
Cehia a început demolarea unei ferme de porci construite în Lety, Boemia de Sud, pe locul unui fost lagăr nazist de concentrare pentru romi. Lucrările de demolare pun capăt deceniilor de dispute dintre proprietari, guvern și grupurile pentru drepturile romilor. Conform istoricilor în lagărul din Lety au fost duși 1.309 de romi în timpul războiului, iar 326 au murit, printre care și mulți copii, din cauza malnutriției, maltratării și bolilor.
Istoria lagărului și rolul său în exterminarea romilor au provocat nenumărate controverse între istoricii și politicienii cehi, cu atât mai mult cu cât gardienii erau cehi și niciunul nu a fost condamnat după război. Lety a fost înființat inițial de guvernul cehoslovac cu două săptămâni înainte de ocupația nazistă din martie 1939, ca lagăr de muncă pentru „cetățeni care nu lucrează”. În iulie 1942 autoritățile protectoratului nazist l-au transformat într-un „lagăr de țigani”, iar primii deținuți romi au sosit în toamnă. Cei mai mulți au murit din cauza unei epidemii de febră tifoidă din iarna anului 1942. Aflate în imposibilitatea de a controla epidemia, autoritățile naziste au închis lagărul în mai 1943, iar cei rămași în viață au fost trimiși într-o unitate similară în Moravia, sau la Auschwitz.
Populația romă din Boemia și Moravia a fost aproape în întregime decimată în Poraimos (Devorarea) - cuvântul rom pentru Genocid. Un motiv în plus de suferință pentru romii cehi, care se confruntă și acum cu discriminarea a fost construirea unei crescătorii industriale de porci la Lety, în anii 1970. Astfel, demolarea marchează punctul culminant al campaniei lungi și anevoioase a activiștilor pentru drepturile romilor de a transforma locul într-unul de sumbră aducere-aminte.
Lagărul nu a lăsat urme și numai un modest memorial din piatră amintește de trecut și de cei care au murit. Însă ceremoniile anuale de acolo erau adesea tulburate de duhoarea gunoiului de cocină.
Există și critici ai demolării, printre care și fostul premier Andrej Babis. Aceștia susțin că Lety nu a fost un lagăr de concentrare, ci un lagăr de muncă, iar ferma a fost ridicată lângă, nu pe locul fostulului lagăr. În final, guvernul a cumpărat ferma de porci, a închis-o, a transferat terenul Muzeului Culturii Romani și va construi acolo un muzeu dedicat.