Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Președintele Zelenski spune că trupele sale nu se vor opri până la eliberarea întregii țări

Președintele ucrianean Volodimir Zelenski participă la o ceremonie în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusă
© EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   Președintele ucrianean Volodimir Zelenski participă la o ceremonie în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusă

Daruieste Viata

Președintele Volodimir Zelenski a promis că lupta Ucrainei pentru recâștigarea teritoriului său nu va încetini, după anunțul Kievulului că trupele sale au traversat râul Oskil, un obstacol-cheie în calea unui asalt asupra forțelor de ocupație ruse din estul Donbasului.

Trecerea acestui râu reprezintă o etapă importantă a contraofensivei ucrainene la nord-est de Harkov - Oskil se varsă la sud în Siverski Doneț, care curge prin Donbas, principalul obiectiv al invaziei ruse. Mai departe se întinde provincia Lugansk, baza separatiștilor pro-ruși din 2014 și aflată total în mâinile Rusiei din iulie, anul acesta, în urma unor bătălii grele.

„ De ieri, Ucraina controlează malul de est”, a anunțat armata ucraineană, iar guvernatorul ucrainean al Lugansk, Serhi Gaidai, a declarat că „ regiunea Luhansk este chiar lângă. Dezocuparea nu este departe."

După ce, în cursul acestei luni, forțele ucrainene au străbătut regiunea Harkov, reușind să pună pe fugă trupe rusești, care și-au abandonat tancurile și muniţia, în ultimele zile ritmul de înaintare a încetinit, președintele Zelenski explicând că forțele se consolidează și se pregătesc pentru alte ofensive. „ Poate că unora dintre voi li se pare că după o serie de victorii, avem acum un soi de acalmie”, a spus el. „Dar nu va fi nicio pauză. Este pregătirea pentru următoarea serie ... Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. Cu totul."

În context, președintele american Joe Biden a prezis că Ucraina va câștiga războiul. „Înfrânge Rusia”, a spus Biden. „ Victoria va veni numai atunci când forțele ruse vor fi fost complet alungate de pe teritoriul ucrainean, iar Statele Unite va sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, a spus Biden.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023