
Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare din România este, în prezent, de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, iar până la finele lunii iulie acesta va scădea spre 77%, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale "Apele Române".
Sute de localități afectate
Potrivit ANAR, în acest moment, mai multe sectoare de pe râurile interioare se află în faza de atenţionare-avertizare, sau sunt în treapta 3 de restricţii pentru pentru folosinţele "Populaţie, Industrie, irigaţii şi piscicultură". În prezent, 291 de localităţi care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate de debitele scăzute ale râurilor. "În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte", precizează "Apele Române". În acelaşi timp, 239 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni) sunt afectate de lipsa apei.
Debitul Dunării, în scădere
Debitul Dunării la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) a fost în scădere, până la o valoare de 4.500 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Prognoza hidrologilor estimează faptul că debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4.200 mc/s. În acest moment, pentru Centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.
În aceste zile, aproape întreaga țară se află sub cod roşu de caniculă, temperaturile maxime urmând a se situa între 37 şi 42 de grade.