Nevoia Germaniei de mână de lucru calificată se acutizează

Nevoia Germaniei de mână de lucru calificată se acutizează
© EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL   |   Cancelarul german Olaf Scholz stă pe o motocicletă de poliție în timpul vizitei la fabrica de motociclete BMW din Berlin, Germania, 19 decembrie 2022. Cancelarul german Olaf Scholz a efectuat o vizită comună cu primarul capitalei federale, Franziska Giffey, pentru a se informa despre pregătirea forței de muncă în industrie și inovație.

Aproximativ două milioane de locuri de muncă sunt vacante, în prezent, în Germania din cauza penuriei de personal calificat. Un sondaj realizat pe aproape 22.000 de companii, de patronatul din Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK) arată că mai mult de jumătate din companiile germane au probleme în ocuparea posturilor rămase libere.

Republica Federală pierde, astfel, un potențial de valoare adăugată de aproape 100 de miliarde de euro, spune directorul general adjunct al DIHK, Achim Dercks. În actualul context legat de prețurile mari la energie, există riscul ca producția și serviciile să fie relocate în străinătate.

O proporție record de 53% dintre companii declară că au fost afectate de lipsa de personal, în vreme ce în toamna anului 2021, când așteptările de dezvoltare economică erau semnificativ mai bune, nivelul a fost de 51%. Lipsa s-a agravat, ”deși multe companii se așteaptă la un an dificil din punct de vedere economic și și-au redus planificarea personalului”, subliniază DIHK.

Potrivit sondajului, 67% dintre companiile chestionate au probleme în a găsi muncitori calificați în sectorul producției de echipamente electrice și al ingineriei mecanice, iar în fabricarea de vehicule, 65%. Blocajele sunt semnificative în industrie și construcții (58 %) și în ce-i privește pe furnizorii de servicii de sănătate și sociale (71 %). Situația sectorului logistic este, de asemenea, problematică.

”Lipsa șoferilor face din ce în ce mai dificilă livrarea la termen a produselor finite în retail, dar și cea de materii prime și de lucrări preliminare în industrie”, spune Dercks. În industria ospitalității, lipsa de personal a dus la o ofertă limitată și la reducerea programului de funcționare.

Peste jumătate din companiile chestionate văd ca soluții pentru îmbunătățirea situației reducerea birocrației, formarea profesională și reorientarea șomerilor, dar și angajarea de muncitori străini calificați.

Timp citire: 1 min