Porumb furajer contaminat, exportat din România în Olanda

Porumb furajer contaminat, exportat din România în Olanda
© EPA/WU HONG   |   Un fermier ține în mână un știulete de porumb în timp ce întinde știuleții la soare în orașul agricol Qingdao, provincia Shandong din estul Chinei, 8 octombrie 2010.

Olanda a notificat, în 5 iulie, Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (RASFF), cu privire la un lot de porumb furajer contaminat cu Aflatoxina B1, din categoria micotoxinelor, marfa provenind din România. Proba fusese prelevată, în 31 mai 2023, de compania care a livrat porumbul, cu sediul în județul Arad, și analizată la cererea acesteia.

Concentrația de micotoxină, conform autorităților olandeze, era de 0,20 mg/kg, în condițiile în care nivelul maxim admis de Aflatoxină B1 este de 0,02 mg/kg.

RASFF nu a oferit date despre cantitatea de porumb furajer livrată, dar a dat asigurări că acesta nu a fost distribuit pe piața olandeză.

Aflatoxinele sunt produse de ciuperci din genul Aspergillus, adică mucegaiuri. Acestea apar mai ales din cauza păstrării recoltelor în condiții de umezeală crescută. Aflatoxinele ingerate de vaci prin furaje contaminate suferă o transformare și se regăsesc ulterior în lapte. Intoxicația animalelor și omului cu cantități mari de aflatoxină se manifestă prin depresie, anorexie, diaree, insuficiență hepatică acută, icter, hemoragii, anemie și poate duce la moarte. La doze mari, moartea poate surveni în câteva ore sau câteva zile, în funcție de doză și de sensibilitatea animalului sau omului.

Timp citire: 1 min