Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Există dovezi că trupele ruse au comis crime de război lângă Kiev – afirmă Amnesty International

Experții jandarmeriei naționale din Franța și asistenții acestora lucrează la Bucea, Ucraina, 29 aprilie 2022.
© EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO   |   Experții jandarmeriei naționale din Franța și asistenții acestora lucrează la Bucea, Ucraina, 29 aprilie 2022.

Susține jurnalismul independent

Organizaţia Amnesty International a anunţat vineri că strânge dovezi conform cărora trupele ruse au comis crime de război în Ucraina, atunci când au ocupat o zonă din apropierea capitalei Kiev, în februarie şi martie. Civilii au suferit, de asemenea, abuzuri, cum ar fi acte de tortură din partea forţelor ruse în regiunea Kiev în primele etape ale invaziei lansate de Kremlin, la 24 februarie. „Acestea nu sunt incidente izolate. Ele sunt parte a unui tipar al forţelor ruse, indiferent dacă au deţinut controlul într-un oraş sau într-un sat” – a declarat Donatella Rovera, consilier în cadrul Amnesty International pentru răspunsul la crize, într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev. Aceasta şi-a exprimat speranţa că informaţiile colectate de Amnesty International vor putea fi utilizate „pentru tragerea la răspundere a autorilor, dacă nu astăzi, în viitor”. În timp ce Rusia neagă că forţele sale au comis abuzuri, autorităţile ucrainene afirmă că anchetează peste 9.000 de potenţiale crime de război comise de trupele ruse. Şi Curtea Penală Internaţională investighează presupuse crime de război.

Amnesty International spune că majoritatea cazurilor documentate par execuţii extrajudiciare

Raportul Amnesty International este cel mai recent care documentează crime de război comise de forţele ruse în timpul ocupării zonei situate la nord-vest de Kiev, inclusiv a oraşului Bucea, unde autorităţile ucrainene au spus că au fost ucişi peste 400 de civili. Rusia şi-a retras la începutul lunii aprilie trupele din acea zonă. Documentul arată că forţele ruse au comis „o mulţime de crime de război evidente” în Bucea, printre care numeroase crime în apropierea intersecţiei străzilor Iablunska şi Vodoprovidna. Amnesty International a precizat că a documentat 22 de cazuri de ucideri ilegale comise, „dintre care majoritatea au fost ceea ce par a fi execuţii extrajudiciare”. „Povestea despre Bucea este o înscenare şi un fals” – a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, solicitat de Reuters să comenteze despre raportul Amnesty International. Acelaşi raport denunţă drept crime de război şi loviturile aeriene ruse comise în 1-2 martie asupra a opt blocuri de locuinţe din oraşul Borodianka, operaţiune soldată cu cel puţin 40 de morţi în rândul civililor.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol

Principalul suspect a fost plasat în arest preventiv.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024