
La scrutinul parlamentar de anul viitor, ungurii vor avea de ales între Orban și Europa – afirmă eurodeputata de centru-stânga Klara Dobrev, câștigătoarea primului tur al alegerilor interne organizate de opoziția de la Budapesta pentru a desemna un contracandidat al premierului Viktor Orban. Ea spune că de schimbarea șefului suveranist al guvernului, aflat în relații foarte proaste cu instituțiile europene, poate depinde accesul Ungariei la fonduri comunitare.
Vicepreședinta Parlamentului European Dobrev, primarul Budapestei, ecologistul liberal Gergely Karacsony, și avocatul conservator Peter Marki-Zay sunt finaliștii alegerilor. Circa 634 de mii de persoane, adică în jur de 7% dintre ungurii cu drept de vot, au luat parte la acest scrutin, organizat, în premieră, între 18 și 28 septembrie. Turul decisiv se desfășoară până pe octombrie. Dobrev, soția fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany, căruia Orban i-a luat locul în 2010, pare favorită, după ce a primit 34% din voturi în primul tur. Ea are, însă, handicapul imaginii foarte proaste a soțului său, extrem de impopular după ce s-a aflat că, în 2008, în plină criză mondială, i-a mințit cu cinism și în mod repetat pe unguri în legătură cu starea reală a economiei. Marki-Zay (21% din sufragii), catolic practicant și tată a șapte copii, a spus că fie el, fie Karacsony (29%) s-ar putea retrage, astfel încât cel rămas în cursă s-o poată depăși pe Dobrev.
Prim-planul scenei politice de la Budapesta e dominat, din 2010, de partidul FIDESZ, al lui Orban, care a câştigat trei rânduri de alegeri parlamentare, graţie divizării opoziţiei şi unei legislaţii ce favorizează partidele mari. Analiştii spun că e prima oară când Orban riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban".
Sondajele privind intenţiile de vot pentru parlamentare plasează FIDESZ şi opoziţia aproape la egalitate. Orban, notează comentatorii, rămâne popular, după ce a redresat economia în urma crizei din 2008, dar în marile oraşe politicile lui sunt mai prost prizate, mai ales după ce a încercat să-şi subordoneze sistemul judiciar şi mass-media şi şi-a atras, astfel, criticile repetate ale Uniunii Europene. Electoratul urban nu apreciază nici apropierea lui făţişă de Rusia şi China, de unde Ungaria a importat vaccinuri anti-COVID-19, fiind singura ţară din Uniune care le-a şi utilizat în campania de imunizare.