Reacții la demisia președintelui Iohannis

Reacții la demisia președintelui Iohannis
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Un fotograf pozează pupitrul prezidențial de la Palatul Cotroceni din București, România, 23 decembrie 2024.

Klaus Iohannis și-a anunțat, astăzi, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Președintele a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendare a sa din funcție. Gestul reprezintă o premieră în istoria României, Iohannis devenind astfel primul președinte român care demisionează din funcție.

Traian Băsescu: demisia lui Iohannis, un act de lașitate

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că demisia preşedintelui Klaus Iohannis este un act de laşitate, pentru că e obligaţia preşedintelui să-şi ducă mandatul până la capăt. „Falsificatorii de Constituţie care spun că trebuia să plece, la cinci ani, nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituţia spune foarte clar: Preşedintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales”, a declarat fostul preşedinte, după demisia lui Klaus Iohannis.

„Preşedintele nostru n-a reuşit să reziste presiunii unei grupări care vrea restauraţie în România şi a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi”, a declarat Traian Băsescu. Fostul preşedinte a mai spus că un preşedinte ştie întotdeauna că este ales cu peste 50% şi îşi termină mandatul cu 5-6% simpatie, pentru că viaţa politică te erodează. „Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe preşedinte să rămână să-şi ducă mandatul, ci Constituţia îl obligă să rămână să-şi ducă mandatul”, a completat el.

Traian Băsescu a atras atenţia și asupra efectelor acestei demisii. „Vreţi să ştiţi ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situaţia de securitate regională şi aşa mai departe. Cum credeţi că va merge un preşedinte interimar? Şi cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român şi pentru poporul român, în discuţii care vor defini viitorul acestei ţări şi a lumii democratice în următori ani”, a întrebat retoric fostul preşedinte Băsescu.

Marcel Ciolacu: nu am știut de decizia lui Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că nu a știut de decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona. Întrebat de jurnaliști dacă șeful statului era o povară pentru candidatul coaliției la prezidențiale, Marcel Ciolacu a răspuns: „Nu sunt un mare fan al președintelui Klaus Iohannis, nu l-am votat niciodată”. În același context, premierul a subliniat că Iohannis l-a numit ca șef al Executivului întrucât a fost obligat de Constituție.

Ciolacu a dat asigurări că Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliției la alegerile prezidențiale. Întrebat despre varianta ca Ilie Bolojan să-și dorească să rămână mai mult la Cotroceni, după ce va prelua interimatul ca șef al statului, Ciolacu a replicat: „Eu vă spun că Crin Antonescu este candidatul coaliției și va rămâne candidatul coaliției”.

Crin Antonescu: o decizie înțeleaptă

Crin Antonescu, candidatul coaliției guvernamentale la alegerile prezidențiale, a declarat că decizia președintelui Klaus Iohannis de a demisiona este „una înțeleaptă”, menționând că președintele Senatului, Ilie Bolojan, va prelua interimatul. „Nu cred că avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o președintele. Avem proceduri constituționale. Președintele Senatului preia postul de președinte interimar. Guvernul rămâne stabil. Toate celelalte lucruri se desfășoară normal. Cred că este o situație preferabilă declanșării unui proces de suspendare, care ar fi adus o temă falsă pe agendă, mergând până la un referendum. Deci cred că decizia președintelui a fost una înțeleaptă și sigur că procedăm în consecință”, a afirmat Antonescu, la Parlament.

Călin Georgescu: mesaj patriotic în limba engleză

Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a oferit o primă reacție, pe X, într-un mesaj în limba engleză. Georgescu insistă pe subiectul reluării turului al doilea al alegerilor prezidențiale și susține că doar astfel se poate reveni la statul de drept.

„Victorie pentru poporul român – Klaus Iohannis a demisionat! Acum, este timpul să revenim la „statul de drept” – reluăm turul 2 al alegerilor!”, a scris Călin Georgescu după ce președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia.

Emil Boc: demisia este un act democratic

Prim-vicepreședintele PNL și primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat că demisia președintelui Klaus Iohannis este un act democratic, menționând că era preferabil unei proceduri de suspendare, care ar fi pus țara în situație mult mai complicată.

„Această demisie era preferabilă unei proceduri de suspendare, care ar fi pus țara într-o situație mult mai complicată și pe scena internă, și pe scena internațională, și în ceea ce privește credibilitatea României. În rest, demisia este un act democratic, face parte din regulile jocului democratic. Trebuie privită ca atare, avem o Constituție, avem mecanisme în constituțional care să asigure continuitatea vieții democratice în România. Din această perspectivă, este o soluție care asigură stabilitatea democratică a țării”, a afirmat Boc, la Parlament.

Augustin Zegrean: CCR trebuie să constate vacanța funcției

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a explicat, după ce Klaus Iohannis a anunțat că demisionează de la Palatul Cotroceni, că funcția de interimar poate fi preluată de președintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaților.

„Curtea Constituțională trebuie să constate vacanța funcției și să trimisă o scrisoare la Guvern și la Parlament pentru a se stabili cine îndeplinește funcția de președinte interimar. Constituția spune că funcția aceasta poate fi îndeplinită de către președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților, dar nu este o ordine obligatorie. Dacă președintele Senatului refuză, poate să fie președintele Camerei Deputaților”, a declarat Augustin Zegrean. El a adăugat că președintele interimar are ca atribuții „cam tot ce face șeful ales al statului”.

Nicușor Dan: nemulțumirile oamenilor rămân

Primarul Capitalei și candidat independent la președinția României, Nicușor Dan, apreciază că nemulțumirile cetățenilor față de clasa politică se mențin, în ciuda demisiei lui Klaus Iohannis.

„Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății”, a scris edilul general pe Facebook.

Petrișor Peiu: primul pas spre restabilirea democrației

Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, consideră că demisia președintelui Klaus Iohannis reprezintă un prim pas pentru restabilirea democrației în România și pledează pentru reluarea alegerilor prezidențiale cu turul al doilea.

„Klaus Iohannis pleacă cu o întârziere de două luni din funcția de președinte! Uzurpatorul și-a anunțat demisia, la presiunea poporului și a Alianței pentru Unirea Românilor, care, în ultimele luni, a inițiat mai multe demersuri pentru respectarea Constituției și a legilor țării. Dacă nu ar fi plecat de bună voie, Iohannis ar fi fost demis de Parlament, prin solicitarea de suspendare semnată de către toți parlamentarii AUR, solicitare aprobată astăzi în Birourile permanente reunite. Avem un prim pas pentru restabilirea democrației în România! Dar nu este de ajuns! Vrem reluarea alegerilor prezidențiale, începând cu turul II! Voința poporului trebuie respectată! Este timpul și nu mai acceptăm abuzurile și sfidarea Constituției. Continuăm demersurile pentru eliminarea acestui sistem corupt care, de 35 de ani, își bate joc de români!”, a afirmat senatorul AUR Petrișor Peiu într-o declarație publicată pe site-ul formațiunii politice.

Anamaria Gavrilă: sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță

Președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, a declarat că plecarea lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni reprezintă sfârșitul unei „epoci de dispreț și aroganță” și arată că astăzi România are o șansă reală de a-și reface drumul către democrație.

„Klaus Iohannis a fost cea mai mare jignire adusă românilor, simbolul unei puteri corupte și îngenuncheate în fața intereselor sale mici și egoiste. Astăzi, România are o șansă reală de a-și reface drumul către democrație, dar acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât alegerile sunt confiscate de aceleași grupuri de interese care au ținut țara în loc”, declară președinta POT, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acesteia, scrutinul impus de Guvern pentru luna aprilie este ilegitim, o încercare de a controla rezultatul și de a fura din nou votul românilor.

USR: România este mai vulnerabilă ca oricând

„După 10 ani cu Klaus Iohannis la Cotroceni, țara noastră este mai vulnerabilă decât oricând. Acum, e nevoie de noi toți să repunem România pe drumul corect. România are nevoie de un lider, de un om de bună credință care să ne reașeze pe drumul spre Vest, să redea încrederea în instituții.”, scrie într-o postare a USR de pe Facebook.

Candidata formațiunii la fotoliul prezidențial, Elena Lasconi, a scris pe Facebook că „demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Pe tura domniei sale democrația s-a făcut fărâme și acest lucru nu îi poate fi iertat. Mă bucur că presiunea pusă de USR în Parlament l-a scos pe Iohannis din adormire și nu ne vom opri aici. Avem nevoie să reașezăm instituțiile statului ca să lucreze pentru cetățeni, nu pentru vremelnici cocoțați în funcții. Acum, e nevoie de noi toți, e nevoie să repunem România pe drumul corect. Avem nevoie de adevăr, dreptate și un lider autentic care să țină direcția spre Vest!”

Timp citire: 8 min