Noua majoritate PSD-PNL și-a instalat, marți, liderii de partide la șefia Parlamentului de la București. Noul președinte al Camerei Deputaţilor este liderul social-democrat Marcel Ciolacu, ales cu 217 voturi pentru şi 77 împotrivă. Funcția devenise vacantă fiindcă fostul președinte PNL, Ludovic Orban, a demisionat, la scurt timp ce pierduse alegerile interne din partid în favoarea premierului în exercițiu, Florin Cîțu. La rândul său, acesta din urmă a fost ales președinte al Senatului, după revocarea, tot marți, a Ancăi Dragu, de la USR. Deși, conform sondajelor de opinie, e tot mai impopular în societate, Cîţu a obţinut în Senat 82 de voturi pentru şi 25 împotrivă și, potrivit arhitecturii constituționale, va fi al doilea om în statul român, după cel pe care media îl consideră protectorul și mentorul său, președintele Klaus Iohannis. Ciolacu și Cîțu își vor prelua funcțiile vineri, după învestirea noului guvern PSD-PNL-UDMR, condus de liberalul Nicolae Ciucă.
Premierul desemnat Ciucă a depus, marţi seară, la Parlament, lista Cabinetului şi programul de guvernare, pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. În viitorul Executiv, social-democraţii vor avea o funcţie de ministru pentru secretarul general al Guvernului, precum şi portofoliile Finanţelor, Apărării Naţionale, Economiei, Transporturilor, Agriculturii, Sănătăţii, Muncii, Culturii şi Tineretului. UDMR îşi păstrează cele trei ministere pe care le gestionează deja - Dezvoltare Locală, Mediu şi Sport. Liberalilor le rămân ministerele Justiţiei, Internelor, Externelor, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Energiei, Educaţiei, Cercetării şi Turismului.
Fostul preşedinte PNL Orban a demisionat din partid, împreună cu 15 senatori şi deputaţi, care, anterior, au părăsit grupurile parlamentare liberale. Orban consideră că numirea în guvern, ca vicepremier și ministru al Transporturilor, a fostului prim-ministru PSD Sorin Grindeanu e o sfidare la adresa tuturor românilor care au ieșit în stradă ca să protesteze față de ordonanța guvernamentală 13 din februarie 2017, ce modifica prevederile Codului penal și despre care s-a spus că era destinată să stopeze lupta anticorupție și să-i salveze de detenție pe politicienii cu palmares infracțional. Aceasta ar fi fost elaborată la ordinul șefului autoritar din epocă al PSD, Liviu Dragnea, ulterior trecut prin închisoare pentru fapte de corupție.