Știri

Rusia s-a pregătit să-și exporte petrolul în pofida embargoului impus de Uniunea Europeană

O vedere aeriană a navei de marfă Sunny Liger ancorată în Marea Nordului în largul IJmuiden, Țările de Jos, 30 aprilie 2022. Nava care transportă petrol din Rusia nu are voie să acosteze în portul Amsterdam din motive de siguranță, a declarat portul Amsterdam. .
© EPA-EFE/Paul Martens   |   O vedere aeriană a navei de marfă Sunny Liger ancorată în Marea Nordului în largul IJmuiden, Țările de Jos, 30 aprilie 2022. Nava care transportă petrol din Rusia nu are voie să acosteze în portul Amsterdam din motive de siguranță, a declarat portul Amsterdam. .

Daruieste Viata

Moscova a clădit o flotilă clandestină pentru a-și putea transporta țițeiul, în special pe piețele din Asia și mai ales în China și India, în condițiile embargoului european parțial impus petrolului rusesc, care intră în vigoare pe 5 decembrie, susține un articol publicat de agenția de știri Bloomberg. Potrivit specialiștilor citați de Blumberg, o dovadă ar fi numărul mare de tancuri petroliere ”second hand” vândute în ultima jumătate de an, unor cumpărători nedeclarați cu sedii în locuri precum Dubai, Hong Kong, Singapore și Cipru. Brokerul naval Braemar estimează că pentru a susține patru milioane de barili pe zi de exporturi rusești către Orientul Îndepărtat, vasele recent tranzacționate vor trebui adăugate celor 240 de nave care au transportat țiței iranian și venezuelean în ultimul an. UE urmează să interzică importurile de țiței rusești și să oprească furnizarea pe cale maritimă, finanțarea și asigurările pentru comerțurile conexe. Astfel, pe lângă vasele ”din umbră” va fi nevoie de porturi sigure și de transferuri de la navă la navă în apele internaționale, aflate înafara jrisdicțiilor care prevăd sancțiuni sau restricții la adresa Kremlinului. Frenezia cumpărăturilor și vâltoarea logistică se adaugă problemelor legate de asigurările standard din industrie. Majoritatea tancurilor petroliere sunt acoperite împotriva riscurilor, inclusiv a deversărilor de petrol, de 13 organizații membre ale grupului IGP&I, cu sediul la Londra. Marea Britanie nu s-a alăturat încă sancțiunilor europene, afirmă Bloomberg, astfel încât unele acoperiri ar putea fi disponibile. Concluzia agenției este că mare parte a fluxului rusesc de petrol se anunță gestionată de o rețea complexă și adesea secretă, de nave, proprietari, porturi și trasee sigure, dominată de entități încă dispuse să servească interesele Rusiei.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023