Ministrul francez al Sănătății, François Braun declară că este nevoie de un răspuns european, pe lângă politica națională, în problema lipsei stocurilor de medicamente, cu care se confruntă de câteva luni mai multe țări europene. Oficialul francez a cerut ”mai multă transparență” companiilor farmaceutice, care invocă politica prețurilor prea mici. ”Din păcate, aceasta este explicația dată sistematic de laboratoarele farmaceutice”, a afirmat ministrul. Medicii pediatri din diferite țări europene, printre care Germania și Franța, au avertizat săptămâna trecută, într-o scrisoare deschisă adresată miniștrilor sănătății, cu privire la deficitul de medicamente pentru copii, situație care le pune sănătatea în pericol.
Solidaritate europeană
François Braun a spus că a lucrat cu omologii săi europeni și pentru realizarea unei ”solidarități europene”, pentru ca atunci când cineva are stocuri să îi poată ajuta pe cei care nu au, precum și la ”elaborarea unei liste europene cu medicamentele esențiale, astfel încât să le poată fi garantată producția atât în Franța cât și în Europa”. În plus, Franța și alte 18 țări UE sprijină propunerea Belgiei pentru o lege europeană referitoare la penuria de medicamente, a adăugat domnul Braun. Propunerea este inspirată de alt proiect de lege referitor la materiile prime critice care să le asigure aprovizionarea.
România este și ea afectată de lipsa medicamentelor
Autoritățile de la București sunt în căutare de soluții pentru lipsa acută de medicamente. În spitale, una din cauze ar fi creșterea numărului de intervenții față de perioada pandemiei. Dar motivul general invocat este politica prețurilor mici impuse producătorilor care acuză scumpirea materiilor prime, dar și a utilităților, după ce fabricile de medicamente din România au fost scoase toamna trecută din schema de compensare a energiei electrice. Lipsa medicamentelor este însă o problemă veche. Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a pus la dispoziția pacienților din 2015, o adresă de email la care să sesiseze discontinuitățile din aprovizionare.