Știri

Turcia acceptă intrarea Finlandei în NATO

Președintele Finlandei Sauli Niinisto și președintele turc Recep Tayyip Erdogan participă la o conferință de presă după întâlnirea lor de la palatul prezidențial din Ankara, Turcia, 17 martie 2023. Niinisto se află în Turcia pentru discuțiile privind ratificarea aderării Finlandei la NATO a Turciei. După invadarea Ucrainei de către Rusia în mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la NATO.
© EPA-EFE/NECATI SAVAS   |   Președintele Finlandei Sauli Niinisto și președintele turc Recep Tayyip Erdogan participă la o conferință de presă după întâlnirea lor de la palatul prezidențial din Ankara, Turcia, 17 martie 2023. Niinisto se află în Turcia pentru discuțiile privind ratificarea aderării Finlandei la NATO a Turciei. După invadarea Ucrainei de către Rusia în mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la NATO.

Daruieste Viata

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO, înaintând parlamentului cererea de ratificare a aderării. Liderul turc a făcut anunțul după convorbirile avute la Ankara cu președintele finlandez Sauli Niinistö.

Turcia blochează de aproape un an intrarea în NATO a Finlandei și Suediei care au cerut împreună aderarea, după invazia rusă din Ucraina. Turcia a acuzat în special Stockholm-ul de pasivitate în fața militanților kurzi considerați teroriști, cărora Ankara le cere extrădarea.

Nici Ungaria nu a ratificat aderarea celor două țări scandinave, dar potrivit unui purtător de cuvânt guvernamental, Parlamentul de la Budapesta ar urma să voteze integrarea Finlandei în NATO pe 27 martie, amânând însă decizia în privința Suediei. Ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice au aprobat deja cererile Finlandei și Suediei.

Autoritățile suedeze si-au exprimat regretul pentru că nu au primit acordul Turciei, deși era de așteptat. ”Este o situație pe care nu ne-am dorit-o, dar pentru care eram pregătiți”, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström. El a adăugat că pentru Suedia este important să obțină cele două ratificări lipsă, iar până atunci să-și asigure securitatea.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023