Majoritatea pro-prezidenţială din Parlamentul de la Kiev l-a destituit, joi, pe şeful legislativului, Dmitro Razumkov, provenit din rândurile sale

Majoritatea pro-prezidenţială din Parlamentul de la Kiev l-a destituit, joi, pe şeful legislativului, Dmitro Razumkov, provenit din rândurile sale
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Dmytro Razumkov (C) reacts during a session of the Ukrainian Parliament in Kiev, Ukraine, 29 August 2019. Dmytro Razumkov was named as speaker of Ukrainian Parliament.

Majoritatea pro-prezidenţială din Parlamentul de la Kiev l-a destituit, joi, pe şeful legislativului, Dmitro Razumkov, provenit din rândurile sale, pe care îl acuză că a pus interesele proprii deasupra celor de partid. 284 de deputaţi din totalul de 450 au votat pentru demiterea lui Razumkov. Şefia parlamentului va fi preluată de adjunctul său, Ruslan Stefanciuk. Membru al partidului numit Slujitorul poporului, declarat pro-occidental şi reformator, Razumkov a fost un apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski şi unul dintre membrii echipei cu care acesta a câştigat scrutinul prezidenţial acum doi ani. El a căzut, însă, în dizgraţia preşedintelui după ce ar fi încercat să obstrucţioneze adoptarea legii numite antioligarhi.

Deja votat, luna trecută, de deputaţi, actul normativ e menit să diminueze influența oligarhilor, considerați posibili comanditari ai tentativei de asasinat asupra celui mai important consilier prezidențial. Legea a fost inițiată de președintele Volodimir Zelenski, care a afirmat mereu că vrea să limiteze influența oamenilor de afaceri foarte bogați asupra vieții politice a țării. Acuzați că exercită din umbră puterea, că-și apropriază resursele economice ale Ucrainei, că nu ezită să cumpere voturi și campanii mass-media, indivizii identificați drept oligarhi de Consiliul de securitate națională nu vor mai putea să finanțeze partide politice și să participe la privatizarea marilor întreprinderi. Potrivit ministerului Justiției de la Kiev, textul îi vizează în primul rând pe puținii ucraineni a căror avere depășește un miliard de dolari, între care cel mai bogat om din țară,  Rinat Ahmetov, afaceristul calificat drept sulfuros de agențiile internaționale de presă Igor Kolomoiski sau fostul șef al statului dintre 2014 și 2019, Petro Poroșenko, un adversar al  actualei puteri.  

Votul favorabil din parlament asupra noii legi a survenit după ce, în ajun, principalul consilier al președintelui Zelenski, Serghei Șefir, a supraviețuit unei tentative de asasinat cu armă automată, comisă în satul Lesniki,  din regiunea Kiev. Zece gloanțe, trase din pădure, au lovit mașina în care se afla acesta – a anunțat poliția ucraineană.  Șoferul lui Șefir a fost grav rănit, în timp ce, potrivit unor surse din anturajul prezidențial, consilierul e nevătămat. La Kiev sunt luate în calcul două piste privind comanditarii atentatului: fie oligarhii autohtoni, iritați de politica anticorupție a lui Zelenski, fie Rusia vecină, ale cărei relații cu Ucraina sunt foarte proaste după anexarea, acum șapte ani, a peninsulei Crimeea și după alimentarea rebeliunii secesioniste pro-moscovite din regiunile Donețk și Lugansk. Kremlinul a negat, imediat, orice implicare în atac.

Atentatele asupra figurilor publice nu sunt rare în Ucraina, unde accesul la arme de foc e facilitat de conflictul din estul separatist. În 2016, reputatul jurnalist de investigații Pavel Șeremet a murit în explozia mașinii sale, iar în 2017, tot în Ucraina, a fost ucis cu gloanțe, în plină stradă, fostul deputat rus Denis Voronenkov.

 

 

Timp citire: 2 min