Știri

Președintele Turciei convoacă alegeri generale mai devreme cu o lună decât termenul stabilit

O femeie merge în fața unui afiș cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, Turcia, 18 ianuarie 2023. Președintele Erdogan a anunțat că alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 14 mai 2023, cu o lună mai devreme decât era programat.
© EPA-EFE/ERDEM SAHIN   |   O femeie merge în fața unui afiș cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, Turcia, 18 ianuarie 2023. Președintele Erdogan a anunțat că alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 14 mai 2023, cu o lună mai devreme decât era programat.

Daruieste Viata

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că alegerile parlamentare și prezidențiale vor avea loc pe 14 mai, cu o lună mai devreme decât era programat. Alegătorii turci ar fi trebuit să meargă la urne la 18 iunie, dar membrii partidului de guvernământ AK (AKP) au sugerat mutarea datei pentru a evita coincidența cu sărbătorile de vară și religioase.

La o conferință pentru tineri desfîșurată în provincia nord-vestică Bursa, Erdogan, care vizează un nou mandat poate fi auzit spunând: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem destinați să ne împărtășim drumul cu voi, tinerii noștri de preț, care vor vota pentru prima dată la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”.

El pomenise acestă dată încă de săptămâna trecută, dar a declarat că va face anunțul oficial pe 10 martie, după care Consiliul Electoral Suprem al Turciei se va pregăti pentru alegeri.

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, este la putere în Turcia din 2003, mai întâi ca prim-ministru iar din 2014, ca președinte. Anul acesta, însă, este de așteptat să se confrunte cu alegeri dificile și strânse, pe fondul inflației în creștere și a unei economii tulburi. Deși persoana care va candida oficial împotriva lui nu este cunoscută încă, sondajele de opinie arată că Erdogan este în urmă față de unii potențiali concurenți. Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 mai.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023