Un protest anti-corupție la Belgrad s-a încheiat de dimineață cu demisia premierului Serbiei/UPDATE: Preşedintele sârb evocă alegerile anticipate

Un protest anti-corupție la Belgrad s-a încheiat de dimineață cu demisia premierului Serbiei/UPDATE: Preşedintele sârb evocă alegerile anticipate
© EPA-EFE/ANDREJ CUKIC   |   Prim-ministrul sârb Milos Vucevic pleacă după o conferință de presă la Belgrad, Serbia, 28 ianuarie 2025. Vucevic și-a prezentat demisia în urma protestelor care cereau răspunderea pentru prăbușirea baldachinului gării Novi Sad la 1 noiembrie 2024, care a provocat moartea a cincisprezece persoane.

UPDATE: Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a vorbit despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate în aprilie, după demisia premierului pe fondul protestelor antiguvernamentale în creștere. Prim-ministrul Milos Vucevic a devenit cel mai înalt oficial care demisionează după accidentul mortal de la Novi Sad, despre care protestatarii spun că este rezultatul corupţiei şi al neglijenţei autorităţilor. Demisia sa a destabilizat guvernul lui Vucic și a determinat opoziția să ceară formarea unui guvern interimar. Preşedintele a declarat că va decide în următoarele zece zile dacă va convoca alegeri sau va numi un nou guvern. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat demisia după ce președintele Aleksandar Vucic a anunțat aseară că a cerut o remaniere guvernamentală în care jumătate din miniștri ar trebui să fie înlocuiți. Discursul prezidențial a avut loc pe fondul protestelor masive, încheiate după 24 de ore cu deblocarea unui nod rutier important din Belgrad, ocupat de studenții protestatari. Zeci de mii de oameni s-au alăturat protestului studențesc care învinovățește autoritățile pentru tragedia de la Novi Sad, de la 1 noiembrie, când 15 oameni au murit după prăbușirea acoperișului gării proaspăt renovate. Protestatarii susțin că dezastrul este o ilustrare a corupției și a neglijenței autorităților și cer publicarea tuturor documentelor referitoare la lucrări și pedepsirea vinovaților. Pentru eliminarea corupției, ei au invocat-o pe șefa Parchetului European, Laura Kovesi, care n-are însă jurisdicție în Serbia. În plus, studenții care au preluat inițiativa protestelor vor eliminarea acuzațiilor împotriva protestatarilor arestați și o creștere cu 20% a bugetului pentru învățământul superior. Președintele Aleksandar Vucic, aflat de 13 ani la putere a oscilat între apelurile la dialog cu protestatarii și acuzațiile de ingerință străină susținând că studenții au fost plătiți să protesteze de agenți străini. Aseară, președintele sârb a anunțat că a cerut o remaniere masivă a guvernului. ”În aceste vremuri politice dificile este clar cine este gata să lupte și cine nu, cine este dispus să muncească și cine nu este”, a spus Vucic.

Timp citire: 1 min