Știri

Număr record de oameni nevoiți să se mute din calea conflictelor și dezastrelor

Oamenii care au fugit de violența din Sudan, își încarcă bunurile într-un vehicul după ce au trecut granița Joda dintre Sudan și Sudanul de Sud, 11 mai 2023.
© EPA-EFE/AMEL PAIN   |   Oamenii care au fugit de violența din Sudan, își încarcă bunurile într-un vehicul după ce au trecut granița Joda dintre Sudan și Sudanul de Sud, 11 mai 2023.

Numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor și dezastrelor din țările lor de origine a atins, anul trecut, nivelul record de 71,1 milioane, potrivit raportului anual al Centrului de Monitorizare a Deplasării Interne (IDMC). Dintre acestea, peste 17 milioane din deplasări au fost cauzate de conflictul din Ucraina, în timp ce inundațiile musonice din Pakistan au fost responsabile pentru alte 8,2 milioane. Conform organizației de monitorizare, creșterea este semnificativă față de 2021, când 59,2 milioane de oameni au fost nevoiți să își lase casele și să se mute în alte zone din țările lor.

”Crizele de strămutare de astăzi cresc ca amploare, complexitate și domenii, iar factori precum insecuritatea alimentară, schimbările climatice și escaladarea și prelungirea conflictelor adaugă noi straturi acestui fenomen”, a spus directorul IDMC, Alexandra Bilak. ”Există o nevoie tot mai mare de soluții durabile pentru a face față provocărilor cu care se confruntă persoanele strămutate”.

Raportul stabilește o legătură clară între strămutarea internă și securitatea alimentară, criza aprovizionării lovind cel mai puternic persoanele mutate deja în interiorul țării respective. Această constatare se potrivește cu recentul raport al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, care detaliază modul în care invazia rusă ”a declanșat un vârf fără precedent al prețurilor internaționale la alimente”. Multe dintre țările cele mai afectate atât de conflict, cât și de insecuritatea alimentară se confruntă de ani de zile cu deplasări interne în masă.

Potrivit IDMC, aproape 75% dintre persoanele strămutate intern în lume trăiesc în 10 țări: Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo (RDC), Ucraina, Columbia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia și Sudan. FAO, între timp, raportează că 40% dintre cei mai înfometați oameni din lume trăiesc numai în RDC, Etiopia, Afganistan, Nigeria și Yemen.

În alte țări, crizele de strămutare existente au fost puternic exacerbate de dezastre, aproximativ 31,8 milioane de oameni din întreaga lume fiind nevoiți să-și părăsească casele după inundații, secete și furtuni. Cea mai grav afectată regiune a fost Asia de Sud, în principal din cauza inundațiilor masive din Pakistan sau a catastrofelor naturale din Filipine și China.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023