Primarul portului Mykolaiv, cu deschidere la Marea Neagră a declarat că opt rachete rusești au lovit orașul, inclusiv un bloc de apartamente unde au ucis cel puțin trei persoane. Moscova susține că forțele sale au lovit ceea ce a numit o bază de antrenament pentru mercenarii străini din regiune.
În est, guvernatorul provinciei Lugansk spune că sunt „lupte peste tot” în bătălia din jurul orașului Lisiceansk, peste râu de Severodoneţk, cucerit recent de ruşi.
Guvernatorul zonei Krivoi Rog din centrul Ucrainei, la vest de bazinul carbonifer Donețk a declarat că bombardamentele rusești s-au intensificat și acolo în ultimele zile.
„Mai multe sate au fost șterse de pe fața pământului”, a spus guvernatorul Oleksander Vilkul.
Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că rușii au lansat rachete și asupra infrastructurii civile din regiunea Sumî, în ultimele 24 de ore, ucigând doi civili.
Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a declarat că Rusia a lansat în patru zile aproximativ 130 de rachete asupra Ucrainei - un indiciu al intensificării atacurilor.
Totuși, analiștii occidentali spun că rușii suferă pierderi grele, iar perspectiva ca mai multe arme occidentale să ajungă în Ucraina, inclusiv sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, determină Moscova să încerce să-și consolideze cuceririle cât mai repede. „Lipsa armelor moderne de precizie și deficiențele profesionale ale planificatorilor ruși de țintire vor duce foarte probabil la noi victime civile”, se arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării, care evaluează zilnic războiul din Ucraina.
A fost cazul atacului de acum două zile de la Kremenciuk, unde o rachetă rusească a lovit un centru comercial, ucigând cel puțin 18 persoane. Atacul, negat de Rusia a atras condamnări internaționale. Zelenski s-a adresat ieri de la distanță Consiliului de Securitate al ONU, întrunit pe această temă. Zeleanski a numit Rusia un „stat terorist” și a îndemnat Consiliul, în care Moscova are drept de veto, să o excludă din cadrul ONU.
În acest timp, liderii țărilor NATO discută la Madrid, politica de răspuns la acțiunile Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că membrii alianței militare vor furniza arme Ucrainei cât timp va fi nevoie, iar președintele american Joe Biden a spus că Statele Unite își întăresc forțele în Europa în urma amenințărilor din partea Rusiei. NATO este pe cale să se extindă în zona baltică. Suedia și Finlanda urmează să fie invitate azi, oficial să devină membre, după ce Turcia a renunțat la obiecții.
Rusia s-a plâns de multă vreme de expansiunea a blocurilor occidentale, NATO și UE, către granițele sale, dar invazia sa din Ucraina - pe care o numește „operație militară specială” - a dat un nou impuls extinderii NATO, iar Uniunea Europeană a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidat la aderare.