Presa și opoziția din Grecia critică decizia justiției în scandalul Siemens

Presa și opoziția din Grecia critică decizia justiției în scandalul Siemens
© EPA/SIMELA PANTZARTZI   |   Sediul Siemens Hellas din Atena, la 19 februarie 2009. Unitatea specială de audit a Ministerului grec de Finanțe, precum și autoritățile judiciare au efectuat o percheziție în birourile Siemens.

Decizia un unui tribunal din Grecia de a achita, în apel, 20 de foști angajați ai companiei Siemens, acuzați de corupție, inclusiv pe fostul șef al filialei locale a grupului german, stârnește furie la Atena.

Cotidianul de stânga Documento consideră că hotărârea instanței ateniene este „o provocare” , în timp ce Jurnalul editorilor (centru stânga) și-a intitulat articolul ironic: „Toți nevinovați!”.

Achitarea a fost pronunțată, în principal, din cauza termenului de prescripție, însă oficialii Siemens fuseseră condamnați în primă instanță, acum trei ani, la 15 ani de închisoare, într-unul dintre cele mai mari cazuri de corupție din țară, legat de contractele umflate, încheiate între Siemens și compania publică de telefonie elenă OTE, pentru modernizarea rețelei în anii '90.

O comisie parlamentară de anchetă a estimat în 2011, când Grecia era într-o criză financiară gravă, că aceste contracte frauduloase au costat țara în jur de două miliarde de euro. Ramificațiile multiple ale acestei vaste ”afaceri”, a implicat lideri politici de stânga (Pasok) și de dreapta (Noua Democrație), care au guvernat pe rând la sfârșitul anilor 1990.

Europarlamentarul Dimitris Papadimoulis, ales din Syriza (stânga radicală, principalul partid de opoziție), a spus, la rândul său, într-un tweet: „Achitare pentru Siemens, achitare pentru Novartis (un alt caz de plăți de mită în prezent în fața instanțelor) (...) Guvernul, parlamentul, justiția și mass-media funcționează perfect!”.

Principalul inculpat al acestui scandal, fostul șef al Siemens din Grecia, Michalis Christophorakos nu s-a prezentat niciodată în instanță. El a fugit în Germania încă de la începutul anchetei. „Așadar, este dreptate? O mașină de spălat (care) albește pe Christophorakos și pe ceilalți inculpați!”, a glumit un internaut grec într-un tweet.

Timp citire: 1 min