Ungaria compară sancțiunile UE împotriva Rusiei cu bombele, într-o consultare populară inedită

Ungaria compară sancțiunile UE împotriva Rusiei cu bombele, într-o consultare populară inedită
© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK   |   Prim-ministrul ungar Viktor Orban participă la un summit informal al UE la Praga, Republica Cehă, 7 octombrie 2022. Liderii UE se vor întâlni în capitala Cehiei pentru a discuta probleme stringente precum invadarea Ucrainei de către Rusia și situația energetică și economică a blocului.

Comisia Europeană critică Ungaria pentru campania cu care a lansat o „consultare națională” cu privire la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Afișele guvernului ungar înfățișează imagini cu bombe ca simbol al sancțiunilor.

Este nepotrivit să arăți bombe sau rachete legate de sancțiuni, când scopul sancțiunilor este tocmai acela de a opri căderea bombelor asupra Ucrainei”, a declarat reporterilor Dana Spinant, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.

UE a impus până acum opt runde de sancțiuni Rusiei, din cauza războiului din Ucraina. Acestea vizează importurile de cărbune, petrol, oțel și lemn rusesc și interzicerea exportului anumitor produse de înaltă tehnologie în Rusia, în încercarea de a împiedica capacitatea acesteia de a susține războiul.

Viktor Orban a condamnat susținut sancțiunile, considerând că au un impact mai mare asupra economiilor europene. În mai el a spus că sancțiunile asupra petrolului rusesc ar avea efectul unei „bombe nucleare” asupra economiei țării sale. Totuși, sancțiunile UE trebuie adoptate în unanimitate, ceea ce înseamnă că Ungaria a aprobat fiecare pachet. Dar Budapesta și-a folosit puterea de veto pentru a stabili unele excepții, în special în ceea ce privește embargoul petrolier al blocului.

Așa-numita „consultare națională” din Ungaria cu privire la sancțiuni este prima dintr-o țară din UE care le permite cetățenilor săi să-și exprime opinia, în încercarea de a da acredita părerea conform căreia europenii sunt împotriva sancțiunilor. Afișele guvernamentale de promovare a consultării, care nu este referendum și nici nu crează vreo obligația din punct de vedere juridic prezintă o rachetă înscripționată că cuvântul ”sancțiuni” și sloganul: „Sancțiunile de la Bruxelles, ne jefuiesc”.

Timp citire: 1 min