Știri

Președintele autoritar belarus, Aleksandr Lukașenko, pretinde că omologul și protectorul său, Vladimir Putin, i-ar fi promis gradul de colonel în armata rusă

Președintele rus, Vladimir Putin, discută cu președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, în palatul Konstantin, reședință prezidențială din Strelna, lângă St. Petersburg, Rusia, 29 decembrie 2021.
© EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Președintele rus, Vladimir Putin, discută cu președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, în palatul Konstantin, reședință prezidențială din Strelna, lângă St. Petersburg, Rusia, 29 decembrie 2021.

Susține jurnalismul independent

Președintele autoritar belarus, Aleksandr Lukașenko, afirmă că omologul și protectorul său, Vladimir Putin, i-ar fi promis gradul de colonel în armata rusă, în care cel din urmă ar urma să devină general. Într-un interviu acordat unui jurnalist rus, Vladimir Soloviov, pe care media internaționale îl numesc, luni, portavocea Kremlinului, Lukașenko spune că e problema lui, nu a reporterului, dacă șeful unui stat devine ofițer al armatei dintr-o altă țară. Agențiile de presă amintesc că Putin e, deja, colonel al serviciului de securitate rus, FSB, succesorul fostei poliții politice sovietice, KGB, și notează că jurnalistul rus a hohotit de râs ascultându-l pe Lukașenko.

În septembrie 2021, cei doi preşedinţi au anunțat aprofundarea integrării economice dintre țările lor. În cursul întâlnirii de la Kremlin, ei au semnat 28 de programe despre care spun că vor consolida uniunea statală Rusia-Belarus, prin unificarea legislației privind diferite sectoare ale economiei și prin crearea unor piețe financiare și energetice comune. Cea a gazului, de pildă, ar trebui să devină funcțională încă din 2023. Putin afirmă că pachetul de programe va permite și  realizarea unor politici industriale și agricole comune.  

El a ținut să precizeze că nu se poate vorbi de o integrare politică mai adâncă și că, pentru aceasta, e nevoie mai întâi de o bază economică. La rândul său, Lukașenko, despre care analiștii amintesc că ține mult la suveranitatea ce-i permite să-și oprime poporul, a respins, din nou, ipoteza unei fuziuni între cele două țări. Opoziţia din Belarus se teme, totuși, că preşedintele ar putea ceda Moscovei parte din suveranitatea naţională, în schimbul protecţiei pe care i-o acordă Rusia. Cedările ar putea include, spune opozantul Pavel Latuşko, crearea unei baze militare ruseşti în Belarus sau renunţarea la moneda naţională, rubla belarusă, în favoarea celei ruseşti.

Creată oficial în 1999, ca o alianță politică și economică, uniunea statală dintre cele două republici slave ex-sovietice a rămas mult timp o formă fără fond. Moscova și Minskul au avut și dispute, legate, mai ales, de dosare energetice. Relațiile dintre Putin și Lukașenko s-au consolidat, însă, după ce Moscova l-a susținut necondiționat pe liderul autoritar belarus, supus unei contestări vehemente acasă, în urma realegerii sa, foarte probabil trucată, de anul trecut. În plus, cooperarea bilaterală e considerată o ieșire din strânsoarea sancțiunilor impuse de Occident ambelor țări.  
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor

O treime o consideră o idee proastă.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova

E un pas rușinos, mai ales în contextul actual de război și de ucidere a opozanților Kremlinului - consideră comentatorii politici de la Chișinău.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza

Sâmbătă, el şi-a reiterat solicitările, chiar dacă unele au fost descrise drept „delirante” de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Femeie arestată în Rusia, sub acuzația de trădare
Femeie arestată în Rusia, sub acuzația de trădare

Aduna „fonduri în beneficiul unei organizații ucrainene, care le-a folosit, apoi, pentru a achiziționa materiale medicale, echipamente, arme și muniții pentru forțele armate” al Kievului.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024