Numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor și dezastrelor din țările lor de origine a atins, anul trecut, nivelul record de 71,1 milioane, potrivit raportului anual al Centrului de Monitorizare a Deplasării Interne (IDMC). Dintre acestea, peste 17 milioane din deplasări au fost cauzate de conflictul din Ucraina, în timp ce inundațiile musonice din Pakistan au fost responsabile pentru alte 8,2 milioane. Conform organizației de monitorizare, creșterea este semnificativă față de 2021, când 59,2 milioane de oameni au fost nevoiți să își lase casele și să se mute în alte zone din țările lor.
”Crizele de strămutare de astăzi cresc ca amploare, complexitate și domenii, iar factori precum insecuritatea alimentară, schimbările climatice și escaladarea și prelungirea conflictelor adaugă noi straturi acestui fenomen”, a spus directorul IDMC, Alexandra Bilak. ”Există o nevoie tot mai mare de soluții durabile pentru a face față provocărilor cu care se confruntă persoanele strămutate”.
Raportul stabilește o legătură clară între strămutarea internă și securitatea alimentară, criza aprovizionării lovind cel mai puternic persoanele mutate deja în interiorul țării respective. Această constatare se potrivește cu recentul raport al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, care detaliază modul în care invazia rusă ”a declanșat un vârf fără precedent al prețurilor internaționale la alimente”. Multe dintre țările cele mai afectate atât de conflict, cât și de insecuritatea alimentară se confruntă de ani de zile cu deplasări interne în masă.
Potrivit IDMC, aproape 75% dintre persoanele strămutate intern în lume trăiesc în 10 țări: Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo (RDC), Ucraina, Columbia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia și Sudan. FAO, între timp, raportează că 40% dintre cei mai înfometați oameni din lume trăiesc numai în RDC, Etiopia, Afganistan, Nigeria și Yemen.
În alte țări, crizele de strămutare existente au fost puternic exacerbate de dezastre, aproximativ 31,8 milioane de oameni din întreaga lume fiind nevoiți să-și părăsească casele după inundații, secete și furtuni. Cea mai grav afectată regiune a fost Asia de Sud, în principal din cauza inundațiilor masive din Pakistan sau a catastrofelor naturale din Filipine și China.