Macedonia de Nord a anunțat, marți, că va primi refugiați afgani, între care femei și copii, care fug din țara lor de teama talibanilor

Macedonia de Nord a anunțat, marți, că va primi refugiați afgani, între care femei și copii, care fug din țara lor de teama talibanilor
© EPA-EFE/JAMAL TARAQAI   |   Afghan refugees

Macedonia de Nord a anunțat, marți, că va primi refugiați afgani, între care femei și copii, care fug din țara lor de teama talibanilor. 180 e numărul civililor afgani cărora autoritățile de la Skopje le oferă adăpost, iar cei mai mulți sunt angajați ai biroului ONU din Kabul și membri ai familiilor acestora. Ei vor rămâne în Macedonia de Nord până vor obține vize pentru Statele Unite. Americanii vor acoperi, de altfel, costurile șederii lor în fosta republica iugoslavă.

Macedonia de Nord e a treia țară din Balcanii de Vest care acceptă să primească refugiați afgani, după Albania și Kosovo. Duminică, premierul socialist albanez Edi Rama a anunțat că țara lui e pregătită să găzduiască temporar sute de refugiați afgani, între care femei cu responsabilități administrative, funcționari de stat și alte persoane a căror viață e pusă în pericol de talibani. Ca membri NATO, suntem gata să ne asumăm o parte din povară – a scris Rama, pe contul său de Facebook.
El a precizat că Washingtonul a cerut țării sale să joace rolul de punct de tranzit din Afganistan spre Statele Unite pentru intelectuali afgani și femei implicate civic, care figurează pe listele de execuții pregătite de talibani. Și șeful opoziției albaneze de dreapta, Lulzim Basha, s-a declarat favorabil solicitării americane. La cererea Statelor Unite, Albania a adăpostit, anterior, coreligionari musulmani uiguri din China, persecutați de comuniștii de la Beijing, precum și adversari ai regimului islamist din Iran.

La rândul său, președinta kosovară, Vjosa Osmani, a declarat că a acceptat fără să ezite solicitarea americanilor de găzdui temporar refugiați afgani. Trebuie să fim alături de prietenii noștri, în special de Statele Unite, fiindcă și ei a fost alături de noi – a conchis șefa statului cotat drept cel mai pro-american din lume. Washingtonul a condus intervenţia NATO din 1999, care a determinat retragerea trupelor Belgradului din fosta provincie sârbă cu populație majoritar albaneză.

Timp citire: 1 min