Responsabili OECD avertizează că Europa are nevoie de planuri de urgență pentru consumul de gaze.

Responsabili OECD avertizează că Europa are nevoie de planuri de urgență pentru consumul de gaze.
© EPA-EFE/CLAUS FISKER DENMARK OUT   |   epa10001796 Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Dr. Fatih Birol participă la o conferință de presă în cadrul celei de-a 7-a Conferințe globale anuale privind eficiența energetică a Agenției Internaționale pentru Energie.

Europa trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Rusia să întrerupă complet livrarile de gaz, în încearcarea de a-și consolida pârghia politică pe fondul crizei din Ucraina, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.

„Nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme ici și colo și să continue să găsească scuze pentru a reduce în continuare livrările de gaz către Europa și poate chiar să le întrerupă complet. Acesta este motivul pentru care Europa are nevoie de planuri de urgență”, spune directorul executiv al AIE.

Birol a adăugat că o reducere recentă a fluxurilor ar putea fi o încercare de a câștiga o pârghie politică înaintea lunilor de iarnă cu cerere mai mare. Oficialul a precizat că IEA nu vede o întrerupere completă drept scenariul cel mai probabil.

Într-un raport al agenției se arată că investiția totală în energie pentru 2022 a crescut cu 8% față de anul precedent, ridicându-se la 2,4 trilioane de dolari. Creșterile importante în domeniul energiei electrice sau al eficienței energetice, precum și cheltuielile record pentru surse regenerabile nu au compensat, însă, deficitul de aprovizionare sau abordarea schimbărilor climatice.

Investițiile nu pot satisface cererea în creștere dacă sistemele energetice nu vor fi readaptate către tehnologii mai curate, este punctul de vedere al AIE.

Cheltuielile de astăzi cu petrol și gaze sunt prinse între două viziuni asupra viitorului: sunt prea mari pentru o cale aliniată la limitarea încălzirii globale cu 1,5 grade C, dar nu sunt suficiente pentru a satisface cererea în creștere într-un scenariu în care guvernele rămân cu politicile actuale și eșuează în îndeplinirea angajamentelor legate de climă”, consideră raportorii agenției.

Agenția Internațională pentru Energie este un organism interguvernamental, fondat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, după șocul petrolier din anii '70.

Timp citire: 1 min