Turcia: posibil verdict în procesul unui opozant celebru

Turcia: posibil verdict în procesul unui opozant celebru
© EPA-EFE/ERDEM SAHIN   |   Cetățeni și reprezentanți ai unora dintre ambasadele țărilor europene sosesc pentru a participa la un proces al omului de afaceri și filantrop turc întemnițat Osman Kavala, care a fost judecat sub acuzațiile legate de o lovitură de stat eșuată din 2016, la Istanbul, Turcia, 18 decembrie 2020.

Justiția turcă ar putea da, luni, un verdict în dosarul opozantului și filantropului Osman Kavala, care se află de 1.600 de zile în detenție, fără să fi fost judecat. Acesta compare în fața unei instanțe din Istanbul, despre care media internaționale scriu că ar putea pune capăt unei saga judiciare ce a divizat suplimentar societatea turcă și a deteriorat grav relațiile Ankarei cu partenerii săi occidentali. Figură majoră a societății civile, Kavala, 64 de ani, riscă închisoarea pe viață, după ce regimul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat că vrea să destabilizeze țara.

În octombrie 2021, moneda națională turcească, lira, a atins un minim istoric în raport cu dolarul american, pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Occidentul, din cauza dosarului Kavala. Experții economici spun că acesta a fost efectul temerilor că zece state occidentale ar putea să-și micșoreze schimburile comerciale și investițiile în Turcia, după ce președintele Erdogan a amenințat că le va expulza ambasadorii.

Oficialii de la Ankara le-au reproşat acestora apelul, considerat inacceptabil, privind eliberarea opozantului. Prin comunicatul lor comun, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia şi Statele Unite violează statul de drept, democraţia şi independenţa justiţiei, pe care pretind că le apără, amestecându-se într-un proces aflat pe rolul unei instanţe turceşti – susținea ministerul turc de Externe, care adaugă că Turcia e un stat de drept, respectă drepturile omului şi nu se lasă influenţată de astfel de declaraţii.

Cele zece ţări ceruseră rezolvarea corectă şi rapidă a cazului Kavala, devenit o marotă a regimului condus de Erdogan. Occidentalii consideră că prelungirea repetată a procesului său aruncă o umbră asupra statului de drept, democraţiei şi transparenţei sistemului judiciar din Turcia. Kavala e închis din octombrie 2017, sub acuzația că voia să destabilizeze Turcia prin sprijinul acordat manifestaţiilor antiguvernamentale din 2013 şi să răstoarne puterea islamist-conservatoare în cursul puciului ratat din 2016.

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut zadarnic eliberarea sa imediată. Kavala spune că detenţia sa prelungită permite puterii să întreţină ficţiunea unui complot. Represiunea care a urmat puciului de acum cinci ani i-a îngăduit lui Erdogan, spun experţii, să înlocuiască, practic, sistemul parlamentar cu o cvasidictatură.

Timp citire: 1 min