Marcel Ciolacu confirmă discuțiile privind reorganizarea administrativ teritorială a României

Marcel Ciolacu confirmă discuțiile privind reorganizarea administrativ teritorială a României
© esri România   |   Propunerea USR de reorganizare administrativ teritorială a României

Premierul a declarat, astăzi, că guvernul lucrează la un proiect de lege menit să demareze reorganizarea administrativ teritorială a României. Acest lucru înseamnă presupune retrasarea limitelor județelor și, posibil, redefinerea localităților. Proiectul de lege va fi realizat de o comisie constituită în interiorul PSD din care vor face parte președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii CJ-urilor, prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță, vicepremierul Marian Neacșu, doi primari PSD de orașe, doi primari de municipii și doi primari de comune. Comisia va realiza proiectul de lege, care ulterior va fi negociat în coaliția guvernamentală și apoi depus la Parlament.

Proiect de reorganizare administrativ teritorială depus de USR

USR a depus, încă din octombrie anul trecut, primele proiecte dintr-un pachet legislativ pentru reforma administrativ teritorială a României. Măsurile propuse includ reducerea numărului de județe și de localități, dar și reorganizarea Bucureștiului, astfel încât să rezulte un stat mai mic, cu mai puține instituții, în care banul public se cheltuie cumpătat.

Potrivit acestuia, România va avea opt județe, astfel: Județul Nord-Est - Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui; Județul Sud-Est - Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea; Județul Sud-Muntenia Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman; Județul Sud-Vest - Oltenia Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea; Județul Vest - Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș; Județul Nord-Vest - Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj; Județul Centru - Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu; Județul București-Ilfov - Municipiul București, Ilfov.

Necesitatea de a reduce numărul de unități administrativ-teritoriale rezultă și din realitatea că 9 din 10 localități din România sunt falimentare în primul rând pentru că sunt prea mici. România are nevoie de structuri care să o dezvolte, nu de unele care doar să toace banii în beneficiul clientelei de partid, spuneau atunci inițiatorii proiectului.

Timp citire: 1 min