RĂZBOI ÎN UCRAINA: Veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut drastic

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut drastic
© EPA-EFE/FILIP SINGER   |   epa10065349 Compresoare de gaz din Germania, care au încetat să mai primească gaz rusesc.

Corporațiile rusești de petrol și gaze au înregistrat o scădere a veniturilor, în iunie, de 18 procente, respectiv 154 de miliarde de ruble, mai mult decât dublul lunii aprilie. Motivele sunt reducerea achizițiilor de petrol de către India și China, deconectarea de la gaze a țărilor europene și o întărire bruscă a rublei la Bursa de la Moscova.

Dacă în primul trimestru bugetul câștiga, în medie, aproape un trilion de ruble pe lună din exportul de hidrocarburi, fluxurile de bani din petrol și gaze s-au „diminuat” cu aproape un sfert, ajungând în iunie la un minim primit de bugetul federal pentru acest an, 717 miliarde de ruble, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

India și China, care îi salvaseră pe producătorii ruși de boicotul comercianților de petrol și al consumatorilor europeni, au început să-și piardă interesul pentru petrolul din Federația Rusă, în ciuda reducerilor de două cifre. De la 2,1 milioane de barili pe zi, livrările în Asia au scăzut la 1,9 milioane, iar în iulie la 1,76 milioane de barili zilnic, numai în prima săptămână, conform datelor Bloomberg. Exportul total de petrol și produse petroliere rusești, conform AIE, a scăzut la 7,4 milioane de barili pe zi în iunie, la minimum față de august 2021.

Ministerului de Finanțe e afectat și de aprecierea rapidă a rublei ( 50 de ruble pentru un dolar, în iunie, pentru prima dată în șapte ani), într-un an în care trebuie să indexeze pensiile și salariile angajaților de stat și să ia măsuri pentru susținerea economiei în declin. În iunie, rata de schimb a dolarului a scăzut cu 10 ruble, iar fiecare rublă dintr-o astfel de scădere costă bugetul 130 de miliarde de ruble din punct de vedere al veniturilor anuale, a declarat jurnaliştilor ministrul de Finanţe Anton Siluanov.

Este greu de implementat bugetul pe 2022 fără un deficit, avertizează analiştii Raiffeisenbank: „Veniturile vor fi sub presiunea sancţiunilor la export şi a dificultăţilor din economia internă”.

Cheltuielile bugetare planificate pentru 2023 vor fi reduse cu 557 de miliarde de ruble, un an mai târziu cu alte 539 de miliarde de ruble, iar în 2025 cu 534 de miliarde de ruble. În special, programul de dezvoltare a infrastructurii de transport, care a inclus megaproiecte pentru construcția de drumuri, autostrăzi de mare viteză și dezvoltarea rețelei aeroportuare în regiuni va fi redus cu 390 miliarde de ruble în 3 ani.

Conform Ministerului Finanțelor, proiectele pentru dezvoltarea industriei vor fi reduse cu 200 de miliarde de ruble, în ciuda pierderii proviziilor de import și a planurilor anunțate de înlocuire a mărfurilor străine cu producția internă. Autoritățile plănuiesc să economisească 150 de miliarde de ruble în 3 ani prin programul de stat „dezvoltarea științifică și tehnică a Rusiei”.

Programul de stat pentru dezvoltarea Crimeei anexate (-15,8 miliarde ruble), cheltuieli pentru spațiu (-21,4 miliarde ruble), programe de stat pentru dezvoltarea economiei inovatoare (-11,5 miliarde ruble) și sprijin pentru agricultură (-25 miliarde ruble) vor fi de asemenea reduse.

Rusia a reușit până acum să evite cel mai rău scenariu al unei recesiuni datorită creșterii producției și exporturilor de petrol, care a diminuat impactul sancțiunilor americane și europene ca răspuns la războiul din Ucraina.

Timp citire: 2 min