Știri

Liderii europeni au început să sosească la Chișinău pentru întrunirea Comunității Politice Europene

Două femei curăță geamurile Palatului Republican înaintea celui de-al 2-lea Summit EPC de la Chișinău, Moldova, 30 mai 2023. Moldova va găzdui cel de-al 2-lea Summit al Comunității Politice Europene pe 01 iunie 2023 la Castelul Mimi.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Două femei curăță geamurile Palatului Republican înaintea celui de-al 2-lea Summit EPC de la Chișinău, Moldova, 30 mai 2023. Moldova va găzdui cel de-al 2-lea Summit al Comunității Politice Europene pe 01 iunie 2023 la Castelul Mimi.

Daruieste Viata

Șefi de stat și de guvern de pe continent, cu excepția celor din Belarus și Rusia, și responsabili ai Uniunii Europene se reunesc joi la Castelul Mimi din Bulboaca, o localitate la jumătatea distanței dintre Chișinău și Tiraspol, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, procesul de extindere a Uniunii, precum și chestiuni legate de energie, mediu sau interconectare. Nici președintele proaspăt reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan nu va participa la summit. Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa președintelui Franței, ca o platformă de dialog pentru securitatea și prosperitatea continentală. Este la a doua sa întrunire după cea inaugurală de anul trecut, iar președintele gazdă, Maia Sandu afirmă că evenimentul care are loc la aproximativ 20 km de granița cu Ucraina reprezintă o dovadă de solidaritate continuă cu țara vecină și o condamnare fermă a invaziei Rusiei dar și o manifestare de sprijin față de Moldova. Ajunși deja la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și înaltul reprezentant al Uniunii pentru politică externă și de securitate, Josep Borell au lăudat progresele Moldovei în procesul de aderare la UE și au promis sprijin suplimentar pentru continuarea reformelor. Prezența a sute de delagați străini și de jurnaliști este o premieră și o provocare pentru autoritățile moldovene care au avut de rezolvat numeroasele probleme organizatorice și de securitate și au anunțat mai multe restricții de circulație la Chișinău. Locul de desfășurare a summitului a fost ales însă departe de capitală, în mijlocul unei podgorii. Castelul Mimi este o clădire impozantă din secolul al XIX-lea, renovată pentru a găzdui un muzeu, o galerie de artă, o sală de conferințe, un hotel și un restaurant. Iar în crama sa încap 300.000 de litri de vin în butoaie.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș

Cu implicarea vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean, Marius-Florinel Nicolaescu, locuinţele cumpărate pentru persoane vulnerabile nu erau finalizate şi nu erau racordate la reţelele de apă, gaze şi canalizare, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei

Primarul Vitali Barabaș crede că „inamicul a primit ordinul de a pune mâna cu orice preț pe orașul” în care s-ar mai afla mai puțin de 1.300 de civili.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

Locuitorii Fâșiei consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023