Parlamentul Republicii Moldova a aprobat solicitarea Guvernului privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat solicitarea Guvernului privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Moldovan Prime Minister Natalia Gavrilita

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, vineri, solicitarea Guvernului privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit Radio Chișinău, Guvernul a solicitat această măsură pentru a putea achiziționa gaze din surse alternative, în condițiile în care gigantul energetic rusesc Gazprom nu mai livrează cantități suficiente pentru a asigura consumul în Republica Moldova. Premierul Natalia Gavriliță le-a explicat deputaților că încă nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și nici nu există certitudinea că o astfel de înțelegere va fi încheiată. Pe durata stării de urgență, care expiră pe 20 noiembrie, dacă va fi necesar, va fi raționalizat consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice și vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, și secretarul de stat în ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ruslan Bolboceanu au fost, joi, la Moscova, și au discutat cu numărul doi al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, despre dosarul gazelor. Chișinăul a solicitat o prelungire, dar nu la prețul cerut de ruși, care sare de la 550 la 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaz și este de cinci ori mai mare faţă de media plătită anul trecut. Opoziția pro-rusă de stânga a acuzat-o pe președinta pro-occidentală Maia Sandu că n-a mers în persoană la Moscova ca să negocieze un nou contract.  

Rusia folosește în această perioadă livrarea gazelor pentru a obține dividende și cedări politice de la mai multe state europene, inclusiv de la Republica Moldova – apreciază analistul politic Ion Tăbârță. El crede că atragerea vicepremierului pentru Reintegrarea regiunii separatiste pro-ruse Transnistria (est) în discuții privind criza energetică denotă dorința Moscovei de a obține concesii în dosarul transnistrean. Republica Moldova ar putea obține un preț mai bun de la ruși de achiziție a gazelor doar dacă va face cedări politice legate de regiunea transnistreană, fapt care ar afecta pozițiile Chișinăului în cancelariile occidentale - afirmă și analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Timp citire: 1 min