
Partidul extremist bulgar ”Renașterea” a anunțat în premieră revendicări teritoriale: a cerut public ca Basarabia de Sud și Macedonia să devină parte din Bulgaria. Partidul a anunțat pe conturile oficiale de pe rețelele sociale că revizionismul este inspirat de revendicările teritoriale ale președintelui ales al SUA, Donald Trump. „Îl susținem pe Trump pentru Canada și Canalul Panama și vrem Macedonia și sudul Basarabiei pentru Bulgaria”, a scris partidul Vazrajdane (Renașterea) pe contul său de Facebook.
Scurt istoric
Sudul Basarabiei este format din Bugeac, un teritoriu aflat în componența Ucrainei, și raionul Taraclia din Republica Moldova. Sudul Basarabiei nu a făcut parte din componența vreunui stat precursor al Bulgariei actuale, în ultimii peste 700 de ani (de la Țaratul româno-bulgar sau Al doilea țarat bulgar 1185-1258), dar în aceste teritorii locuiește o importantă comunitate bulgară, urmași ai emigranților bulgari de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, care fugeau de persecuțiile Imperiului Otoman. Pentru că în timpul războaielor ruso-otomane, când armatele rusești au atins și traversat Dunărea, unii locuitori de etnie bulgară le-au sprijinit, aceste populații s-au compromis în ochii otomanilor și au fost nevoite să se refugieze în Imperiul Rus. În plus, propaganda rusească a desfășurat o activitate intensă pentru a-i convinge pe bulgari să se așeze pe teritoriile anexate în acea perioadă, de unde fuseseră alungați tătarii.
Istoria în variantă revizionistă bulgărească
Președintele partidului ”Renașterea”, Kostadin Kostadinov, un politician cu discurs pro-rus, a postat un comunicat în care a spus că vrea ca Bulgaria să anexeze sudul Basarabiei, aflat acum în componența Ucrainei. „Pretențiile lui Trump asupra Canadei sunt pe deplin justificate. Nu există nimic mai logic și mai normal decât ca două țări cu istorie comună, origine comună, limbaj comun și în mare parte un popor comun, precum SUA și Canada, să devină o singură țară. Același lucru este valabil și pentru afirmațiile lui Trump despre Canalul Panama. Până la urmă SUA a fost primul proprietar al canalului, pe care l-au construit și deținut până în 1979. Acesta este motivul pentru care Renașterea susține pe deplin revendicările noului președinte al SUA. La fel este și în cazul Macedoniei. Nu există nimic mai logic ca două țări cu istorie comună, origine comună, limbaj comun și oameni de rând, precum Bulgaria și Macedonia, să devină o singură țară. Cazul este similar cu sudul Basarabiei. Bulgarii sunt populația băștinașă a acestei regiuni (din secolul al VI-lea) și până în ziua de azi sunt majoritatea populației. În comparație, Ucraina deține Basarabia de Sud de doar 34 de ani. De aceea nu există nimic mai logic decât unificarea Bulgariei și Macedoniei într-o singură țară comună și întoarcerea Basarabiei de Sud înapoi în Bulgaria. Ucraina se dezintegrează și la viitorul congres de pace, Bulgaria trebuie să își prezinte pretențiile asupra Basarabiei bulgare”, a spus Kostadin Kostadinov.
Unii susținători ai formațiunii extremiste merg chiar mai departe, cerând și anexarea Dobrogei, teritoriu aparținând României.
Kostadinov, cel mai recent nume pe lista revizioniștilor europeni
În Ungaria, regimul Fidesz condus de premierul autoritar Viktor Orban a adoptat în 2011 Strategia națională maghiară care reprezintă de facto doctrina unui revizionism hibrid: națiunea maghiară din tot bazinul carpatic trebuie controlată de Budapesta, chiar dacă face parte de facto din alte țări, iar aspirațiile de autonomie teritorială sunt sprijinite public, la vedere, de guvernul Orban.
În Republica Moldova, liderii regiunilor Transnistria și Găgăuzia promovează activ autonomia teritorială. De altfel, Transnistria și-a proclamat independența în 1990, dar nu este recunoscută la nivel internațional.
Liderul sârb bosniac Milorad Dodik vrea să implementeze un plan separatist prin care Republica Srpska, entitate aflată în componența Bosniei, să devină practic independentă. El are sprijinul public al Belgradului și al Moscovei.
În România, toți liderii extremiști (Călin Georgescu, George Simion, Diana Șoșoacă etc.) promovează politici revizioniste. Ei cer fie anexarea unor teritorii din Ucraina, fie unirea cu Republica Moldova. Șoșoacă chiar a depus în 2023 un proiect de lege care cere denunțarea Tratatului de bună vecinătate dintre România și Ucraina din 1997 și anexarea teritoriilor aflate în componența României interbelice. Proiectul a picat la vot.