a deţinut deja această funcţie de la decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a obţinut 562 voturi pentru din 623 de voturi valabil exprimate. Pentru preşedinţia PE a mai candidat marţi eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut 61 voturi.
Cei cinci chestori ai Parlamentului European vor fi aleşi astăzi, când va fi stabilit şi numărul de membri ai fiecărei comisii de specialitate a legislativului UE. Componenţa acestora va fi anunţată în 19 iulie.