
Scriitoarea franceză Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din acest an a declarat că distincția creează „responsabilitatea” de a lupta în continuare împotriva nedreptăților „în raport cu femeile și în raport cu cei dominați”, chiar dacă literatura nu are neapărat „acțiune imediată” pentru a schimba lucrurile.
Academia Regală Suedeză de Științe consideră că autoarea analizează, în operele sale, cu consecvență și din unghiuri diferite, o viață marcată de diferențe puternice în privința genului, limbii și clasei sociale. „Cu mare curaj și acuitate clinică, Annie Ernaux dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilința, gelozia sau lipsa de capacitate de a vedea cine ești. Ea a reușit ceva admirabil și de durată”, a notat Academia.
În vârstă de 82 de ani, scriitoarea a spus că nu se simte curajoasă, ”nu e curaj, ci o necesitate”. Ea a subliniat importanța reînnoită a luptei feministe, inclusiv a dreptului la avort pentru care va lupta „până la ultima suflare”. „Nu mi se pare că noi, femeile, am fi devenit egale bărbaților în libertăți și în putere ”, „există întotdeauna această dominație”, a continuat ea.
Întrebată despre situația din Iran, ea a spus că este „complet în favoarea răzvrătirii femeilor împotriva acestei constrângeri absolute”, purtarea obligatorie a vălului, precizând totodată că ea „proclamă libertatea de a purta vălul în Franța”. În Franța, "nu este același context, nimeni nu constrânge (femeile care poartă văl), este o alegere. A nu dori să recunoaștem această alegere, este o greșeală în Franța" a subliniat scriitoarea.
Ernaux a afirmat că scrisul este un act politic care își deschide ochii în fața inegalității sociale. Ea a adăugat că, faptul că e citită de generațiile mai tinere arată „că ceea ce scriu este încă viu, că își găsesc un ecou în el, cu siguranță că dintre toate mulțumirile pe care le pot avea ca scriitor, este una din cele mai importante”, a adăugat ea, încrezătoare că încă mai are „o carte în lucru”. Ernaux, care s-a născut în 1940 și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, devine a 17-a femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și a 16-a dintre laureații francezi. Ea a scris prima sa carte, „Les armoires Vides”, la vârsta de 34 de ani, însă abia al patrulea său roman, „La place”, lansat în 1983 i-a adus recunoașterea.