Ministerul Finanţelor a împrumutat, astăzi, 1,09 miliarde de lei de la bănci (aproximativ 200 de milioane de euro), printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 120 de luni, la un randament mediu de 6,54% pe an, potrivit Băncii Naţionale a României. Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,335 miliarde de lei.
Planuri pentru atragerea a peste 5 miliarde de lei
Mâine este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit astăzi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna august 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,1 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,7 miliarde de lei, este cu 885 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în iulie 2024, de 6,585 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
BNR a redus rata dobânzii de politică monetară
Ieri, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024. Tot ieri, s-au redus și rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an. În același timp, s-a decis și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.