
România rămâne dedicată parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova – i-a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis omoloagei sale din statul vecin, pro-occidentala Maia Sandu, aflată în vizită la Bucureşti. Republica Moldova, mai spune Iohannis, se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti, iar cele două state sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură şi istorie.
La rândul său, preşedinta Maia Sandu a amintit că, anul trecut, în decembrie, Iohannis a fost primul omolog care a vizitat-o după ce şi-a inaugurat mandatul. „Anunţam atunci, într-o declaraţie comună, că după o perioadă lungă de îngheţ, Chişinăul şi Bucureştiul revin la o relaţie firească, frăţească şi deschisă, că pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală” – a declarat preşedinta Republicii Moldova. „Astăzi, cu peste 500.000 de doze oferite gratis, România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unităţi de echipamente de protecţie. În primăvara anului 2020, medicii din România au venit să lucreze cot la cot cu colegii lor din Republica Moldova în secţiile de COVID pline de pacienţi. Mă bucur că am putut răspunde şi noi în această toamnă cu un gest similar de solidaritate” – a mai spus şefa statului.
Peste 40 de medici și asistente medicale și șapte paramedici din Republica Moldova au venit, în două tranşe, pentru două săptămâni, la spitalul modular COVID-19 din Lețcani, de lângă Iași, pentru a oferi ajutor lucrătorilor medicali români. Ministra Sănătății în Guvernul de la Chhişinău, Ala Nemerenco, a precizat că echipele au fost formate pe bază de voluntariat.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și-a exprimat recunoștința pentru gestul de solidaritate. România, a spus el, trece acum printr-o perioadă dificilă, cu un număr crescut de cazuri de îmbolnăvire și un număr tot mai mare de morți, iar ajutorul pe care-l oferă Republica Moldova este substanțial. El amintește că medicii din prima misiune au luptat cot la cot cu colegii din Lețcani și au salvat vieți omenești. „Vă asigurăm că gestul dumneavoastră nu va fi uitat” - a adăugat Daniel Ioniță.
Bucureștiul, amintește media, a fost principalul donator de ser de imunizare anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova. Peste jumătate de million de doze de vaccin au venit din România în republica vecină, majoritar românofonă. Prima tranșă din donația oferită de România, de 21.600 de doze AstraZeneca, a ajuns pe 27 februarie și a permis imunizarea lucrătorilor medicali din prima linie, iar a doua, de 50.400 de doze, pe 27 martie, în ziua când se împlineau 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Ambasadorul Ioniță preciza atunci că Bucureștiul dorește ca acestea să fie distribuite uniform în republică, indiferent de etnia majoritară din zonă, inclusiv în Găgăuzia și în regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria.
Tot marţi, Foaia de parcurs actualizată privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova a fost semnată, în prezenţa celor doi preşedinţi, de miniştrii de Externe, Bogdan Aurescu şi Nicolae Popescu. Documentul prevede susţinerea integrării europene a Republicii Moldova şi a procesului de reforme democratice, dezvoltarea economică şi socială, precum şi consolidarea comunităţii de limbă, istorie şi cultură dintre cele două state.