Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Kievul cere excluderea Rusiei din G20

Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu presa după summitul liderilor G20 de la Osaka, Japonia, 29 iunie 2019.
© EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu presa după summitul liderilor G20 de la Osaka, Japonia, 29 iunie 2019.

Ucraina a cerut, luni, excluderea Rusiei din aşa-numitul G20, cu o lună înaintea summitului programat în Indonezia. „Cei care dau ordinul de a ataca infrastructura critică (...) și care organizează o mobilizare generală pentru a acoperi prima linie cu cadavre nu pot sta la aceeași masă cu liderii G20. Rusia trebuie exclusă" – a scris pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, după noi atacuri cu drone kamikaze lansate de armata rusă de invazie asupra capitalei, Kiev. În vară, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se declarase în favoarea participării occidentale la următorul summit G20, programat în noiembrie, în ciuda prezenței probabile a președintelui rus, Vladimir Putin. Ea aprecia că liderii occidentali ar avea ocazia să-i spună în faţă lui Putin ce cred despre invadarea Ucrainei de către trupele ruse, pe 24 februarie, şi că ar putea afla şi punctul de vedere al acestuia. „G20 este prea important pentru țările în curs de dezvoltare, pentru țările emergente, pentru ca noi să-l lăsăm pe Putin să-l distrugă” - a adăugat şefa Executivului comunitar. Indonezia, care asigură preşedinţia rotativă a G20, urmează să organizeze summitul de la toamnă pe insula Bali. După invadarea Ucrainei, Jakarta a fost supusă unei puternice presiuni din partea Occidentului, în frunte cu Statele Unite, pentru a exclude Rusia de la lucrări. Indonezia afirmat, însă, că poziția de gazdă îi cere să rămână „imparțială”, potrivit președintelui său, Joko Widodo, care l-a invitat la summit și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Dacă șefii de stat şi de guvern occidentali merg în Bali, ar fi prima lor întâlnire fizică cu președintele rus de când Moscova a invadat Ucraina. G20 reuneşte economiile dezvoltate și marile economii emergente ale lumii. Primele sunt Marea BritanieGermaniaFranțaItaliaStatele UniteCanadaJaponia și, notează experţii, cu multă indulgență, Rusia. Zona emergentă a economiei mondiale e reprezentată de ArgentinaBraziliaMexicChinaIndiaAustraliaIndoneziaArabia SaudităAfrica de SudCoreea de Sud și Turcia.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024