Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Un fost mercenar din compania Wagner consideră că Rusia nu ar trebui să mai intervină în alte ţări

Rebeli pro-ruși își pregătesc tancurile să se retragă în regiunea Lugansk, Ucraina, 20 octombrie 2015.
© EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO   |   Rebeli pro-ruși își pregătesc tancurile să se retragă în regiunea Lugansk, Ucraina, 20 octombrie 2015.

Susține jurnalismul independent

Marat Gabidullin, fost mercenar în cadrul firmei militare private ruse Wagner, consideră că Rusia ar trebui să pună capăt intervenţiilor în alte ţări şi să se concentreze asupra problemelor interne. Gabidullin, 55 de ani, căruia i-a apărut joi în Franţa cartea „Eu, Marat, fost comandant al armatei Wagner”, a acordat Agenţiei France Presse un interviu în care dă detalii despre viaţa de zi cu zi a luptătorilor paramilitari din Wagner, alături de care a acţionat din 2015 până în 2019 în Ucraina şi Siria. „Wagner este un fel de armată mică”, ale cărei obiective se pot schimba în funcţie de situaţia de pe teren – explică el. Sunt înrolaţi nu doar mercenari profesionişti, ci şi romantici care „vor să ia contact cu războiul” şi foşti condamnaţi care nu mai pot intra în armata obişnuită. Mulţi sunt atraşi de salariile mai mari decât cele pe care le-ar putea obţine în Rusia – între 1500 şi 2200 de euro pe lună, în funcţie de misiuni. France Presse aminteşte că Wagner este o structură foarte secretă, care a fost acuzată de jafuri, în special în Africa, şi cu care autorităţile ruse susţin că nu au nicio legătură.

În 2015, alături de luptătorii pro-ruşi în estul Ucrainei, apoi în Siria

Marat Gabidullin povesteşte că a participat în vara lui 2015 la prima misiune alături de luptătorii pro-ruşi din estul Ucrainei, apoi la mai multe operaţiuni în Siria, în sprijinul forţelor regimului lui Bashar al-Assad. AFP nu a fost în măsură să verifice acest parcurs, pentru care fostul mercenar nu exprimă niciun fel de remuşcări. El afirmă că şi-a făcut treaba, dar mărturiseşte că a fost „frustrat şi dezamăgit” de misiunea de la Lugansk, din Ucraina, din cauza „înşelătoriei privind cauza nobilă care vorbea despre apărarea intereselor Rusiei”. În Siria, unde a fost rănit grav de o grenadă la Palmira, „intervenţia” Rusiei „n-a ajutat” poporul – apreciază Gabidullin.

Gabidullin speră să se întoarcă în Rusia

Moscova a dezminţit întotdeauna oficial orice legătură cu Wagner, iar în Rusia, tot oficial, folosirea mercenarilor este interzisă. Gabidullin spune însă că este ceva „dovedit, incontestabil” şi argumentează evidenţiind armamentul şi însemnele. El susţine că nu a asistat niciodată la vreo crimă de război comisă de camarazii săi, însă aceştia au putut fi utilizaţi în unele cazuri într-un mod „care încalcă toate normele şi valorile morale”. Gabidullin speră că va putea să se întoarcă într-o bună zi în Rusia, pe care o numeşte patria sa, însă recunoaşte că acum ar fi prematur: o lege recentă pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare răspândirea de „informaţii mincinoase” despre acţiunile ruse în străinătate. „Există riscul să nu mai pot ieşi din ţară” – susţine el, adăugând: „dacă mi-e frică, dacă nu mi-e frică... voi supravieţui într-un fel sau altul”.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă căutările celor trei marinari dispăruți în naufragiul de ieri din Marea Neagră
Continuă căutările celor trei marinari dispăruți în naufragiul de ieri din Marea Neagră

La operaţiunile de căutare participă şi Poliţia de Frontieră, precum şi Forţele Aeriene Române.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Producția de petrol a României, în scădere cu peste 3 procente, în primele trei luni ale anului
Producția de petrol a României, în scădere cu peste 3 procente, în primele trei luni ale anului

În aceeași perioadă, importurile de petrol ale țării noastre au scăzut cu peste 15%.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024